EXCLUSIV Cum a scris George Becali in penitenciar carti in cateva ore. Recordul este de sapte ore la o carte. Plus: De ce este suspectat Giovani Becali ca a pus pe altcineva sa-i scrie operele stiintifice/ Ce citeste Cristi Borcea in penitenciar

de Mihai Ivascu     HotNews.ro
Vineri, 29 iulie 2016, 17:27 Actualitate | Esenţial


George Becali, Ioan Becali, Cristi Borcea
Foto: Colaj foto
Un raport al corpului de control al ministrului justitiei indica mai multe nereguli descoperite la penitenciarul Poarta Alba. Raportul arata cum mai multi detinuti celebri printre care George Becali, verii acestuia, fostul ministru al Transporturilor Miron Mitrea, mogulul Maricel Pacuraru si altii au fost favorizati de conducerea inchisorii. In document este descrisa pe larg problema cartilor scrise in penitenciarul Poarta Alba, fiind date mai multe exemple, printre care si cel al lui George Becali care, desi nu a solicitat nici un material pentru documentarea celor 5 carti scrise in inchisoare, a reusit sa scrie o lucrare stiintifica in doar 7 ore. Autorii raportului apreciza ca patronul echipei Steaua are “dificultati de exprimare  in scris in limba romana”, oferind ca exemplu o solicitare scrisa de Becali. Raportul mai arata ca Miron Mitrea si George Becali au fost mentinuti in mod discritionar la anumite puncte de lucru apartinand unor cunoscti ai celor doi.Gigi Becali a iesit din inchisoare mai devreme cu 184 de zile, datorita muncii prestate la academia de fotbal a lui Gheorghe Hagi si a cartilor scrise in inchisoare, se arata in raport. Scrisul pare sa fi fost cea mai profitabila activitate pentru Becali in inchisoare. El a scris 5 carti in timpul detentiei, activitate pentru care a iesit din inchisoare mai devreme cu 150 de zile.
 
Latifundiarul din Pipera a lucrat cel mai mult la cartea “Becali Parlamentul Europei si Parlamentul Romaniei”. Becali a avut nevoie de 15 zile sa scrie aceasta carte si a lucrat efectiv la elaborarea ei 30 de ore.  “Muntele Athos, patria ortodoxiei” a fost scrisa in 12 ore, autorul muncind cate o ora pe zi, intre orele 16.30-17.30. Pentru lucrarea stiintifica “Iubirea milostiva si mantuitoare”, Becali a avut nevoie de doar 10 ore. In unele cazuri, Becali a fost mai inspirat decat a estimat initial. A reusit sa scrie cartea “Becali si politica. Inceputurile” in doar 9 ore, desi acesta solicitase aprobare pentru 14 ore de lucru in acest caz. Recordul lui Becali in materie de carti scrise este de 7 ore pentru o carte, stabilit la elaborarea lucrarii “Becali si Steaua”. Pentru aceasta lucrare stiintifica, conducerea penitenciarului aprobase, la solicitarea lui Becali, un numar de 15 ore de lucru.

Judecand dupa numarul de carti scrise si timpul necesar elaborarii unei lucrari stiintifice, Gigi Becali pare cel mai talentat scriitor al familiei, devansandu-i cu mult pe verii sai din penitenciare. Victor a reusit sa scrie doar o singura carte la Poarta Alba intitulata “Managementul cluburilor de fotbal, al structurilor afiliate si al organizatiilor sportive”. Victor Becali a avut nevoie de 51 de ore pentru a scrie aceasta lucrare, desi solicitase si primise aprobare doar pentru 50. Ceva mai muncitor a fost Ioan Becali, cunoscut ca Geovani. El a scris trei carti in inchisoare, printre care si “Manualul Investitorului in fotbal” la care a muncit 69 de ore, desi conducerea penitenciarului aprobase un program de lucru de doua ore pe zi pe parcursul a 50-60 de zile. Geovani a scris si “Arbitrul si rolul sau in fotbal” in 44 de ore de lucru efectiv  si o alta lucrare stiintifica intitulata “Statutul jucatorilor de fotbal prin prisma regulamentelor interne si internationale” in 42 de ore.

