Premierul Ungariei, Viktor Orban, a declarat sambata, la Universitatea de Vara de la Baile Tusnad, ca impartaseste cateva dintre ideile lui Donald Trump, candidatul republican la presedintia Statelor Unite ale Americii, privind masurile pentru stoparea terorismului, care ar putea fi preluate si implementate in Europa, relateaza Agerpres.

Viktor OrbanFoto: AGERPRES

Orban a spus ca "nu este omul de campanie a lui Donald Trump" si nu credea niciodata ca ii va impartasi opiniile, dar ascultandu-l este de acord ca unele masuri enuntate de acesta ar putea fi o solutie pentru redobandirea sigurantei Europei.

Premierul Ungariei considera ca este nevoie de crearea unor servicii secrete puternice, care sa colaboreze, dar si de oprirea politicii de exportare a democratiei in tarile din care provin migrantii.

"Eu nu sunt omul de campanie a lui Donald Trump, (...) nu as fi crezut niciodata ca vreodata se va naste in capul meu ideea ca dintre oferte el ar fi cea mai buna solutie. (...) Zicea ca in America trebuie creat cel mai bun serviciu secret din lume. In Europa de asta e nevoie pentru siguranta noastra. Cele mai bune servicii secrete, care sa colaboreze. (...) A doua, zice Trump, trebuie sa oprim politica exportarii democratiei. Nu as fi putut sa zic mai bine nici eu", a declarat Viktor Orban, potrivit traducerii asigurate de organizatori.

In context, el a spus ca este nevoie de stabilitate in Turcia, pentru ca, in caz contrar, toate problemele grave de acolo vor veni in Europa.

"Daca ma intrebati care este cea mai mare asteptare a ungurilor vizavi de Turcia, pe primul loc spunem stabilitatea. Desi nu e indiferenta situatia de acolo si a drepturilor umane. Tara care vrea sa intre in UE. Insa, in totalitatea ei, din punctul de vedere al vietii de azi, cel mai important este ca Turcia sa ramana stabila. Daca devine si ea instabila, apoi toate problemele grave din Turcia vin in Europa Occidentala", a sustinut Orban.

Premierul Ungariei a opinat ca exista premisa, avand in vedere cresterea populatiei, ca un nou val de migranti spre Europa sa vina din Africa, iar acest lucru va reprezenta un pericol pentru continentul nostru.

"Trebuie sa ne otelim vointa, trebuie sa construim frontiere, garduri, trebuie sa oprim oameni care sa intre ilegal, apararea noastra cu animale de plus si cu flori nu se poate", a afirmat Viktor Orban.