Asociatia Magistrati europeni pentru democratie si libertate (MEDEL) cere eliberarea judecatorilor si procurorilor arestati in Turcia, anunta Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania. "Dupa ce guvernul turc a eliminat si arestat mii de judecatori si procurori, MEDEL (Magistrati europeni pentru democratie si libertate) a solicitat pe data de 18 iulie, 2016, tuturor institutiilor europene sa condamne in cei mai duri termeni cu putinta atacul brutal al autoritatilor turce indreptat impotriva sistemului judiciar. Magistratii europeni au cerut, de asemenea, eliberarea de indata a miilor de judecatori si procurori care au fost demisi in mod arbitrar si arestati cu incalcarea principiilor fundamentale ale statului de drept", anunta, intr-un comunicat citat de Mediafax, Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania.

"Eliminarea in doar cateva ore a unui sfert din judecatorii si procurorii din Turcia, urmata de arestarea multora dintre ei, sunt actiuni specifice unui regim totalitar, nu a unei democratii", au spus magistratii europeni, dupa ce peste 2.700 de judecatori si procurori au fost destituiti de guvernul turc, se precizeaza in comunicatul de presa.

MEDEL si-a exprimat "deplina solidaritate cu judecpatorii si procurorii din Turcia care apara valorile democratiei, statul de drept, drepturile si libertatile fundamentale ale cetatenilor si va lua toate masurile necesare pentru a se asigura ca magistratii retinuti sunt eliberati si se intorc in siguranta la familiile lor. Ii chemam pe fiecare judecator si procuror sa solicite guvernului sau sa condamne lovitura de stat indreptata, de fapt, impotriva sistemului judiciar si a democratiei din Turcia", se arata in comunicatul UNJR.

MEDEL (Magistrats europeens pour la democratie et les libertes) este o organizatie a judecatorilor si procurorilor europeni avand ca scop apararea independentei justitiei, a democratiei si drepturilor omului. Organizatia are 22 de asociatii nationale din 15 tari europene, inclusiv Turcia.