FOTO: Extras raport MJ cu privire la penitenciarul Poarta Alba

Despre aceasta din urma lucrare elaborata de Giovani, autorii raportului arata ca recomandarea privind relevanta tematicii in domeniul ales primita inainte de scrierea cartii este identica cu cea primita dupa elaborarea lucrarii. Autorii remarca faptul ca in recomandarea initiala intocmita de conf. univ. dr. Grigore Gheorghe, profesor in cadrul Universitatii Nationale de Educatie Fizica si Sport Bucuresti, face referire inclusiv la numarul de pagini al lucrarii si continutul lucrarii.

“Fiind managerul unui grup dintre cei mai importati jucatori de footbal din Romania, domnul loan BECALI prezinta pe parcursul celor 90 de pagini ale cartii o serie de trairi, sentimente si situatii favorabile sau din contra, potrivnice (...)”, se arata in recomandarea primita de Giovani Becali inainte de scrierea efectiva a cartii, potivit raportului.

Autorii raportului noteaza ca “Or, raportat la data la care detinutul BECALI loan a formulat cererea de elaborare a lucrarii stiintifice, respectiv 20.07.2015, conf. univ. dr. Grigore GHEORGHE nu putea anticipa, la momentul formularii recomandarii initiale privind relevanta tematicii propuse in domeniul ales, numarul de pagini al lucrarii si nici continutul, astfel incat sa faca o descriere exhaustiva a acesteia.”

Mai mult, autorii spun ca “se contureaza suspiciuni rezonabile cu privire la o redactare anterioara a acestei lucrari de catre o alta persoana, din afara mediului penitenciar, sens in care urmeaza a se formula propunere de sesizare a organelor de urmarire penala competente.

In cazul  a doua lucrari elaborate de George Becali, “Becali si Steaua” si “Muntele Athos, patria ortodoxiei”, cadrele didactice care au intocmit recomandarile “nu s-au pronuntat in mod explicit cu privire la caracterul stiintific al lucrarilor analizate”, mai arata documentul Ministerului Justitiei

Cu privire la cartile scrise in inchisoarea de la Poarta Alba autorii raportului conchid ca "au fost identificate, printre altele, inadvertente intre datele inscrise pe documentele intocmite pentru elaborarea lucrarilor stiintifice si datele prezentate de edituri". In document se arata ca "nu se coroboreaza sub aspect cronologic informatiile privind data aprobarii cererilor de predare a manuscrisului in vederea transmiterii catre editura, prin sectorul vizita, cu perioada efectuarii pontajului si cu data primirii manuscriseor de catre edituri, astfel ca 4 lucrari au fost transmise edituri lor in vederea publicarii acestora anterior aprobarii cererilor de predare a manusrisului (BECALI George, BORCEA Cristian, (...), (...), MITREA Miron Tudor);

 • Cum s-au documentat detinutii
Autorii raportului apreciaza ca “numarul orelor propuse si in care s-au redactat efectiv lucrarile nu se regaseste timpul alocat documentarii, astfel ca nu rezulta in ce conditii acestia au putut elabora intre una si cinci lucrari apreciate ca avand caracter stiintific”.
 “S-a constatat ca pentru unii dintre detinuti nu au fost identificate fise de biblioteca, iar in cazul altor detinuti desi au avut fise de biblioteca, din cuprinsul acestora rezulta ca nu au consultat carti/material care sa fi avut legatura cu tema lucrarilor”, arata autorii raportului care pentru a-si sustine afirmatia ofera ca exemplu cartile imprumutate de mai multi detinuti, printre care si Cristi Borcea. Astfel, aflam ca Cristi Borcea a imprumutat de la biblioteca inchisorii cartea “Maresalul si soldatul”, scrisa de Ion Arama si o alta intitulata “Ochii touaregului”, al carei autor nu este specificat.

Un alt detinut celebru, Corneliu Iacobov, condamnat in dosarul Rafo-Onesti, a solicitat prin mai multe cereri “aprobarea de <<carti de beletristica>> pentru lucrarile stiintifice pe care le avea in lucru”

Printre detinutii care nu au solicitat primirea/achizitionarea de material bibliografic necesare elaborarii lucrarilor stiintifice se numara George Becali (5 carti), fostul ministru al Transporturilor Miron Mitrea (3 carti) si mogulul Maricel Pacuraru (4 carti).

Raportul mai arata ca “unii detinuti care au elaborat lucrari apreciate ca avand caracter stiintific au dificultati de exprimare  in scris in limba romana”. Drept exemplu este data o cerere din luna februarie 2015 a detinutului George Becali.

