Serviciul Roman de Informatii precizeaza, dupa ce Europol a anuntat ca 11 teroristi jihadisti au fost prinsi in Romania anul trecut, ca 10 persoane suspectate de terorism au fost declarate indezirabile, la solicitarea SRI.

Sigla SRIFoto: SRI

"In contextul nelamuririlor legate de Raportul Europol privind fenomenul terorismului in Europa, in anul 2015, Serviciul Roman de Informatii face urmatoarele precizari: Potrivit Raportului de activitate al SRI pe anul 2015, 10 persoane suspectate de terorism au fost declarate indezirabile pe teritoriul Romaniei, la solicitarea Serviciului Roman de Informatii", potrivit sursei citate.

In raportul Europol dat publicitatii miercuri se mai arata ca o persoana din Romania a fost vizata, in anul 2013, de o procedura judiciara incheiata pentru infractiuni de natura terorista.

In 2014 si 2015 nimeni nu a fost judecat in Romania in astfel de dosare. Raportul aminteste si ca un cetatean roman, Iulian Ghergut, a fost rapit in martie 2015, in zona de granita dintre Burkina Faso, Niger si Mali, de gruparea jihadista al-Murabitun.

Romania este mentionata in raportul Europol si in legatura cu gruparea kurda PKK. Europol atrage atentia asupra a doua aspecte ingrijoratoare: "amenintarea totala este sporita de numarul substantial de combatanti teroristi straini care s-au intors, astfel incat multe state membre ii au in prezent pe teritoriul lor" si "intensificarea semnificativa a sentimentelor rasiste si antisemite in UE, ce duc la acte de extremism de dreapta".

Directorul SRI, Eduard Hellvig, declara in 29 martie, la bilantul institutiei, ca Serviciul a interzis accesul in Romania sau a expulzat peste 340 de persoane "cu risc terorist", alte 9.000 avand interdictie de a intra in tara, si a gestionat peste 550.000 de alerte cibernetice.