In urma discutiilor de la nivelul Ministerului Sanatatii si Ministerului Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice urmeaza sa fie elaborat un ordin de ministru prin care garzile pe care le fac cadrele medicale sa fie considerate vechime in munca si vechime in specialitate, iar sporurile pentru garzi sa fie calculate in functie de gradul de ocupare al fiecarei garzi, informeaza News.ro.

Vlad VoiculescuFoto: gov.ro

"Intelegem ca nivelul remunerarii personalului din sistemul sanitar are mult de recuperat. Intelegem nemultumirea medicilor. (...) Probabil ca, pana la sfarsitul saptamanii vom avea acest ordin pus in transparenta. Va putea fi consultat de toata lumea, prevedem acolo cateva lucruri importante. Unul dintre ele este intervalul care va fi reglementat legal de spor pentru garzi. Este reglementat la 25 pana la 75% pentru garzi in timpul saptamanii, respectiv 50 pana la 75% pentru garzile din weekend. In momentul acesta peste jumatate din personalul medical este in jumatatea de jos a acestor intervale. Urmarim sa reglementam acest lucru intr-un mod adecvat. Un mod adecvat inseamna un mod care sa tina cont de ocuparea medicilor in cadrul acelor garzi", a declarat ministrul Sanatatii, Vlad Voiculescu.

La randul sau, Dragos Pislaru ministrul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice spune ca nu exista un conflict cu sindicatele din sanatate deoarece si reprezentantii Guvernului au recunoscut ca exista probleme in salarizarea medicilor si ambele parti vor sa fie gasite solutii. In plus, spune Pislaru, de la 1 august va exista un contract individual de munca incheiat cu cadrele medicale in care se stabilesc si orele suplimentare de garda.

"Timpul, pe garzile suplimentare va conta ca vechime in munca si ca vechime in specialitate. Lucrul acesta nu era clarificat, l-am clarificat in discutiile bilaterale intre ministerul Muncii si Ministerul Sanatati", a mai adaugat Paslaru

Reprezentantii Federatiei Sindicale Hipocrat au spus miercuri, dupa discutiile de la Ministerul Sanatatii, ca medicii au fost abuzati si obligati sa lucreze peste limita normala, si ar putea refuza sa semneze contractele pentru garzi suplimentare, din cauza epuizarii fizice si intelectuale, care pot duce la greseli pentru care vor raspunde in final tot doctorii.

"In acest moment, Ministerul Sanatatii nu dispune de niciun proiect care sa vizeze rezolvarea acestei situatii, cu mentiunea ca un astfel de document ar putea fi elaborat si inaintat zilele urmatoare, potrivit reprezentantilor ministerului de resort", sustin reprezentantii Federatiei Hipocrat.

Sindicalistii mai cer sa se admita intrarea in sistemul medical a mai multor medici tineri.

"In cazul in care nu va fi reglementata de urgenta, situatia actuala va duce inevitabil la perturbarea activitatii medicale in unitati sanitare publice si chiar la o implementare neunitara. In acest moment, atat sefii de sectie, cat si angajatorii nu stiu cum sa intocmeasca graficul de lucru pentru garzi", precizeaza Federatia Hipocrat.

Purtatorul de cuvant al Ministerului Sanatatii, Laurentiu Colintineanu, a declarat, la finalul intalnirii, ca s-a discutat cu reprezentantii medicilor despre clarificari legate de timpul suplimentar de lucru al medicilor, respectiv de garzile acestora, in conditiile in care noul Contract-cadru privind serviciile din sistemul sanitar va intra in vigoare de la 1 august.

Colintineanu a spus ca aceste aspecte legate de garzile medicilor trebuie rezolvate rapid, dar a recunoscut ca inca nu exista o propunere concreta de rezolvare a problemelor semnalate de medici.

El a precizat in ultima perioada au fost mai multe discutii ale reprezentantilor Ministerului Sanatatii cu sindicalistii si cu reprezentantii medicilor, iar in perioada urmatoare vor fi analizate toate masurile, pentru a fi gasita cea mai buna solutie, luand in considerare deficitul de personal, prevederile legale si resursele bugetare.

"Nu pot sa va spun masurile concrete in acest moment, pentru ca ele trebuie puse intr-o forma finala si agreata cu partenerii sociali si, bineinteles, cu guvernul in ansamblul sau. (...) Avem un termen-tinta, care este in acest moment vehiculat in spatiul public, cel de 1 august, pentru care lucram la unele modificari legale si la clarificari legate de contractele suplimentare, pe de o parte, si pe de alta parte, restul de modificari se vor opera in cel mai scurt timp, cu respectarea pasilor legali", a mai spus Colintineanu.

El a precizat ca se incearca gasirea celei mai bune solutii pentru a nu se ajunge la blocaje in sistemul sanitar, daca medicii vor refuza, din 1 august, sa mai faca garzi.

"Nimeni nu isi doreste sa se ajunga in aceasta situatie, nimeni nu-si doreste sa se ajunga la un moment de blocaj si tocmai de aia se depun eforturi sa se rezolve", a adaugat Colintineanu.

Federatia Sindicala Hipocrat a cerut, luni, Ministerului Sanatatii o intalnire de urgenta privind garzile suplimentare ale medicilor din spitale si a atentionat ca, in lipsa unor masuri imediate, ar putea fi incepute proteste in sistemul sanitar, in toata tara.

Federatia "Solidaritatea Sanitara" le-a recomandat medicilor sa nu semneze contractele individuale de munca cu timp partial pentru efectuarea garzilor suplimentare daca nu le sunt mentionate in contracte mai multe drepturi, intre care un spor cuprins intre 25% si 75% si dreptul de a nu lucra continuu mai mult de 24 de ore, dupa ce negocierile cu reprezentanti ai Ministerului Sanatatii, purtate vineri, au evidentiat riscul ca medicii care fac garzile suplimentare sa nu beneficieze de o serie de drepturi legale. Recomandarea federatiei a fost transmisa prin e-mail catre 12.000 de medici din spitalele publice.

Federatia "Solidaritatea Sanitara" a initiat si o petitie online pentru respectarea drepturilor medicilor care efectueaza garzi, semnata pana miercuri la pranz de peste 3.000 de medici, in conditiile in care, potrivit unui studiu realizat de federatie, doctorii lucreaza in medie 33 de ore fara pauza.

Media numarului maxim de ore lucrate continuu de medici, fara pauza, (incluzand timpul normal de lucru si orele de garda) este de 33 ore (78% dintre medici muncind continuu mai mult de 24 de ore; 30% dintre respondenti au muncit continuu mai mult de 33 de ore), arata rezultatele studiului comandat de Federatia "Solidaritatea Sanitara", publicat la inceputul lunii iulie.

Studiul, efectuat de Centrul de Cercetare si Dezvoltare Sociala "Solidaritatea", in baza unui chestionar la care au raspuns 1.032 de medici, mai arata ca medicii lucreaza in medie pe saptamana 63 de ore (incluzand orele de garda), adica echivalentul a 1,8 norme saptamanale, iar 33,7% dintre medici lucreaza mai mult de 63 de ore pe saptamana.