Problemele de sanatate aparute din cauza lipsei unei activitati fizice zilnice costa 67,5 miliarde de dolari (aproximativ 61 miliarde de euro) la nivel mondial in 2013, mai mult decat PIB-ul unei tari precum Costa Rica, potrivit unui studiu publicat joi. Sedentarismul este asociat bolilor cronice si mortii premature.

Acest total se imparte intre 53,8 miliarde de dolari, costurile de ingrijire a sanatatii si 13,7 miliarde dolari, pierdere a productivitatii, conform lucrarii publicate in revista medicala britanica The Lancet.

Acest studiu, care acopera 142 de tari, reprezentand 93% din populatia mondiala, este primul care a cuantifica costul "pandemiei" de inactivitate.

Studiul face parte dintr-o serie de articole publicate de revista medicala inaintea deschiderii Jocurilor Olimpice de la Rio in 5 august.

Costul real ar putea fi chiar mai mare, avertizeaza autorii deoarece evaluarea lor include numai cinci boli majore asociate cu lipsa activitatii fizice: bolile de inima, accidentul vascular cerebral, diabetul zaharat de tip 2 (cel mai frecvent), cancerul de san si cancerul de colon.

Sedentarismul provoaca mai mult de cinci milioane de decese in intreaga lume in fiecare an, mai noteaza revista. Tarile bogate platesc cel mai mult pentru inactivitatea fizica.