Ministrul Educatiei, Mircea Dumitru, afirma, intr-un interviu acordat pentru Revista 22, ca daca se da o decizie de plagiat in privinta tezei de doctorat a sefului Internelor, Petre Toba, acesta ar trebui demis. In cazul in care nu se intampla acest lucru, Mircea Dumitru spune ca pleaca din guvern.

Mircea Dumitru, rector Universitatea BucurestiFoto: Agerpres

Intrebat daca, in cazul in care Petre Toba va primi un verdict de plagiat de la CNATDCU, acesta ar trebui demis, ministrul Educatiei a raspuns: "Absolut".

Acesta a precizat ca este convins ca si premierul Dacian Ciolos impartaseste aceasta opinie.

"N-am avut o discutie despre acest lucru in mod direct, pentru ca nu s-a pus aceasta problema atunci cand mi-a oferit portofoliul, insa eu insumi am ridicat chestiunea si am spus ca sunt foarte nelinistit, ca sunt intr-o pozitie inconfortabila sa accept o astfel de pozitie, foarte onoranta de altfel, atunci cand exista aceste suspiciuni foarte bine argumentate si credibile - cel putin din ce am vazut in presa. Dar, daca se dovedeste ca este vorba de plagiat, in masura in care nu vor fi luate masuri administrative si politice, eu ma retrag din acest guvern. Fara niciun fel de rezerva, i-am comunicat asta si d-lui prim-ministru Ciolos", a precizat Mircea Dumitru.

In ceea ce priveste cazul lui Victor Ponta, Mircea Dumitru crede ca pozitia acestuia este "una extrem de dificila", atat in ceea ce priveste perceptia publica, cat "si din punct de vedere juridic, pentru ca au existat anumite avantaje pe care le-a avut in urma obtinerii titlului de doctor".

"Sigur ca domnia sa incearca sa se apere in maniera care-l caracterizeaza, acuzandu-ma public de lucruri care sunt pur si simplu inventate, care n-au niciun fel de baza faptica. Si anume, situatia ca as fi tradus dintr-o limba pe care nu o cunosc, germana. Am inceput colaborarea cu prof. Mircea Flonta atunci cand eram foarte tanar, intr-un moment in care eu nu puteam sa am niciun fel de forta institutionala prin care sa-l conving sa accepte un lucru imoral. Am explicat ca eu am tradus din limba engleza, pentru ca toate cartile lui Wittgenstein au traduceri in engleza si cei care fac studii wittgensteiniene, cei care sunt specialisti in Wittgenstein intotdeauna studiaza si editiile in engleza. Pe de alta parte, eu pot sa citesc in germana si cu un dictionar pot sa fac traduceri de filozofie din germana in romana. Deci, niciunul dintre aspectele semnalate de d-l Ponta nu este real", a comentat ministrul.

Mircea Dumitru considera "foarte probabil" ca, in urma evaluarilor efectuate, unele scoli doctorale sa fie declarate necorespunzatoare si in aceste cazuri se va merge "chiar pana la propunerea desfiintarii sau a nefinantarii acestora, care va duce la desfiintare".

Acesta a precizat ca nu doreste sa ramana ministru sau o cariera politica dupa alegerile din toamna acestui an.

"(...) in decembrie vreau sa ma intorc la Universitate. Nu intru in politica de partid, nu voi fi membru al vreunui partid, nu am conditionare politica. Asta imi da libertatea sa incerc ca ritmul in care voi face aceste schimbari sa fie foarte accelerat, indiferent daca va fi nepopular", a subliniat ministrul Educatiei.