Guvernul nu estimeaza in acest moment ca seceta va avea un mare impact asupra preturilor la alimente, a declarat joi vicepremierul Vasile Dincu, potrivit Agerpres.

"In acest moment, nu estimam ca ar fi un mare impact asupra consumatorilor, asupra preturilor la alimente. (...) Cu siguranta insa ca in fiecare an cand exista seceta, trebuie compensata productia de cereale mai ales si alte produse agricole din import si cateodata exista si efecte asupra pietei de alimente. In cazul acesta nu estimam inca (...) ca ar fi un efect sever", a spus Dincu, la Radio Romania Actualitati, intrebat cum estimeaza ca vor fi afectati consumatorii din cauza secetei.

Vicepremierul a precizat ca Guvernul a luat deja o serie de masuri in cazul terenurilor agricole afectate de inundatii si este monitorizata si situatia in privinta secetei.

"Noi am inceput inca de saptamanile trecute, am avut multe probleme legate si de inundatii, care au distrus de asemenea atat cai de comunicatie, au inundat case, cartiere, dar si terenuri agricole. S-a facut inventarierea pagubelor, este un mecanism destul de complicat pentru asta, dar s-a facut repede inventarierea pagubelor si am avut deja cateva transe in care din Fondul de Rezerva Bugetara am compensat aceste pierderi.

Sigur era vorba, in primul rand, de pierderi care puteau fi platite la nivel municipal, la nivelul unitatilor administrativ-teritoriale, pagube sa spunem colective, pierderile care erau legate de case, pierderi in ceea ce priveste o zona care ar fi trebuit conform legii sa faca parte din sistemul de asigurari. Acolo unde nu a fost, nu s-a putut face acest lucru.

Dar am inceput impreuna cu prefecturile, cu Consiliile Judetene, cu Primariile, cu inspectoratele in constructii, in cazul agriculturii - APIA - si ceilalti se monitorizeaza continuu acest proces al pagubelor, se evalueaza acestea. Deci lucram nu numai in domeniul acesta, ci si in cel care este legat de calamitatile legate de inundatii", a explicat Dincu.