“In cazul detinutului BECALI George, s-a constatat ca prin cererea din 05.02.2015 a solicitat <<sa lucreze 10 ore din cele 30 ore, sambata in locul amenajat in sectie avand mai multa inspiratie si memoria proaspata din in voire in plus de aceasta scriu cu mai multa eficienta daca ma aplec mai mult timp de odata in aceasta perioada deoarece am venit de acasa si am moralul foarte ridicat>>, motivat de faptul ca <<am fost in voit si in acest timp am acesat soitul Parlamentului Europei si al Romaniei mi-am reimprospatat memoria cu discursurile si actiunile mele despre care vreau sa scriu>>”, se arata in raport.
 • Unde au muncit Becali si Miron Mitrea
In timpul detentiei, George Becali a muncit pentru “Academia Gheorghe Hagi” in perioada 28.04 – 23.12.2014, cu interuperi. In urmatorul an, Becali “a fost mentinut in mod discretionar la acelasi punct de lucru, in temeiul noului contract (...) incheiat cu acelasi beneficiar”. Raportul noteaza faptul ca practicile comisiei penitenciarului au fost de natura a-l favoriza pe latifundiar, care a fost selectionat la acelasi punct de lucru, atat dupa perioadele de intrerupere din ultimul trimestru al anului 2014, cat si in anul urmator. Dupa eliberea lui Becali, contractul dintre Academia lui Hagi si penitenciarul Poarta Alba a mai fost mentinut o singura luna.

Fostul senator Miron Mitrea a fost selectionat la munca pentru beneficiarul Media Sud Holding SRL, societatea detinuta de GRUP MEDIA SUD COMPANY SRL si Babinciuc Elena, care ar fi, potrivit ziuadeconstanta.ro, mama omului de afaceri Corneliu Babinciuc. Inainte sa ajunga la Poarta Alba, fostul ministru al Transporturilor ar fi fost ridicat de catre politisti chiar din hotelul omului de afaceri Corneliu Babinciuc, scrie Evz.


FOTO: Extras raport MJ cu privire la penitenciarul Poarta Alba

Ca si in cazul lui Becali, autorii raportului constata ca Mitrea a fost selectionat automat la munca pentru acelasi beneficiar si dupa reinnoirea contractului de prestari servicii, fapt discriminatoriu in raport cu toti detinutii clasificati in regim "deschis", arata documentul elaborat de corpul de control.  "Ca si in cazul detinutilor (...), (...) si BECALI George, apreciem, ca membrii Comisiei de selectionare la munca trebuia sa ia masurile necesare pentru asigurarea unui regim de executare nediscriminatoriu in raport cu toti detinutii clasificati in regim „deschis”, in sensul rediscutarii celor care indeplineau conditiile de selectionare la munca si nu reconfirmarea automata a acelorasi detinuti la aceleasi puncte de lucru", se arata in raport.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

9167 vizualizari

 • +8 (12 voturi)    
  Finu Borcea Stie sa Citeasca ? (Vineri, 29 iulie 2016, 17:39)

  un domn [utilizator]

  imagistica 3 d din sondarea sarcinii lu Pelinel ?
  • +2 (2 voturi)    
   Bun de reclama la telefonie NEmobilatul ? (Sâmbătă, 30 iulie 2016, 20:11)

   Plagarus [utilizator] i-a raspuns lui un domn

   „Am fost în voit şi în acest timp am acesat soitul Parlamentului Europei şi al României mi-am reîmprospătat memoria cu discursurile şi acţiunile mele despre care vreau sa scriu“.("scriitorul" JiJi )

