Circa 20 persoane au protestat joi seara, in tacere, in fata Ambasadei Turciei din Bucuresti, pe calea Dorobanti, acuzand represiunea declansata dupa tentativa ratata de puci din noaptea de vineri, 15 iulie.

Protest in fata ambasadei TurcieiFoto: Hotnews

Acestia au stau nemiscati pe trotuarul din fata ambasadei.

Oamenii nu au discutat cu jandarmii. Participantii au fost legitimati si au dat buletinul fara sa scoata un cuvant, transmite corespondentul HotNews.

Persoanele venite cu genti sau rucsacuri au fost perchezitionate.

In zona se putea observa o prezenta masiva a fortelor de ordine: doua dube de jandarmi, una in fata, alta in spatele ambasadei, un logan de la jandarmerie, o masina de politie, o duba neagra de la MAI, in spatele ambasadei.

Protestul s-a incheiat in jurul orei 20:10 minute, protestatarii au plecat fara a se inregistra niciun incident.

Potrivit Muftiatului Cultului Musulman din Romania, in Bucuresti traiesc circa 3.000 de turco-tatari.

Protestul vine dupa postarea unui anunt pe Facebook intitulat Standing for Turkey, Standing for Democracy, Standing for Human Rights.

"Represiunea pe care guvernul turc o organizeaza in aceste zile este neconstitutionala si anti-democratica. Aproximativ 50.000 de persoane sunt afectate, din armata, politie, magistratura, administratie publica, invatamant superior. Folosind esecul unei lovituri de stat militare, Erdogan si oligarhia lui doreste sa ingenuncheze complet societatea turca. Sa o conduca dupa perceptele islamului si impotriva traditiei ei seculare moderne.

Am fost solidari cu protestatarii de la #occupygezi. Avem incredere ca viitorul Turciei va fi unul democratic si fara violenta. Si suntem alaturi de cei care sufera pe nedrept si cei care vor o Turcie democrata si seculara.

Imitam gestul coregrafului turc cunoscut drept "Standing man".

Nota. La fata locului nu se va vorbi. Daca reprezentantii Jandarmeriei vor solicita actele, ofereriti-le in liniste", se arata pe aceasta pagina de Facebook.