Circa 20 de persoane au protestat joi seara in fata ambasadei Turciei din Bucuresti impotriva incalcarii drepturilor omului si impotriva masurilor extreme luate de presedintele turc Recep Erdogan, pentru pedepsirea celor considerati responsabili de tentativa de puci din noaptea de 15-16 iulie. “Este inadmisibil ce se intampla!”, este raspunsul unanim al protestatarilor intervievati de HotNews. Dar cine sunt cei care s-au mobilizat pe Facebook?

Oameni protestand in fata ambasadei TurcieiFoto: Hotnews

Protestarii au stat circa o ora aproape nemiscati, fara a vorbi sau scanda, in fata cladirii ambasadei, situata pe Calea Dorobanti. Modalitatea inedita de protest a fost inspirata de coregrafului turc Erdem Gunduz, cunoscut drept “Standing man”.

Oamenii s-au mobilizat pe Facebook in urma unui anunt intitulat “ Standing for Turkey, Standing for Democracy, Standing for Human Rights”. Singurele momente in care oamenii au miscat au fost atunci cand au fost legitimati de jandarmi. Fortele de ordine au controlat gentile si rucsacurile participantilor veniti la protest. Reporterul HotNews a numarat in jurul ambasadei doua dube pline cu jandarmi, o masina tip Dacia Logan de la Jandarmerie, un echipaj de politie si o duba neagra cu numere de MAI, care a stat pe toata durata protestului in partea laterala a ambasadei.

“Este insuportabil ce se intampla. Este inadmisibil. Cum adica?! In cateva zile arestezi zeci de mii de oameni, dupa aceea declarari ca te aliezi cu nu stiu cine, de parca din NATO s-ar putea iesi asa cand vrei: intri-iesi. Si, in fine, ce au declarat astazi ca au suspendat drepturile omului. Asta este chiar ceva ce nu poate fi tolerat “, spune Carmen Mitrea, fost profesor si angajat al Institutului de Studii Politice din Franta, ajunsa in jurul onorabilei varste de 70 de ani.

FOTO: Carmen Mitrea, legitimata de jandarmi in fata Amabasadei Turciei din Bucuresti

Ea sustine ca procesul de epurare inceput de Erdogan in Turcia este tras la indigo dupa “Marea Epurare” care a avut loc in Uniunea Sovietica sub conducerea lui Stalin. “Este o asemanare “copy-paste” - cum se spune - cu ceea ce a facut Stalin in 34-35, cand a pus sa fie asasinat Kirov (pseudonim folosit pentru Serghei Kostrikov, fost revolutionar bolsevi si lider comunist sovietic – n.r.). Este cert ca a fost asasinat la comanda lui Stalin. S-au descoperit in arhivele care au fost desecretizate ulterior ca nu este o speculatie. Dupa care Stalin a declansat o epurare in masa si mai ales a armatei rosii pe care el a decapitat-o, exact cum face Erdogan acum. (...) Mi se pare ca asemanarea este de-a dreptul stupefianta, pentru ca-i serveste interesele. Astfel poate sa scape de cei care-l deranjeaza. “

Intrebata daca considera ca clericul Gulen are vreo legatura cu lovitura de stat, asa cum sustin autoritatile de la Ankara, doamna Mitrea raspunde cu o intrebare “cum este posibil ca zeci de mii de oameni montanti, mobilizati si sponsorizati de Gulen sa fie descoperiti de pe o zi pe alta?”. Nici explicatia guvernului turc, care a declarat ca listele au fost intocmite de serviciile de informatii inainte de tentativa de puci, deoarece organizatia condusa de Gulen este considerata una terorista, nu pare sa o convinga pe fosta profesoara. “Posibil, dar asta ce demonstreaza? Tot o tendinta dictatoriala, spre instaurarea sau macar intentia de a instaura o dictatura personala. Hai sa vedem noi, ca la prima mutare ii radem pe toti. Mi se pare foarte probabil acest scenariu. (...). E greu de stiut daca Erdogan va reusi sa nu, pentru ca e greu de spus cati din cei fideli traditiei kemaliste vor reusi sa se mentinta si sa nu fie arestati.”