   ”Domle director
   Subsemnatul Becali George deţinut în secţia Valul lui Traian secţia 9-1
   - Vă aduc la cunoştinţă că mi sa aprobat de căre comisia de muncă să scriu cartea„Parlamentul lui Becali Europei” „Becali Parlamentul Europei şi parlamentul Romîniei” în secţia 9-1 la locul amenajat timp de 30 de ore.
   Vă mai aduc la cunoştinţă că am fost învoit 5 zile din care 3 zile săptămâna aceasta, ca atare am de lucru (cuvânt indescifrabil, n.r.) 8 (probabil, n.r.) ore în această săptămână din cele 48 de ore prevăzute de lege.
   Avînd în vedere că am fost învoit şi în acest timp am acesat Saitul Parlametului Europei şi al României mi-am reînpro reînprospătat memoria cu discursurle şi acţiunile mele despre care vreau să scriu.
   De acea vă rog să aprobaţi să lucrez 10 ore din cele 30 ore sîmbătă în locul amenajat în secţie avînd mai multă inspiraţie şi memoria proaspătă din învoire în plus de aceasta scriu cu mai multă eficienţă dacă mă aplec mai mult timp de odată în acesta perioadă deoaece am venit de acasă şi am moralul foarte ridicat.
   05-02-2015 Gigi Becali”
 • +7 (9 voturi)    
  poate intereseaza si acuratetea: (Vineri, 29 iulie 2016, 17:42)

  victor L [utilizator]

  Jiji Becali este verisor cu ceilalti Becali, nu frate.
  • +15 (15 voturi)    
   e mai bine asa (Vineri, 29 iulie 2016, 18:11)

   Captain Obvious [utilizator] i-a raspuns lui victor L

   Macar vad ca mai exista oameni normali ca Mihai Ivascu care nu stie legaturile de rudenie la toti neispravitii astia. Din pacate multi dintre noi ii vedem atat de des incat am ajuns sa ii cunoastem.
   • -6 (8 voturi)    
    oare? (Vineri, 29 iulie 2016, 18:55)

    victor L [utilizator] i-a raspuns lui Captain Obvious

    esti un ziarist normal daca scrii si inexactitati? pe motiv ca oamenii aia sint niste jeguri.
    Atunci nu mai scrie despre jeguri.
    E bine ca a corectat, chiar daca un minim gest ("multumesc, am corectat") nu a fost respectat.
 • +14 (16 voturi)    
  Stie sa scrie Gheorghe Becali ?!!! (Vineri, 29 iulie 2016, 17:58)

  Plagarus [utilizator]

  Grandomanul JiJi este un oralist prin excelenta,dar a facut cinste PNLului.
  Desi nu avea studii de specialitate si nici macar o facultate absolvita, Ghe. Becali a fost sustinut de PNL in comisia juridica a Camerei Deputatilor, de unde a plecat doar in ziua in care a fost condamnat la inchisoare.
 • +1 (7 voturi)    
  haios și trist (Vineri, 29 iulie 2016, 18:30)

  Andrei57 [utilizator]

  Atât ceea ce se întâmplă în ale țării penitenciare cât și faptul că Hotnews „înfierează”, pe bună dreptate, „realizările” unor așa ziși oameni de știință precum George Becali scriind articole destule de agramate și nedocumentate. Măcar idee e bună. Poate învățați împreună să scrieți. Poate aflați și de existența diacriticelor în limba română.
 • +7 (7 voturi)    
  puscarie (Vineri, 29 iulie 2016, 19:18)

  XXXXL [anonim]

  e plin de pokemoni pe-acolo....
 • -2 (4 voturi)    
  <<O ora si jumatate (Vineri, 29 iulie 2016, 19:22)

  Aerolaur [utilizator]

  pe zi, intre orele 16.30-17.30.>> Si il mai criticati pe Gigi! Desteptilor platiti la sacosa!
 • +7 (7 voturi)    
  Râdem da' suntem proști (Vineri, 29 iulie 2016, 20:44)

  mr_mojo [utilizator]

  Rămânem cu râsu' și copiii noștri se uită la ăștia și îi iau de model.
 • +3 (5 voturi)    
  ??????? (Vineri, 29 iulie 2016, 21:57)

  uzu [utilizator]

  "De ce este suspectat Giovani Becali ca a pus pe altcineva sa-i scrie operele stiintifice"
  pe bune ? de ce oare ?
  chiar puteti pune intrebarea asta ?
 • +6 (6 voturi)    
  scopul inchisorii e reeducarea, (Vineri, 29 iulie 2016, 22:57)

  yellowdog [utilizator]

  acesti hoti au demonstrat ca fura in continuare...

  inapoi la bulau, spre binele lor
 • +1 (1 vot)    
  Daca e vorba pe-asa... (Sâmbătă, 30 iulie 2016, 7:23)

  Observator roman [utilizator]

  ... la capitolul "dificultati de exprimare in scris in limba romana” l-as trece si pe autorul articolului care ortografiaza ìn aceeasi fraza "discritionar"...


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by