Administratia Nationala de Meteorologie (ANM) a emis o prognoza pentru perioada 25 iulie - 7 august in care se anunta ca vremea va ramane calduroasa in toate regiunile tarii, cu temperaturi maxime cuprinse intre 30 si 34 de grade, iar regimul pluviometric va fi in general deficitar, transmite Mediafax.

Zile caniculareFoto: USER UPLOADED

Estimarea este realizata folosind produsele numerice ale Centrului European pentru prognoze pe medie durata (ECMWF) de la Reading, Anglia. Sunt prognozate temperaturile maxime si minime, mediate pentru fiecare regiune a tarii si adaptate local cu modele statistice si sunt indicate perioadele cu probabilitatea cea mai ridicata de aparitie a precipitatiilor, informeaza ANM.

In Banat, pe tot parcursul celor doua saptamani de prognoza, regimul termic va avea variatii nesemnificative, vremea urmand a se mentine in general calduroasa. Astfel, temperaturile diurne mediate la scara intregii regiuni se vor situa intre 30 si 33 de grade, iar cele mai ridicate valori se vor inregistra pe 31 iulie si, din nou, in intervalul 5-7 august.

Minimele nocturne se vor mentine la o medie relativ constanta pe tot intervalul de prognoza, situata in jurul valorii de 18 grade. In perioada 26 - 29 iulie instabilitatea atmosferica va fi mai accentuata, vor fi ploi pe arii relativ extinse si izolat, posibil, mai insemnate cantitativ. In restul intervalului, ploile vor fi in general slabe si se vor semnala pe suprafete restranse, cu precadere intre 31 iulie si 3 august.

In Crisana, in prima saptamana de prognoza valorile termice vor marca o scadere, de la o medie regionala de 32 de grade in prima zi, spre 29 de grade pe data de 29 iulie, pentru ca in weekend sa creasca din nou, spre 31 de garde pe data de 31 iulie. In a doua saptamana de prognoza regimul termic va avea mici variatii de la o zi la alta, iar temperaturile maxime se vor situa, in medie, intre 30 si 32 de grade.

Valorile termice nocturne vor avea o evolutie relativ constanta si se vor situa in jurul unei medii de 18 grade in prima parte a intervalului de prognoza, iar in a doua parte vor scadea usor, spre 16...17 grade.

Instabilitatea atmosferica va fi mai accentuata in perioada 26 - 29 iulie, cand ploile se vor semnala pe arii mai extinse si local vor fi insemnate cantitativ. In restul intervalului, vor fi ploi in general slabe, pe spatii restranse, cu o probabilitate mai mare intre 31 iulie si 3 august.

In Transilvania, intervalul de prognoza se va caracteriza printr-o vreme in general calduroasa, cu medii de 30...31 de grade ale temperaturilor maxime, cele mai ridicate valori urmand a se inregistra pe 28 si 31 iulie, precum si pe 5 si 6 august.

Temperaturile minime nu vor avea variatii importante pe parcursul celor doua saptamani de prognoza si se vor situa in jurul unei medii regionale de 15...16 grade, cu o usoara tendinta de scadere spre sfarsitul intervalului. Averse locale se vor semnala in jurul datei de 29 iulie si in intervalul 1-3 august, iar in rest doar pe arii restranse vor fi ploi de scurta durata, in general slabe cantitativ.

In Maramures, in primele zile ale intervalului de prognoza vremea se va mentine calduroasa, iar media temperaturilor maxime va fi de aproximativ 31 de grade. Pe data de 29 iulie va avea loc o usoara racire si valorile medii , diurne vor scadea spre 28...29 de grade, pentru ca apoi sa creasca din nou si, pana la sfarsitul celei de a doua saptamani de prognoza, sa se mentina in jurul unei medii termice de aproximativ 30 de grade.

Temperaturile minime nocturne vor creste de la 15 la 17 grade in prima parte a intervalului, apoi vor marca o scadere usoara si in a doua saptamana de prognoza se vor mentine la valoarea medie de 16 grade. Instabilitatea atmosferica va fi accentuata in perioada 27 - 29 iulie, cand ploile se vor semnala pe arii extinse si local vor fi insemnate cantitativ. In restul intervalului, doar pe suprafete restranse va ploua slab si trecator, cu o probabilitate mai mare intre 1 si 3 august.

