“Este important sa nu devenim victime ale celor care folosesc aceasta situatie pentru confirmarea propriilor teorii. Trebuie ascultate autoritatile si asteptat rezultatul anchetei inainte de tragerea oricarei concluzii”, afirma intr-un interviu pentru HotNews.ro europarlamentarul Siegfried Muresan, care a lucrat cativa ani in Bundestag si este conectat la spatiul german. Acesta spune ca tot ce stim pana acum din detaliile comunicate de politie presei germane este ca atacatorul a avut drept model atacul de la la 11 martie 2009 din orasul german Winnenden, cand un tanar german de 17 ani a ucis 15 persoane (in principal copii) inainte de a se sinucide. Potrivit acestuia, politia porneste de la premisa ca atacatorul a studiat si atacurile comise de norvegianul Breivik in iulie 2011.

HotNews.roFoto: Hotnews

Rep: Care este evaluarea presei germane la acest moment in legatura cu atacul de la Munchen dupa ce autoritatile au anuntat ca este vorba de un singur atacator?

Siegfried Muresan: Este esential sa ne bazam doar pe informatii oficiale furnizate de politie. Ziua de ieri a fost un bun exemplu cu privire la riscul folosirii informatiilor din surse neoficiale; a existat panica cu privire la un al doilea atac in centrul orasului München, pe baza unei informatii false. Asemenea informatii ingreuneaza munca politistilor si ii distrag de la ancheta propriu-zisa. Asadar, ce stim pana acum: stim ca a fost un singur atacator, de 18 ani, ca nu a fost motivat religios si nu are nicio legatura cu statul islamic, ca s-a aflat sub tratament psihiatric pentru depresie, ca a folosit o arma achizitionata ilegal pentru care nu a avut permis; ca a avut drept model atacul de la 11 martie 2009 din orasul german Winnenden cand un tanar german de 17 ani a ucis 15 persoane (in principal copii) inainte de a se sinucide. Politia porneste de la premisa ca atacatorul a studiat si atacurile comise de norvegianul Breivik in iulie 2011.

Rep: Marea intrebare este cum a fost posibil sa intre in posesia armei. Politia a anuntat ca avea asupra lui 300 de gloante. Cum ar fi putut sa intre in posesia lor intr-o tara cu reputatia de a fi mai riguroasa decat altele?

SM: Nu exista pana la acest moment informatii cu privire la modul cum a intrat ilegal in posesia unei arme pentru care nu detinea permis. Cazul ne arata cat de e important ca accesul la arme sa fie bine reglementat si, mai ales cat e de important ca persoanele care se afla sub tratament psihiatric sa nu poata avea acces la arme. Dupa atacul similar in 2009 s-au facut modificari la legislatia privind portul de arme in Germania: s-a intarit dreptul autoritatilor de a-i controla pe cei care detin arme, precum si obligativitatea posesorilor de a stoca sigur armele, in principal pentru a face imposibil accesul minorilor si al persoanelor neautorizate. In functie de rezultatele anchetei de acum, nu exclud noi modificari la legislatia privind detinerea de arme in Germania

Rep: Un martor ocular difuzat vineri noapte de CNN a sustinut ca atacatorul a strigat Allahu Akbar inainte de a trage in civili. Acest amanunt, alaturi de faptul ca era un tanar german de origine iraniana, nu ne poate indica un posibil atac inspirat din actele teroriste din Bruxelles sau Paris?

SM: Politia a exclus categoric un motiv religios precum si orice legatura cu Statul Islamic. Asta stim la acest moement. Restul e speculatie. Asa-zisi martori au indus ieri de mai multe ori autoritatile in eroare. Este esential sa lasam politia sa isi faca treaba, sa aflam cine a fost atacatorul si care au fost motivele lui. In plus, este esential sa ascultam sfaturile politiei in caz de atac terorist: sa furnizam orice informatie direct politiei si doar politiei; sa nu raspandim informatii neconfirmate pe retelele de socializare si sa ascultam sfatul autoritatilor. Politia trebuie sa gaseasca modalitati mai rapide de a comunica direct cu oamenii in asemenea cazuri, tocmai pentru a sti ce avem de facut si cum ne putem proteja. Este important sa nu devenim victime ale celor care folosesc aceasta situatie pentru confirmarea propriilor teorii. Trebuie ascultate autoritatile si asteptat rezultatul anchetei inainte de tragerea oricarei concluzii.

Rep: Pe de alta parte, am vazut dupa atacurile de la Koln tentatia autoritatilor si a presei germane de a exagera comportamentul politic corect. De ce n-ar proceda si acum la fel tocmai pentru a nu inflama opinia publica?

SM: La Köln politia pierduse controlul situatiei - acest lucru este stiut. Au fost sute de oameni implicati in agresiuni; evaluarea lor si a situatiei a durat. Acum a fost un singur atacator iar politia a asteptat pana dupa perchezitionarea casei acestuia pentru a oferi primele analize pe baza informatiilor certe. Cred ca politia a procedat corect acum. Este o certitudine faptul ca acest atacator, in varsta de 18 ani, l-a idolatrizat pe atacatorul in varsta de 17 ani care a ucis 15 persoane in orasul german Winnenden, cu precadere copii si tineri, la fel ca acum.

Rep: Cum evaluaza presa germana comportamentul politiei din Munchen?

SM: Politia s-a dovedit in ultimele ore a fi principala sursa de informatie credibila iar informatiile venite din partea politiei sunt principala sursa pentru mijloacele de informare in masa. De altfel, Bavaria a fost pana acum unul din cele mai sigure landuri germane iar activitatea organelor de politie si a trupelor speciale a permis mereu protejarea oamenilor. Ieri, mobilizarea trupelor de ordine din toata regiunea si chiar de peste granita, din Austria, a fost mare si nu exista pana la acest moment niciun indiciu privind erori ale fortelor de ordine.