Marian Cojocaru, pilotul paramotorului prabusit in urma cu o saptamana la Comana, s-ar fi infectat "de la apa de balta", in momentul accidentului, sustine conducerea spitalului Bagdasar Arseni din Bucuresti, dupa ce sotia lui Cojocaru a declarat ca acesta este in stare grava si a fost diagnosticat cu doua bacterii intraspitalicesti cu rezistenta crescuta la antibiotice: Klebsiella si Acinetobacter. Irina Cojocaru anuntase luni ca strange fonduri pentru a il transfera la Viena pe Marian Cojocaru (44 de ani). Inspectia sanitara, care a efectuat seara trecuta un control la spitalul Bagdasar Arseni, a constatat nereguli la respectarea normelor de efectuare a operatiunilor de curatenie si dezinfectie - serviciu externalizat de catre spital - si anunta extinderea controlului, arata Ministerul Sanatatii, intr-un comunicat.

Spital din RomaniaFoto: Spitalul Bagdasar Arseni

Inspectorii sanitari impreuna cu Departamentul Supraveghere din cadrul DSP Bucuresti au efectuat aseara, intre orele 18:30-22:30, un control la spitalul Bagdasar-Arseni. Actiunea a vizat situatia pacientului in varsta de 44 de ani, internat pe data de 10 iulie in urma accidentului din comuna Comana, judetul Giurgiu, arata Ministerul Sanatatii.

Pe data de 11 iulie, pacientului i-au fost recoltate probe din aspiratul bronsic. Rezultatele analizei bacteriologice au evidentiat prezenta Achomobacter xyloxidans - multirezistent, sensibil la Levofloxacin.

Pe data de 14 iulie au mai fost recoltate probe din aspiratul bronsic si au fost trimise spre analizala Institutul National de Boli Infectioase "Matei Bals". Rezultatele atesta prezenta Acinetobacter baumanii - multirezistent, sensibil la Colistin, si prezenta Klebsiella, rezisten la Colistin. Pacientul a fost introdus pe tratament specific.

Seara trecuta, controlul a evidentiat nereguli la respectarea normelor de efectuare a operatiunilor de curatenie si dezinfectie - acesta este un serviciu externalizat de catre spital. Alte nereguli constatate se refera la gestionarea deseurilor periculoase rezultate din activitatile medicale, informeaza Ministerul Sanatatii.

Potrivit comunicatului ministerului, aseara "nu au putut fi verificate documentele privind activitatea Serviciului pentru Prevenirea si Controlul Infectiilor Nosocomiale si nici cele care privesc prestarea serviciilor de curatenie si dezinfectie. Inspectia Sanitara a decis, drept urmare, extinderea controlului pe durata zilei de astazi si derularea unei intregi operatiuni de recontrol. Asta inseamna ca va fi verificata situatia respectarii tuturor masurilor impuse la controale anterioare."