In Moldova, in primele zile ale intervalului de prognoza vremea se va incalzi usor de la o zi la alta, astfel incat temperaturile medii diurne vor creste de la 31 de grade in prima zi, spre 34...35 de grade pe 28 si 29 iulie, cand vremea va deveni caniculara in cursul dupa-amiezilor. Ulterior, regimul termic va marca o scadere si se va mentine, cu mici variatii, in jurul unei valori medii de 31...32 de grade.

Temperaturile nocturne vor creste usor in prima saptamana de prognoza, de la 17 la 19 grade, in medie, pentru ca dupa data de 2 august sa se mentina in jurul unei medii regionale de 18 grade. Regimul pluviometric va fi in general deficitar, iar probabilitatea pentru ploi slabe, izolate, va fi mai mare intre 29 iulie si 3 august.

In Dobrogea, vremea va fi calduroasa pe tot parcursul celor doua saptamani. Astfel, in primele doua zile temperaturile maxime vor fi, in medie, de 30 de grade in primele doua zile, apoi vor marca o crestere si vor ajunge la valori de 32...33 de grade, in perioada 28 iulie - 1 august. Ulterior regimul termic va scadea usor, iar valorile diurne vor reveni la o medie de 30 de grade spre finalul intervalului.

Temperaturile minime se vor mentine la valori medii de 20...22 de grade pe toata durata intervalului de prognoza. Regimul pluviometric va fi in general deficitar si doar cu totul izolat si trecator vor fi conditii pentru ploi slabe cantitativ.

In Muntenia, pe tot parcursul intervalului de prognoza regimul termic va caracteriza o vreme calduroasa. Temperaturile maxime vor avea valori medii de 33 de grade in primele doua zile, apoi vor creste spre aproximativ 35 de grade, in medie, in jurul datei de 29 iulie, vremea devenind caniculara la campie in cursul dupa-amiezilor.

Ulterior, regimul termic va marca doar o usoara scadere, mentinandu-se la valori de 33...34 de grade pana la sfarsitul celor doua saptamani de prognoza. Temperaturile minime nocturne nu vor avea variatii semnificative si se vor situa, in medie, intre 18 si 20 de grade, cu cele mai ridicate valori pe 31 iulie si 1 august. Probabilitatea de aparitie a ploilor va fi redusa. Totusi, ploi trecatoare, slabe cantitativ, se pot semnala izolat, mai ales in intervalul 1-3 august.

In Oltenia, vremea va fi calduroasa pe tot parcursul celor doua saptamani de prognoza. Regimul temperaturii aerului se va mentine relativ constant, fiind caracterizat prin medii regionale diurne situate intre 32 si 34 de grade, cu cele mai ridicate valori in intervalul 28 iulie - 1 august, dar si in jurul datei de 5 august.

Temperaturile minime nocturne nu vor ava variatii semnificative in intervalul de prognoza si se vor situa in jurul unei medii de 19 grade in prima saptamana si de 18 grade in cea de a doua saptamana. Probabilitatea de aparitie a ploilor va fi redusa, iar ploi slabe, trecatoare, se vor semnala doar izolat, in special intre 1 si 3 august.

La munte, in urmatoarele doua saptamani, regimul termic se va mentine constant, iar valorile de temperatura vor fi apropiate de normele climatologice specifice pentru sfarsitul lunii iulie si inceputul lunii august. Prin urmare, maximele diurne se vor situa, in medie, intre 20 si 22 de grade, iar minimele nocturne vor avea valori medii de 12...13 grade.

Instabilitatea atmosferica va fi mai pronuntata in perioada 26 - 29 iulie si 1 - 3 august, cand pe arii relativ extinse vor fi averse si izolat se pot cumula cantitati de apa mai insemnate. Ploi de scurta durata, dar in general slabe cantitativ, se vor semnala la nivel local si in celelalte zile ale intervalului de anticipatie.