Parti din imobilul in care isi are sediul Biblioteca Nationala a Romaniei vor putea fi inchiriate si utilizate pentru activitati culturale, potrivit unei Hotarari adoptate astazi de Executiv. Masura are in vedere o mai buna administrare a intregului imobil, precum si oferirea unor conditii optime pentru desfasurarea actului cultural si artistic, care sa vitalizeze atat imobilul, cat si intreaga zona. Totodata, initiativa isi propune sa creeze premisele unui nou model de consum cultural, se arata intr-un comunicat al Guvernului.

Imobilul situat in Bulevardul Unirii nr. 22, sector 3, este conceput ca un complex cultural, avand spatii ce ofera conditiile necesare pentru organizarea de evenimente: sala de spectacole, sali de conferinte, sali multifunctionale, spatii pentru auditii si pentru utilizarea mijloacelor de comunicare electronice, spatii de expunere, precum si spatii de joaca pentru copii, cafenele, restaurant.

In sedinta de miercuri, Guvernul a modificat HG 227/2000, astfel incat Ministerul Culturii sa poata inchiria bunuri imobile, proprietate publica a statului, pe care le detine in administrare.

Ministerul Culturii va organiza procedura de licitatie publica pentru inchirierea unor parti din bunul imobil, conform legii, stabilind in cadrul procedurii suprafetele si destinatiile. Ministerul Culturii va utiliza a cota-parte de 50% din sumele percepute din inchiriere pentru acoperirea cheltuielilor de functionare, de intretinere si dotare a imobilului, fapt ce va contribui la degrevarea bugetului ministerului. Restul de 50% din chiria incasata se vireaza la bugetul de stat.

Imobilul situat in Bulevardul Unirii nr. 22, sector 3, Bucuresti a fost construit si finalizat pe baza proiectului privind "refunctionalizarea obiectivului de investitie Biblioteca Nationala a Romaniei prin integrarea corpului Aula in ansamblu". Finantarea s-a facut prin Acordul- cadru de imprumut dintre Guvenul Romanei si Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei, aprobat prin HG 933/2007. Lucrarile de executie au fost finalizare in noiembrie 2011.

Unele parti din imobil, respectiv C1 si C3, au fost transferate, potrivit HG 862/2013 si HG 824/20014, de Ministerul Culturii in administrarea Bibliotecii Nationale a Romaniei, pentru indeplinirea responsabilitatilor ce-i revin, dar si pentru a crea cadrul juridic necesar gestionarii mai eficiente a imobilului.