Indonezia a executat, in noaptea de joi spre vineri, patru condamnati la moarte pentru trafic de droguri, dintre care trei straini, a anuntat un responsabil, in timp ce autoritatile au ignorat apelurile comunitatii internationale de a renunta la pedeapsa capitala, relateaza AFP, citat de Agerpres.

Detinutii - trei nigerieni si unul indonezian - au fost impuscati la scurt timp dupa miezul noptii (17.00 GMT), a declarat procurorul general adjunct responsabil de crime, Noor Roshmad, jurnalistilor la Cilacap, oras situat in fata unei mici insule unde au loc executiile in complexul penitenciar Nusakambangan (sud).

Cu toate acestea, alti zece condamnati la moarte pentru trafic de droguri, inclusiv cetateni din Pakistan, India, Zimbabwe si Indonezia, nu au fost executati conform planului.

Procurorul adjunct nu a explicat motivul pentru care acesti condamnati la pedeapsa capitala pentru trafic de droguri nu au fost executati in acelasi timp. O furtuna violenta si ploi diluviene s-au abatut asupra locului executiilor, ceea ce ar putea explica o eventuala amanare sau intarziere.

"Executiile au fost efectuate in acest moment pentru patru condamnati. Acest lucru nu a fost facut pentru a suprima vieti, ci pentru a opri intentiile diavolului si actul abominabil al traficului de droguri", a declarat Roshmad.

Aceasta este a treia serie de executii de la venirea la putere in octombrie 2014 a presedintelui Joko Widodo, care apara recurgerea la pedeapsa cu moartea pentru combaterea traficului de droguri in crestere, in ciuda apelurilor comunitatii internationale.

Joi, secretarul general al ONU Ban Ki-moon a cerut guvernului indonezian "sa opreasca executiile iminente" si l-a indemnat pe presedintele Joko Widodo "sa ia in considerare un moratoriu privind aplicarea pedepsei cu moartea in Indonezia si sa faca progrese pentru abolirea acesteia".

Cu o zi inainte, Inaltul Comisar al ONU pentru Drepturile Omului, Zeid Ra'ad Al Hussein, a cerut Indoneziei sa renunte "imediat" la recurgerea "injusta" la pedeapsa cu moartea. Uniunea Europeana a cerut de asemenea Jakartei sa abandoneze aceasta "sanctiune cruda inumana, care nu este un factor de descurajare si reprezinta o negare inacceptabila a demnitatii si integritatii umane".

Dar purtatorul de cuvant al Ministerului indonezian al Afacerilor Externe, Arrmanatha Nasir, a aparat joi executiile, subliniind ca sunt "doar o aplicare a legislatiei" in aceasta tara din Asia de Sud-Est.