Momentul crucial care a decis soarta loviturii de stat din Turcia a fost cu putin inainte ca presedintele Erdogan sa plece din localitatea Marmaris, din sud-vestul tarii, scrie Hurriet.

HotNews.roFoto: Hotnews

Comandantul Armatei Intai, generalul Umit Dundar a sunat si i-a spus: "Domnule presedinte, sunteti presedintele legitim. Va sunt loial. Nu va duceti la Ankara, veniti la Istanbul. Va voi asigura securitatea."

Armata Intai are in responsabilitate frontierele cu Grecia si Bulgaria, inclusiv stramtorile Bosfor si Dardanele si, printre altele, este responsabila de regiunea Istanbul. Este formata din patru corpuri de armata.

Generalul Dundar i-a cerut lui Erdogan sa actioneze rapid.

La 62 de minute dupa ce presedintel turc plecase, conspiratorii au facut raidul in hotelul parasit de presedintele turc, ceea ce le-a dat planurile peste cap.

Seful de stat major turc, generalul Hulusi Akar a fost tinut sub amenintarea armei si i s-a ordonat de catre secretarul sau sa semneze declaratia de lovitura de stat, in conditiile in care toti comandantii de forte militare fusesera luati ostatici de catre secretari, adjuncti si garzi in noaptea puciului, spun surse citate de Hurriet.

Detaliile despre evenimentele din seara de 15 iulie au inceput sa apara, surse din domeniul securitatii dezvaluind modul cum comandantii de forte au fost tinuti ostatici de militari pro-lovitura de stat, care s-au dovedit a fi adjuncti apropiati si secretari ai militarilor de rang inalt.

Potrivit surselor, secretarul lui Akar, generalul-maior Mehmet Disli, impreuna cu adjutantii si secretarii care erau de partea puciului, i-au ordonat lui Akar sa semneze declaratia si a o citeasca pentru poporul turc.

In fata refuzului ferm al lui Akar, Disli l-a amenintat cu arma si a incercat sa-l forteze sa-l asculte strangandu-i o curea in jurul gatului.

De asemenea, sursele spun ca adjunctul sefului statului major general, gen. Yasar Guler, seful de armata generalul Salih Zeki Colak si comandantul fortelor aeriene, generalul Abidin Unal, care era la o nunta, ar fi fost luati ostatici de adjunctii si garzile lor.