Ion Tibru, antrenorul de handbal acuzat ca a violat sapte fete minore pe care le pregatea la un club sportiv din Bucuresti, a fost condamnat marti de Judecatoria Sectorului 4 la 30 de ani inchisoare, anunta Agerpres.

Decizia nu este definitiva si poate fi atacata cu apel.

Instanta a mai decis ca Ion Tibru nu are voie sa exercite pe o perioada de 5 ani, dupa ce iese din inchisoare, mai multe drepturi civile, printre care si acelea de a ocupa functia de antrenor si pe cea de profesor.

Judecatorii au mai dispus ca antrenorul sa plateasca, in solidar cu Ministerul Tineretului si Sportului, Federatia Romana de Handbal, Asociatia Municipala de Handbal Bucuresti si Asociatia Club Sportiv Bucuresti 2010, daune morale cuprinse intre 2.000 euro si 10.000 euro catre partile vatamate, suma totala ridicandu-se la 53.000 euro.

In plus, magistratii au decis prelevarea probelor biologice de la Ion Tibru in vederea introducerii profilelor genetice ale acestuia in Sistemului National de Date Genetice Judiciare, fiind mentinuta si masura arestarii preventive.

Ion Tibru a fost trimis in judecata, in octombrie 2015, pentru savarsirea a 27 de infractiuni de viol si trei infractiuni de corupere sexuala a minorilor, fata de sapte fete, cu varste cuprinse intre 11 si 14 ani.

Potrivit procurorilor de la Parchetul Capitalei, Ion Tibru, in prezent in varsta de 66 de ani, in calitate de antrenor al unei echipe de handbal feminin pe care acesta a organizat-o, incepand cu anul 2010, in cadrul unui club sportiv din municipiul Bucuresti, a dobandit, de-a lungul timpului, autoritate si influenta asupra mai multor componente ale echipei, minore cu varste cuprinse intre 11 si 14 ani (persoane vulnerabile atat prin prisma varstei, cat si prin prisma situatiilor personale si familiale).

In acest context, in perioada iulie 2013 - iunie 2015, profitand de imprejurarile create in cadrul cantonamentelor pe care acesta le-a organizat la Costinesti (iulie 2013 si iulie 2014) si Predeal (decembrie 2014) sau invitand fetele la locuinta sa din Bucuresti, sub diverse pretexte (in special, acela de a merge impreuna la diverse scoli pentru a imparti pliante pentru promovarea echipei de handbal), prin constrangere (de cele mai multe ori morala, dar si fizica), Ion Tibru a intretinut raporturi sexuale cu minorele.

O parte din aceste agresiuni au fost comise asupra unor minore in prezenta altora.

Una dintre fete le-a povestit parintilor ce s-a intamplat, iar acestia au depus pe numele antrenorului o plangere la Politie.

Ion Tibru a fost arestat preventiv in luna iunie 2015, el aflandu-se si in prezent in arest.