Ministerul Justitiei a lansat luni in dezbatere publica, pe site-ul institutiei, un proiect de hotarare "privind unele masuri referitoare la arhiva fostei Directii Generale de Protectie si Anticoruptie". Practic, Ministerul Justitiei propune, in proiectul de act normativ, inventarierea si desecretizarea, in cazurile in care este posibil, a arhivei fostei Directii Generale de Protectie si Anticoruptie, denumita anterior Serviciul Independent pentru Protectie si Anticoruptie (SIPA), serviciul secret al ministerului, "in temeiul art. 7 din Legea 52/2003 privind transparenta decizionala in administratia publica".

Raluca PrunaFoto: Agerpres

SIPA, devenit ulterior DGPA, a carei atributie oficiala era sa se ocupe de protectia magistratilor, a fost un serviciu controversat, despre care s-a spus adesea ca facea dosare politice si supraveghea viata privata a magistratilor, pentru a-i santaja. Serviciul a fost desfiintat in anul 2006, la propunerea ministrului Justitiei de la acea vreme, Monica Macovei.

In prezent, arhiva fostei D.G.P.A. (Directia Generala de Protectie si Anticoruptie) se afla, sub sigiliu, in custodia Administratiei Nationale a Penitenciarelor si cuprinde "atat dosare de personal, cat si alte documente specifice", se arata in proiectul de hotarare lansat luni in dezbarere publica.

Proiect de hotarare privind unele masuri referitoare la arhiva fostei Directii Generale de Protectie si Anticoruptie

In temeiul art. 108 din Constitutia Romaniei, republicata, si al art.18 alin.(1) din Legea Arhivelor Nationale nr. 16/1996, cu modificarile si completarile ulterioare, Guvernul Romaniei adopta prezenta hotarare:

ART. 1

(1) Pentru inventarierea si predarea catre Arhivele Nationale a arhivei apartinand fostei Directii Generale de Protectie si Anticoruptie din subordinea Ministerului Justitiei, in continuare fosta D.G.P.A., arhiva aflata in prezent in custodia Administratiei Nationale a Penitenciarelor, se infiinteaza Comisia pentru inventarierea si predarea documentelor din arhiva fostei D.G.P.A., in continuare Comisia.

(2) Comisia are urmatoarele atributii principale:

a) inventariaza arhiva fostei D.G.P.A.;

b) propune structurii de securitate din cadrul Ministerului Justitiei clasificarea, declasificarea, trecerea la un alt nivel de clasificare sau de secretizare a documentelor inventariate, respectiv distrugerea acestora, conform dispozitiilor legale;

c) preda, dupa declasificare, in baza proceselor-verbale de predare-primire, catre Administratia Nationala a Penitenciarelor, dosarele de personal ale fostilor angajati ai D.G.P.A. identificate in arhiva;

d) preda, dupa declasificare, in baza proceselor-verbale de predare-primire, catre Arhivele Nationale documentele cu valoare istorica;

e) preda structurii de securitate a Ministerului Justitiei, documentele clasificate si, respectiv, pe cele propuse spre distrugere.

  • Care sunt schimbarile propuse in proiectul lansat in dezbatere:

Proiectul de act normativ raspunde necesitatilor mentionate prin crearea unei Comisii care, cu celeritate, trebuie sa inventarieze documentele din arhiva D.G.P.A. si sa le predea, potrivit specificului acestora, institutiilor competente cu gestionarea acestora. Astfel, se reglementeaza competenta Comisiei de a propune structurii de securitate din cadrul Ministerului Justitiei clasificarea, declasificarea, trecerea la un alt nivel de clasificare sau de secretizare a documentelor inventariate, respectiv distrugerea acestora, conform dispozitiilor legale. Dupa declasificarea, respectiv trecerea acolo unde va fi cazul, la un alt nivel de clasificare sau de secretizare a tuturor documentelor din arhiva D.G.P.A., Comisia se va reintruni pentru a preda documentele dupa cum urmeaza:

- dosarele de personal ale fostilor angajati ai D.G.P.A. identificate in arhiva se predau, in baza proceselor-verbale de predare-primire, catre Administratia Nationala a Penitenciarelor;

-documente identificate ca avand valoare istorica se predau catre Arhivele Nationale;

- documentele clasificate, respectiv acele documente pentru care s-a dispus distrugerea, se predau structurii de securitate a Ministerului Justitiei.

"Avand in vedere caracterul exclusiv tehnic al activitatii Comisiei, proiectul de act normativ prevede faptul ca documentele nu pot fi puse, pe perioada desfasurarii activitatii Comisiei, la dispozitia niciunei persoane fizice sau juridice in afara celor insarcinate, potrivit legii, sa indeplineasca atributii specifice, cu exceptia situatiei in care informatii din documentele cuprinse in arhiva fostei D.G.P.A. sunt solicitate de catre instantele judecatoresti romane sau straine, daca exista proceduri judiciare in derulare garantie suplimentara in acest sens fiind prezenta in cadrul Comisiei a unui reprezentant al Consiliului Superior al Magistraturii. Activitatea Comisiei se va desfasura cu respectarea prevederilor Legii nr. 182/2002 privind protectia informatiilor clasificate, cu modificarile si completarile ulterioare, ale Legii nr. 677/2001 pentru protectia persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal si libera circulatie a acestor date, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si celorlalte reglementari in materia prelucrarii informatiilor clasificare si a datelor cu caracter personal. Comisia isi va desfasura activitatea pentru o perioada de maxim 6 luni, cu posibilitatea ca, la cererea motivata a acesteia, Ministerul Justitiei sa poata propuna Guvernului, o singura data, prelungirea activitatii pentru o perioada de cel mult 6 luni", se mai arata in document.

In luna aprilie, ministrul Justitiei, Raluca Pruna, declara ca arhiva Serviciului Independent pentru Protectie si Anticoruptie (SIPA) se afla in conservare la Administratia Nationala a Penitenciarelor (ANP) si ca a facut o propunere in CSAT privind inventarierea acesteia si transferul ei.