Ministrul Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, a reactionat joi la acuzatiile lansate de Victor Ponta si Sebastian Ghita, care au sustinut, invocand un memorandum asumat miercuri de Guvern, ca din document reiese ca tinta Executivului privind absorbtia fondurilor structurale pentru acest an la mai multe programe importante este "zero". Ghinea afirma ca "nicaieri nu se spune in memorandum despre zero absorbtie. Dimpotriva, se arata cat va intra in acest an in tara din inchiderea programelor 2007 - 2013 (3,2 miliarde), se arata cat vor intra pentru 2014 - 2020 si cat va intra in 2017 odata ce definitivam anul acesta acreditarea pe care Ponta nu a fost capabil sa o faca (3,6 miliarde)".

Cristian GhineaFoto: Hotnews

Potrivit unui articol publicat de revista Capital, un memorandum discutat in sedinta de Guvern de miercuri arata ca absorbtia fondurilor structurale din ciclul financiar 2014-2020 este 0%. Atat fostul premier Victor Ponta, cat si deputatul Sebastian Ghita, dar si deputatul PSD Ana Birchall au lansat critici, in baza articolului de presa, la adresa ministrului Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, vorbind despre "Ministrul Zero" sau "Guvernul Zero".

"Guvernul a adoptat ieri un memorandum, care reprezinta o banalitate: Ministerul de Finante a cules de la Autoritatile de Management (AM) previziunile bugetare, pentru a fi trimise Comisiei Europene. Aceste cifre - furnizare de toate AM-urile - confirma la virgula ceea ce am declarat public pana acum. (...)

Azi, domnii Ghita, Ponta & Co. o tin langa cu zero-zero. Cine i-a preluat a facut o uriasa gafa: s-au scris articole fara sa fi citit materialul de baza. Nicaieri nu se spune in memorandum despre zero absorbtie. Dimpotriva, se arata cat va intra in acest an in tara din inchiderea Programelor 2007 - 2013 (3,2 miliarde), se arata cat vor intra pentru 2014 - 2020 chiar INAINTE de definitivarea acreditarii (gratiei initiativelor noastre) si se arata cat va intra in 2017 odata ce definitivam anul acesta acreditarea pe care Ponta nu a fost capabil sa o faca (3,6 miliarde).

Deci, ce anume e zero? Batman, Batman! Multumesc pentru oportunitatea de a promova aceste realitati. Riscam ca acest memorandum foarte tehnic sa treaca neobservat", a reactionat ministrul Cristian Ghinea, joi seara, pe pagina sa de Facebook.

Citeste postarea integrala a lui Cristian Ghinea:

"Batman, Batman!

Guvernul a adoptat ieri un memorandum, care reprezintă o banalitate: Ministerul de Finanțe a cules de la Autoritățile de Management (AM) previziunile bugetare, pentru a fi trimise Comisiei Europene.

Aceste cifre – furnizare de toate AM-urile – confirmă la virgulă ceea ce am declarat public până acum.

Ce spune memorandumul:

- Am declarat că acest Guvern a adus deja în țară 2 miliarde de euro din închiderea Programelor 2007 – 2013 . Grație acestui memorandum, avem și cifra previzionată pentru tot anul 2016: 3,2 miliarde de euro (ca să fiu exact: 3.296.760.115 euro).

- Ministerul Fondurilor Europene a conceput o procedură simplificată de desemnare (acreditare) pentru unele Autorități de Management pentru Programele 2014 – 2020. Tocmai pentru a nu aștepta desemnarea tuturor AM-urilor ca să trimitem cererile de plată. Datorită acesteia, vor intra bani în țară chiar din acest an. Mai exact 136.848.561 euro pentru POAT, POAD și POCA (programele de asistență tehnică, umanitar și capacitate administrativă). Chiar azi am negociat o posibilă modalitate prin care pe anumite scheme simplificate din POCU putem urma un model similar, deci sunt convins că putem chiar mai mult, e o estimare conservatoare cea din memorandum.

Faptul că această schemă pentru cele 3 Programe a fost acceptată după negocieri lungi și serioase cu Comisia Europeană este un succes al actualei echipe de conducere a MFE.

Dat fiind că guvernul Ponta nu a început acreditarea din 2014 cum ar fi putut să o facă, trebuie să folosim metode de grăbire a sistemului de acreditare.

Facem curățenie după incapabili, în toate domeniile.

- Procesul de desemnare (acreditare) care va fi finalizat în acest an și pentru care muncim pe brânci - deși ar fi trebuit să fie gata dinainte de noi - va face ca în 2017, odată cu acreditarea tuturor AM-urilor, să primim 3,6 miliarde de euro (mai exact previzionam: 3,671,203,258 Euro).

Ca să fiu clar: memorandumul adoptat ieri de Guvern dă și cifra de absorbție pentru 2017: 3,6 miliarde în 2017, odată ce am încheiat acreditarea.

Pentru asta, trebuie: a) să finalizăm acreditarea întârziată de Ponta și sabotată de Ghiță prin sisteme de IT fanteziste și scump plătite și b) să lansăm ghiduri și proiecte.

Ceea ce facem la foc automat. Vedeți site-ul MFE. Ghiduri pentru infrastructură, termoficare, abandon școlar, burse pentru profesori, economie socială. Toate în cele 95 de zile de când am venit la minister. Toate acestea vor deveni proiecte, vor începe din prefinanțarea aflată deja în țară, apoi vor deveni facturi de trimis la Comisie, după acreditare.

Azi, domnii Ghiță, Ponta & Co. o țin langa cu zero-zero.

Cine i-a preluat a făcut o uriașă gafă: s-au scris articole fără să fi citit materialul de bază.

Nicăieri nu se spune în memorandum despre zero absorbție. Dimpotrivă, se arată cât va intra în acest an în țară din închiderea Programelor 2007 – 2013 (3,2 miliarde), se arată cât vor intra pentru 2014 – 2020 chiar ÎNAINTE de definitivarea acreditării (grației inițiativelor noastre) și se arată cât va intra în 2017 odată ce definitivăm anul acesta acreditarea pe care Ponta nu a fost capabil să o facă (3,6 miliarde).

Deci, ce anume e zero?

Batman, Batman!

Mulțumesc pentru oportunitatea de a promova aceste realități. Riscam ca acest memorandum foarte tehnic să treacă neobservat.

Așa, am avut o întreagă campanie de presă azi, cu articole scrise aseară, înainte ca Memorandumul să fie publicat (azi).

Deci nu e un document oficial al Guvernului care confirmă ceva cu zero, e un document oficial al Guvernului care re-confirmă ce am tot zis și că nu e cu zero. Și acum nu vorbim doar despre PNDR (cum am făcut la Parlament), ci de alte 3 programe operaționale.

Nu era Volgă, era bicicletă, nu i s-a dat, i s-a luat.

Dacă avem vreun ghinion istoric și anul viitor revin la guvernare domnii Ponta, Ghiță și prietenii dumnealor, să știți cine a făcut absorbția din 2017: 3,6 miliarde de euro vin din mandatul acestui guvern.

PS. Domnul Ghiță elucubrează că mă ia DNA. Funie în propria casă? Legat de ce am trimis la pomenita instituție, calm: va urma :)

PPS.

Mașinăria de propagandă lucrează – Ghiță et co au furat destul cât să o țină în viață. Puteți contribui la echilibrarea scorului printr-un share. Mulțumesc!"