Presedintele Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii, Asztalos Csaba, a aratat miercuri ca actuala legislatie ingradeste dreptul la familie al persoanelor din minoritatea sexuala prin interzicerea casatoriei, el precizand ca sustine admiterea exceptiei de neconstitutionalitate cu privire la drepturile cuplurilor de acelasi sex, informeaza Agerpres.

Csaba AsztalosFoto: Hotnews

"Apreciem ca actuala legislatie ingradeste dreptul la demnitate umana, viata intima si de familie al persoanelor din minoritatea sexuala, interzicand casatoria intre persoanele de acelasi fel si nerecunoasterea acestor casatorii, respectiv a parteneriatelor civile, ii aseaza in afara societatii. Or, dreptul la demnitate umana presupune dreptul individului de a fi recunoscut ca subiect de drept in individualitatea sa. Aceste persoane nu au nicio protectie", a declarat Asztalos Csaba, dupa ce Curtea Constitutionala a ramas in pronuntare privind exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 277 alin. (2) si (4) din Codul civil.

El a mentionat ca CEDO a statuat ca tarile membre ale UE trebuie sa adopte legislatii care sa protejeze drepturile civile ale persoanelor ce fac parte din minoritatea sexuala.

"Nu exista in acest moment o obligatie internationala sau o jurisprudenta a Curtii Drepturilor Omului care sa oblige statele membre la legalizarea casatoriei, nu vorbim de acest lucru, insa CEDO spune ca statele membre trebuie sa adopte legislatii care sa protejeze drepturile civile ale persoanelor care fac parte din minoritatea sexuala. Noi am sustinut o decizie de interpretare, de admitere a exceptiei de neconstitutionalitate, aratand ca in acest moment legislatia nu recunoaste cuplurile si drepturile cuplurilor dintr-o minoritate sexuala. Interpretarea noastra este in aceeasi linie cu jurisprudenta CEDO. In acest sens, Italia, recent Grecia au adoptat legislatie privind recunoasterea parteneriatului civil", a explicat presedintele CNCD.

Cu privire la demersul Coalitiei pentru Familie referitor la faptul ca familia se intemeiaza pe casatoria intre un barbat si o femeie, Asztalos Csaba a sustinut ca acesta trebuie avizat negativ.

"Noi credem ca demersul trebuie avizat in mod negativ si aici formularea intrebarii este una incorecta, pentru ca in toate statele din UE se defineste casatoria ca o comuniune intre barbat si femeie, o uniune libera intre barbat si femeie si nu familie. Familia cunoaste diverse modalitati de organizare intr-o societate moderna", a spus presedintele CNCD.

Curtea Constitutionala a Romaniei dezbate miercuri exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 277 alin. (2) si (4) din Codul civil, ridicata intr-un proces de Relu Adrian Coman, Robert Clabourn Hamilton, Asociatia ACCEPT, si in care parti in cauza sunt Ministerul Afacerilor Interne, Inspectoratul General pentru Imigrari si Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii.

Art. 277 din Codul civil - Interzicerea sau echivalarea unor forme de convietuire cu casatoria - prevede la alin. (2): Casatoriile dintre persoane de acelasi sex incheiate sau contractate in strainatate fie de cetateni romani, fie de cetateni straini nu sunt recunoscute in Romania; iar la alin. (4) - Dispozitiile legale privind libera circulatie pe teritoriul Romaniei a cetatenilor statelor membre ale Uniunii Europene si Spatiului Economic European raman aplicabile.

Relu Adrian Coman a precizat ca prin nerecunoasterea casatoriei sale in Romania cu Robert Clabourn Hamilton, care a avut loc in 2010 in Belgia, nu poate beneficia de dreptul la resedinta.