Societatea romaneasca are nevoie de o noua viziune asupra sportului, iar proiectul "Romania educata" urmeaza sa contribuie din plin la introducerea spiritului sportiv in scoala la toate nivelurile, a declarat presedintele Klaus Iohannis joi, cu ocazia primirii Echipei Olimpice care va participa la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Sigur ca in ultimele trei decenii numarul de medalii la olimpiade a scazut. Aici trebuie sa tinem cont de multe cauze, iar societatea romaneasca are nevoie de o noua viziune asupra sportului. Nu exista societate puternica si prospera fara sport de performanta", le-a spus presedintele sportivilor romani.

Klaus Iohannis a aratat ca isi doreste ca proiectul "Romania educata", initiat de presedintie, "sa contribuie din plin la introducerea spiritului sportiv in sistemul de invatamant la toate nivelurile".

"Extinderea programelor sportive in scoli este o urgenta, daca vrem sa fim cu adevarat competitivi intre statele lumii si, mai ales, daca tinem sa avem o natiune de oameni sanatosi", a aratat seful statului.

Declaratia presedintelui Klaus Iohannis (sursa - Administratia Prezidentiala):

"Dragi sportivi si antrenori, membri ai Echipei Olimpice,

Doamna Ministru,

Domnule Presedinte al Comitetului Olimpic si Sportiv Roman,

Preasfintia Voastra,

Doamnelor si domnilor,

Bine ati venit la Palatul Cotroceni, in aceasta seara superba si in aceasta atmosfera foarte speciala! Sunt bucuros ca am ocazia sa intalnesc membrii echipei olimpice si va multumesc pentru prezenta!

Multumesc reprezentantilor Comitetului Olimpic, ai federatiilor sportive si tuturor celor prezenti aici pentru a sustine echipa noastra, care urmeaza sa plece la cea mai importanta competitie, Jocurile Olimpice de Vara de la Rio.

Ma adresez antrenorilor, familiilor si prietenilor dumneavoastra, carora le multumesc pentru ca v-au oferit dragoste, grija si sustinere neconditionata si pentru ca v-au cultivat talentul. Aceste gesturi sunt foarte importante pentru ca dumneavoastra sa va traiti pasiunea pentru sport.

Nu pot sa nu remarc ca prezenta dumneavoastra la Palatul Cotroceni aduce un suflu nou si o energie aparte.

Fiecare, prin sportul pe care il practicati, inspirati oameni si generatii, sunteti un model de determinare si excelenta prin munca. Sunteti tineri exceptionali, care au facut multe sacrificii pentru a ajunge astazi aici.

Noi, cei care va admiram, nu uitam ca un astfel de succes s-a cladit cu lacrimi, cu limite fizice si psihice depasite, cu sacrificarea timpului petrecut cu familia sau prietenii. Iar momentul de pe podium il impartasiti intotdeauna cu noi, cei care va privim si asteptam aceste bucurii de la dumneavoastra. Ati daruit si veti darui romanilor satisfactie si emotie, lucruri foarte greu de atins.

Vreau sa stiti ca aveti in mine cel mai mare sustinator, vreau sa nu simtiti niciun fel de presiune, ci sa mergeti la Rio cu inima deschisa. Sa va concentrati sa dati ce este mai bun in dumneavoastra.

Vreau sa stiti ca intreaga tara va este alaturi si va sustine. Sunteti cei mai buni, iar eu va incurajez sa aratati asta. Este simplu: fiti voi insiva, traiti-va visul la Rio si nu uitati niciun moment ca milioane de romani va sustin de acasa!

Doamnelor si domnilor,

Sportul romanesc are in palmares sute de medalii olimpice de aur, argint si bronz. Sper ca si editia din acest an va ramane atat pentru voi, cat si pentru istoria sportului romanesc o experienta memorabila. Indrazniti sa scrieti istorie! Sunteti cei care au inteles pe deplin ca cel mai important aspect al sportului competitional este munca neintrerupta.

Sportul face parte din identitatea natiunii noastre, cladita cu ajutorul rezultatelor obtinute de-a lungul timpului de numerosi sportivi.

Stim cu totii ca Romania s-a clasat deseori, atunci cand s-au numarat medaliile la final, pe podiumurile olimpice, peste state mult mai mari ca populatie, suprafata, putere economica. Asta arata ca talentul si munca sportivilor romani este superioara investitiei pe care o facem, ca societate, in sport.

In schimb, dumneavoastra sunteti cei care oferiti, prin cariera pe care v-ati asumat-o, un mod de a ne insanatosi ca societate. Sportul are la baza lucrul in echipa, fie ca vorbim de co-echipier sau de antrenor. Sportul reprezinta antidotul multor probleme sociale, contribuie la un stil de viata sanatos, la o dezvoltare armonioasa atat fizica, cat si psihica si promoveaza o cultura bazata pe respect, toleranta, corectitudine si perseverenta. Sportul apropie oameni si celebreaza competitia in cel mai frumos si pasnic mod.

Sigur ca in ultimele trei decenii numarul de medalii la olimpiade a scazut. Aici trebuie sa tinem cont de multe cauze, iar societatea romaneasca are nevoie de o noua viziune asupra sportului. Nu exista societate puternica si prospera fara sport de performanta.

De aceea, imi doresc ca proiectul meu, "Romania educata", sa contribuie din plin la introducerea spiritului sportiv in sistemul de invatamant la toate nivelurile.

Extinderea programelor sportive in scoli este o urgenta, daca vrem sa fim cu adevarat competitivi intre statele lumii si, mai ales, daca tinem sa avem o natiune de oameni sanatosi.

Dragi sportivi,

Viitorul sportului romanesc depinde de voi. In aproximativ doua saptamani se va da startul competitiei de la Rio si tot ce pot sa va spun, in numele tuturor romanilor, este sa nu uitati ca va bucurati de tot respectul si de toata aprecierea noastra. Vreau sa stiti ca aceasta calificare reprezinta deja un pas important si, in acelasi timp, ne dorim sa reveniti acasa cu cat mai multe medalii.

La intoarcere vreau sa ne revedem, si va invit inca de pe acum la Palatul Cotroceni.

Va multumesc pentru tot ce faceti pentru Romania! Va doresc curaj si mult, mult succes!

Hai, Romania!"