Prim-ministrul Ungariei, Viktor Orban, a afirmat sambata, la Universitatea de Vara de la Baile Tusnad, ca Europa are o problema de constiinta legata de Ucraina, in conditiile in care nu s-a tinut de promisiunile facute acestei tari, transmite Agerpres.

El a spus ca 'Ucraina este una dintre cele mai grele probleme politice si de constiinta in Europa'.

Orban a facut si o analiza a situatiei in care a ajuns Ucraina, de la tara tampon, intre Occident si Rusia, la o tara care aspira la integrarea europeana, dar care a pierdut o parte din teritoriu si de populatie.

'Daca privim unde am ajuns in cei trei ani, bilantul e foarte tragic. Tara a pierdut o parte importanta a teritoriului, o mare parte a populatiei, dar nu in razboi, ci au plecat in Occident. Nici urma de stabilitate', a sustinut Orban, potrivit traducerii asigurate de organizatori.

El a aratat ca a scazut calitatea vietii in Ucraina, tara are probleme economice, iar conducatorii Europei au facut promisiuni si nu s-au tinut de cuvant. 'Nu ne-am tinut de cuvant si asta e o problema de constiinta', a mai spus premierul Ungariei.

Viktor Orban a mentionat ca 'Guvernul Ungariei face mult mai mult decat ceea ce se face public' pentru a rezolva situatia din Ucraina, pentru sprijini atat minoritatea maghiara de acolo, cat si pe toti cei nevoiasi, pentru a obtine ridicarea obligativitatii vizelor pentru cetatenii ucraineni.

'Europa are o problema de constiinta in legatura cu Ucraina, acest lucru este foarte clar. A dat un test, daca doriti, Europa in acest sens si a picat testul', a explicat Orban, in finalul lucrarilor Universitatii de Vara de la Baile Tusnad.

Cea de a XXVII-a editie a Universitatii de Vara de la Baile Tusnad s-a desfasurat in perioada 20 - 24 iulie sub motto-ul 'Am fost, suntem si vom fi acasa in Europa', iar printre invitati s-a numarat si premierul Ungariei, Viktor Orban.