Inspectoratul General pentru Imigrari a inregistrat, in primul semestru al acestui an, 443 de cereri de azil, cu aproximativ 40% mai putine fata de semestrul I al anului 2015, cand au fost 744 de solicitari.

Cei mai multi solicitanti de azil provin din Siria - 154, reprezentand aproximativ 35% din total, Irak - 69, Pakistan - 33, Afganistan - 21, informeaza IGI intr-un comunicat transmis duminica, citat de Agerpres.

De asemenea, au fost solutionate 430 de cereri de protectie internationala, in etapa administrativa, si a fost acordata o forma de protectie in 226 de cazuri, dintre care 132 de persoane primind statut de refugiat si 94 protectie subsidiara, totalizand o rata de aprobare de aproximativ 53%.

In vederea punerii in aplicare a deciziilor Uniunii Europene de instituire a unor masuri provizorii in domeniul protectiei internationale, au fost transferate din Italia si Grecia in Romania 68 de persoane (familii insotite de copii minori si tineri) aflate in nevoie de protectie internationala pe teritoriul celor doua state membre.

Persoanele au ajuns in tara noastra in baza unor decizii de acceptare a relocarii in Romania, dupa efectuarea unor analize specifice si a verificarilor de securitate necesare.

Pe parcursul primului semestru, 148 de straini cu o forma de protectie au beneficiat de programe de integrare, participand activ la sesiunile de consiliere sociala, psihologica, orientare si acomodare culturala sau cursuri de limba romana, precizeaza IGI.

Complementare cu activitatile de integrare desfasurate, incepand cu luna mai, mai multe organizatii neguvernamentale deruleaza proiecte, cu finantare europeana, destinate asistentei si integrarii persoanelor vulnerabile identificate in randul cetatenilor straini cu drept de sedere in Romania.

Activitatile se desfasoara in cadrul centrelor regionale de integrare, unde migrantii pot beneficia de o paleta larga de servicii integrate si asistenta, care vin in sprijinul nevoilor acestora de consiliere, informare, educatie, de acces la activitati de socializare si petrecere a timpului liber, participare pe piata muncii sau de relationare cu autoritatile locale, arata sursa citata.