Fostul premier Victor Ponta a contestat, la sfarsitul saptamanii trecute, decizia Consiliul National de Atestare care a recomandat retragerea titlului de doctor, anunta Digi24.ro. Urmeaza ca o comisie sa preia contestatia, sa o analizeze si in cel mult 10 zile sa decida daca o aproba sau nu. Exista posibilitatea sa se decida si reanalizarea cazului, ceea ce ar dura inca 45 de zile.

Victor PontaFoto: AGERPRES

"Deocamdata nu pot sa iau nicio decizie. Domnul Victor Ponta a facut o contestatie pe care a inaintat-o cabinetului ministrului si UEFISCDI. Aceasta contestatie va fi evaluata, se va da un verdict. Abia dupa aceea, in functie de acest verdict al comisiei de contestatii, in calitate de ministru, voi lua decizia care e impusa de lege", a spus ministrul Educatiei, Mircea Dumitru.

Specialistii care au verificat, in ultimele doua luni, teza de doctorat a lui Victor Ponta spun ca o treime din lucrare este plagiata.

Comisia de lucru care a studiat teza de doctorat a lui Victor Ponta "a analizat ca teza de doctorat nu respecta standardele cercetarii stiintifice si propune retragerea titlului de doctor in drept", se arata in raportul acesteia.

Consiliul a luat in discutie aceasta recomandare si, din 35 de membri prezenti, 34 au votat pentru.

Intr-o prima faza, CNATDCU a decis, in 29 iunie 2012, ca Victor Ponta a plagiat 85 de pagini cuvant cu cuvant, iar pe 17 iulie 2012, Comisia de Etica din cadrul Universitatii Bucuresti a hotarat, in unanimitate, ca este vorba de plagiat.

Pe 18 iulie 2012, insa, Consiliul National de Etica a decis ca Ponta nu a plagiat.

In martie 2016, Universitatea din Bucuresti a anuntat ca a trimis din nou la Ministerul Educatiei dosarul care probeaza verdictul de plagiat dat in cazul lucrarii de doctorat a lui Victor Ponta, cu solicitarea de retragere a titlului de doctor.