Carmen Mitrea, participanta la protestul de joi, s-a declarat nemultumita de declaratiile ambasadorului turc la Bucurestim pe care il acuza de lipsa de respect si tact dimplomatic. “Mi se pare o totala lipsa de respect, ca sa nu spun si de tact diplomatic. Cum isi permite un ambasador sau oricine altcineva sa spuna ca in Romania exista nu stiu cate scoli - <>. Eu asa am perceput mesajul ambasadorului si nu cred ca sunt singura. Mi s-a parut foarte obraznic si neprofesionsit. Un diplomat de profesie nu se exprima in felul acesta. Cine suntem noi? “ Aceasta si-ar dori ca autoritatile de la Bucuresti si comunitatea internationala in ansamblu sa adopte o atitudine “mai ferma” in relatia cu Ankara. “Pozitia autoritatilor romane ma surprinde. As putea-o numi chiar lipsa de reactie. As putea eventual sa o inteleg printr-o prudenta de inceput. (...) Sigur ca nu as pleda pentru o atitudine belicoasa, dar mai ferma da. Dar de ce sa vorbim despre Romania, cand nici UE nu mi se pare ca este suficient de vocala si suficient de ferma. A fost Ankela Merkel, insa nu suficient. E bizar (...) Sunt de acord sa linistim lucrurile, dar pana unde si in ce conditii. “

FOTO: Aurora Martin si Silvia Nichita

O alta protestatara, Aurora Martin (48 de ani), sustine ca a venit in fata ambasadei, asemenea doamnei Mitrea, fara a avea vreo legatura directa cu Turcia sau poporul turc, ci din revolta fata de incalcarea drepturilor omului. “Mi se pare inadmisibil ca in mileniul in care traim sa se incalce drepturile omului intr-o maniera atat de fatisa, dand peste cap orice asteptari si conventii. In al doilea rand, pentru ca este foarte aproape (Turcia de Romania – n.r.). Este o amenintare la adresa securitatii Europei. Este un factor de risc major. (...) Nu am o legatura directa cu Turcia. Am fost de doua ori in Turcia si am vizitat cateva universitati, printre care si Universitatea Americana, in care diversitatea parea la ea acasa. Acum, imi e groaza sa ma gandesc la ce se intampla acolo.”, sustine Aurora Martin.

Despre universitatile din Turcia, mi-a povestit si o fosta studenta a unei universitatii din Istanbul. Studenta, venita cu jumatate de ora inainte de ora inceperii protestului, mi-a povestit ca este indragostita de Turcia si isi doreste ca aceasta tara sa ramana una democrata, in care drepturile omului sunt respectate.

Silvia Nichita, in varsta de 40 de ani, locuieste in Focsani, si spune ca a venit la protest impreuna cu Aurora Martin, in urma anuntului de pe Facebook. Silvia spune ca Romania ar trebui sa condamnare incalcarile tratatelor internationale si ale drepturilor omului operate de regimul Erdogan. Ea spune ca a venit la protest pentru ca “un asemenea eveniment nu are cum sa nu te afecteze direct”

“Din pacate, de mai mult timp, asistam fara sa avem nici o reactie. Ce se intampla acum in Turcia este o consecinta a unei situatii care devine din ce in ce mai rea. Sa nu uitam ca (inainte de tentativa de lovitura de stat) au fost inchise ziare si televiziuni. Sunt jurnalisti plecati din Turcia tocmai pentru ca nu puteau sa scrie liber. (...) Turcia nu e o tara libera. Din pacate, avem nevoie de Turcia, pentru ca este situata intr-o pozitie stategica. In conditiile in care vedem ca zilnic au loc atentate, o Turcie instabila nu face decat sa sporeasca senzatia de insecuritate a cetatenilor. (...) Consider ca la ora actuala liderii politici ar trebui sa forteze cumva intrarea Turciei intr-o zona de normalitate. Daca Turcia se pierde ca stat de drept avem si noi o mare problema. Noi nu mai suntem doar Romania, noi suntem Uniunea Europeana.”, sustine Silvia Nichita.

Potrivit Muftiatului Cultului Musulman din Romania, in Bucuresti traiesc circa 3.000 de turco-tatari.