Curtea Constitutionala (CCR) dezbate miercuri doua spete privind familia: initiativa de revizuire a Constitutiei in sensul definirii familiei drept casatoria intre un barbat si o femeie, dar si recunoasterea in Romania a casatoriilor homosexuale incheiate in strainatate, informeaza Mediafax.

Proiectul de revizuire a Constitutiei a fost depus la Parlament pe 23 mai de catre Coalitia pentru familie, insotit de trei milioane de semnaturi. Initiatorii isi motiveaza demersul prin faptul ca sustin "normalitatea" si sustin ca abordarea "fie din perspectiva paradigmei religioase, fie a paradigmei sociologice" arata ca "normalitatea" poate fi doar o familie heterosexuala, avand in vedere ca "specia umana nu poate supravietui altfel".

"Nu suntem intoleranti, respectam comportamentul sexual al oricarui om. In acelasi timp insa nu putem sa substituim ideea de normalitate prin acte individuale pe care le respectam, dar cred ca in spatiul privat, acolo le este locul", a motivat Viorel Patrana, reprezentant al Federatiei Asociatiilor de romani din Europa si unul dintre initiatorii demersului.

Un alt initiator, Mircea Tudor, membru al Coalitiei pentru familie, a spus ca faptul ca a ajuns la Senat un camion cu semnaturi dovedeste ca "poporul roman are vointa, constiinta si chiar stie sa faca ceva cand are cu adevarat un obiectiv major". "Aceasta initiativa nu este impotriva a nimic, este pentru familia traditionala este alcatuita din barbat si femeie, care poate da nastere la copii", a sustinut Alina Toma, membru al comitetului de initiativa, intrebata daca proiectul este impotriva parteneriatului civil.

Pe de alta parte, un grup de 24 de organizatii neguvernamentale si patru organizatii internationale cer Curtii Constitutionale sa respinga initiativa privind revizuirea Constitutiei in sensul definirii familiei drept casatoria intre un barbat si o femeie, definitie care ar incalca dreptul la viata privata si familie.

Organizatiile semnatare considera initiativa ilegala in raport cu textul constitutional si standardele de drept international, standarde pe care Romania s-a angajat sa le respecte. Redefinirea familiei dintr-o perspectiva religioasa urmareste restrangerea dreptului la viata privata si familie al tuturor celor care se afla in familii monoparentale sau in familii formate din cupluri heterosexuale care nu sunt casatorite, precum si in familii bazate pe cupluri formate din persoane de acelasi sex, incalcand astfel principiul egalitatii si nediscriminarii, se arata intr-un comunicat de presa.

Solicitarea este sustinuta de Amnesty International, Comisia Internationala a Juristilor, ILGA-Europe si European Commission on Sexual Orientation Law. Potrivit sursei citate, cele patru organizatii internationale au transmis o opinie separata in atentia Curtii, care urmeaza sa dezbata initiativa Coalitiei pentru Familie miercuri, 20 iulie.

"Prin interventia noastra, solicitam Curtii Constitutionale ca in exercitarea rolului sau de garant al suprematiei Constitutiei sa avizeze negativ initiativa cetateneasca, punand astfel capat unui exercitiu inutil, manipulator si generator de ura la nivelul intregii societati.

Acest demers al Coalitiei pentru Familie reprezinta un abuz de drept deoarece definitia restrictiva propusa pentru familie ca fiind bazata exclusiv pe casatoria dintre barbat si femeie in scopul procrearii intra in sfera interdictiei de revizuire a Constitutiei, pentru ca ar avea ca rezultat suprimarea drepturilor si libertatilor fundamentale ale persoanelor lesbiene, gay, bisexuale si transgender (LGBT)", a declarat Romanita Iordache, vicepresedinte al Asociatiei ACCEPT.

Amnesty International a considerat ca este vital sa se implice in acest demers, alaturi de alte organizatii de drepturile omului care au adus argumente juridice in fata Curtii Constitutionale pentru a apara drepturile persoanelor LGBT in Romania. ''Am fost martorii unor initiative similare in alte state europene, care au dus la limitarea drepturilor persoanelor LGBT, in special dreptul la nediscriminare si la viata privata si de familie. Acest curent este foarte ingrijorator. Romania trebuie sa respecte obligatiile sale conform standardelor internationale si europene de drepturile omului. Acum are sansa sa arate ca protejeaza drepturile tuturor'', au subliniat si reprezentantii organizatiei Amnesty International.

Coalitia anti-discriminare si organizatii neguvernamentale din Romania au transmis, de asemenea, opinii scrise catre CCR, pentru a sublinia caracterul discriminatoriu al initiativei Coalitiei pentru Familie.

Potrivit articolului 48 din Constitutie, "familia se intemeiaza pe casatoria liber consimtita intre soti, pe egalitatea acestora si pe dreptul si indatorirea parintilor de a asigura cresterea, educatia si instruirea copiilor".

Revizuirea Constitutiei poate fi initiata de Presedintele Romaniei la propunerea Guvernului, de cel putin o patrime din numarul deputatilor sau al senatorilor, precum si de cel putin 500. 000 de cetateni cu drept de vot, cu conditia ca acestia sa provina din cel putin jumatate din judetele tarii, iar in fiecare din aceste judete sau in municipiul Bucuresti trebuie sa fie inregistrate cel putin 20.000 de semnaturi in sprijinul acestei initiative.

Potrivit propriei legi de functionare, Curtea Constitutionala verifica indeplinirea conditiilor pentru exercitarea initiativei legislative de catre cetateni.

Cealalta speta privind familia, discutata miercuri de CCR, este o exceptie de neconstitutionalitate la Codul Civil prin care se cere recunoasterea in Romania a casatoriilor homosexuale. Exceptia a fost ridicata in cadrul unui proces deschis de un cuplu format dintr-un roman si un american care a dat in judecata statul roman, dupa ce i s-a refuzat recunoasterea casatoriei oficiate in Belgia. Cei doi doresc sa se stabileasca in Romania, insa legislatia nu le permite acest lucru.

Dupa trei ani in care magistratii din Romania au incercat sa stabileasca instanta competenta sa judece cauza, dosarul a ajuns pe rolul Judecatoriei Sectorului 5 din Capitala, care a trimis la CCR exceptia de neconstitutionalitate ridicata de Asociatia ACCEPT privind articolul 227, alineatele 2 si 4 din Codul Civil, care interzice recunoasterea pe teritoriul Romaniei a casatoriilor intre persoane de acelasi sex, chiar daca este vorba de reintregirea familiei.