Numarul absolventilor de bacalaureat a scazut cu aproape 20% fata de anul trecut, fapt ce se va traduce intr-o scadere a numarului de studenti din anul I, iar unda de soc se va simti in intreg mediul academic, multe universitati intampinand dificultati in gasirea resurselor necesare pentru plata salariilor. In acest context se impune urgent scaderea cifrelor de scolarizare proportional cu numarul de absolventi de bacalaureat, insotita de cresterea alocatiilor per studen, considera presedintele Consortiului Universitaria, rectorul Universitatii de Vest din Timisoara Marilen Pirtea.

Marilen PirteaFoto: Agerpres

Rectorul Marilen Pirtea precizeaza ca scadere a numarului de studenti din anul I, ca urmare a scaderii numarului de absolventi de bacalaureat, ar putea depasi 20% pentru "universitatile cu o reputatie mai putin consolidata".

Nu este vorba despre un fenomen nou, universitatile confruntandu-se in ultimii ani cu o scadere constanta a numarului de studenti, pe fondul scaderii demografice.

Rectorul UVT aminteste ca dupa multi ani in care numarul studentilor a crescut progresiv, universitatile s-au confruntat in ultimii ani cu scaderi ale numarului de inscrieri in anul I, semnificative dupa 2010. "Anul 2015 a fost probabil cel mai generos an al intregului deceniu in ceea ce priveste inscrierile in anul I", fiind cu 15% mai multi absolventi de bacalaureat fata de media anilor 2011-2014.

Marilen Pirtea estimeaza, luand in calcu numarul de elevi care finalizeaza clasa a VIII-a, ca in anii care au ramas din acest deceniu, numarul celor care promoveaza examenul de bacalaureat sa fie similar cu cel din 2016. "Tendintele demografice ne arata o fereastra de stabilitate cel putin pana in 2020", subliniaza rectorul timisorean.

"In acest context, se impune redimensionarea cifrelor de scolarizare, insotita de cresterea alocatiei per student. Desigur, toti ne dorim mai multi bani pentru invatamant si vom face tot ce ne sta in putinta pentru a agrea un calendar de crestere pana la 6% in 2020. Insa, inainte de toate, este imperios necesar sa gospodarim eficient fondurile existente. Nu ne permitem ca sistem sa functionam in virtutea conservatorismului, cu cifrele de scolarizare din 2007-2008, cand numarul de studenti era dublu, in contextul in care ni se cere mai multa calitate, insotita de mai multa echitate. Cifrele de scolarizare existente n-au nicio baza rationala. Ele au ca punct de plecare capacitatea de scolarizare in anii '90, la care s-au adaugat locuri bugetate negociate intre unii rectori si ministru. O componenta este istorica, cealalta este arbitrara si tine mai degraba de puterea de persuasiune a unora dintre rectori. Nu se poate face nici invatamant de calitate, nici nu poate fi asigurata echitate sociala cu actualele alocatii per student. De aceea, consider oportun si urgent scaderea cifrelor de scolarizare proportional cu numarul de absolventi de bacalaureat, insotita de cresterea alocatiilor per student. O solutie mai buna ar fi alocarea cifrelor de scolarizare dupa criterii clare, care sa reflecte calitatea universitatilor si prioritatile strategice ale Romaniei. Ma tem ca o astfel de solutie ar dura prea mult, iar noi nu ne permitem costurile asteptarii", spune rectorul UVT.

Marilen Pirtea ii atrage atentia ministrului Mircea Dumitru asupra oportunitatii de a creste alocatia per student chiar de anul acesta, "printr-o gestionare a resurselor existente adecvata la contextul demografic".

"Statistica ne arata o fereastra de stabilitate demografica cel putin pana in 2020. Este imperios sa o fructificam si sa investim in calitate. Avem nevoie de o decizie urgenta, chiar in aceasta luna. Chiar daca solutia este imperfecta, nu ne permitem sa functionam in continuare in virtutea conservatorismului si a arbitrariului", incheie presedintele Consortiului Universitaria, care reuneste Academia de Studii Economice din Bucuresti, Universitatea din Bucuresti, Universitatea Babes-Bolyai din Cluj-Napoca, Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iasi si Universitatea de Vest din Timisoara.