Cea de-a patra sesiune de consultare, cu tema Sanatate, din seria celor 16 consultari ce au loc pe marginea proiectului "Romania Competitiva", s-a desfasurat astazi, la Casa Academiei Romane, anunta Ministerul Economiei printr-un comunicat de presa. Potrivit acestua, bugetul total al masurilor si submasurilor propuse de initiatorii Romaniei Competitive pentru domeniul Sanatate, se ridica la 3,7 miliarde de lei, pentru intreaga perioada de implementare 2016-2020.

Dezbaterea s-a concentrat in jurul principalelor obiective si masuri propuse in documentul de lucru

  • Reducerea ratei mortalitatii infantile la 6,5 la mie pana in 2020;
  • Scaderea deceselor cauzate de boli ale aparatului circular de la 55% din totalul deceselor pana in 2020;
  • Mentinerea numarului anilor potentiali de viata pierduti din cauza deceselor premature cauzate de boli cerebro-vasculare.

In urma consultarii de astazi, participantii au la dispozitie patru zile sa trimita Ministerului Economiei (pe adresa consultare.romaniacompetitiva@economie.gov.ro) observatiile lor punctuale sau idei de masuri suplimentare, tinand cont de trei aspecte:

Impactul asupra cresterii PIB-ului potential, prin intermediul capitalului, fortei de munca sau al productivitatii

Bugetarea corespunzatoare

Neutralitatea din punct de vedere politico-ideologic

La masa dezbaterilor au fost reprezentanti ai Cancelariei Prim-Ministrului, Ministerului Economiei, Comertului si Relatiilor cu Mediul de Afaceri, Ministerului Sanatatii, Ministerului Finantelor Publice, Ministerului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, institutiilor de profil din administratia centrala, Bancii Nationale a Romaniei, Academiei Romane, Parlamentului, asociatiilor de profil din domeniu, specialisti in sanatate, reprezentanti ai sindicatelor.

Urmatoarea sesiune de consultare, cu tema Sectoare Culturale si Creative, va avea loc joi, 21.07.2016, in intervalul 09:30 ¬ 12:30. Accesul la sesiunile de consultare se face doar pe baza de invitatie. Presa nu are acces la consultari. Fiecare sesiune va fi urmata de un comunicat de presa cu principalele teme abordate si de declaratii de presa ale participantilor.

Principiile dupa care se vor desfasura cele 16 consultari sunt transparenta (printr-o comunicare constanta asupra progresului si rezultatelor) si reprezentativitatea (printr-o participare specifica pentru sectoarele vizate de domeniul strategic aflat in dezbatere).

Proiectul "Romania competitiva" este un proiect in lucru, care alaturi de propunerile reprezentatilor Guvernului, ai Bancii Nationale a Romaniei si ai Academiei Romane, asteapta contributiile de specialitate ale celor care pot participa la dezvoltarea si completarea liniilor de actiune deja identificate.