Arbori de pe 2.335 de hectare de padure din zona Demacusa, judetul Suceava, au fost dezradacinati sau doborati, in urma unei furtuni, transmite Mediafax.

Seful Garzii Forestiere Suceava, Mihai Gasparel, a declarat, luni, ca furtuna de duminica seara a provocat, in mai putin de doua ore, pagube majore in fondul forestier, prin ruperea si, mai ales, prin dezradacinarea si doborarea la pamant a arborilor.

El a spus ca pagubele s-au produs in fondul forestier din proprietatea statului, in zona Demacusa, padure administrata prin Baza Experimentala Tomnatic, fiind afectate paduri de molid, atat cele tinere, cat si arborete aflate la varsta exploatabilitatii.

"Suprafata totala afectata de doboraturi si rupturi disparate de arbori este de peste 2.335 de hectare. Volumul masei lemnoase puse la pamant este estimat la circa 24.000 de metri cubi. Din acest volum, pe o suprafata compacta de 35 de hectare au fost doborati toti arborii. Volumul acestei doboraturi in masa de pe cele 35 de hectare este apreciat la 15.000 de metri cubi, iar restul de 9.000 de metri cubi de material lemnos sunt raspanditi pe alte circa 2.300 de hectare", a spus seful Garzii Forestiere Suceava.

El a adaugat ca silvicultorii lucreaza la deschiderea drumurilor forestiere blocate.

Potrivit lui Gasparel, au fost identificate zonele afectate de calamitate si s-a intocmit o programare a lucrarilor de evaluare a masei lemnoase de exploatat, urmand ca, in cel mai scurt timp, masa lemnoasa sa fie scoasa la licitatie si sa inceapa lucrarile de exploatare forestiera.