Fostul presedinte Traian Basescu explica tentativa de lovitura din stat din Turcia prin faptul ca presedintele Erdogan incearca "sa acapareze toata puterea", informeaza Agerpres.

El a declarat duminica seara, la Romania TV, ca, prin politica sa, "Erdogan a gresit" si "a reusit sa isi ostilizeze toti vecinii".

"Trebuie sa ne intrebam de ce aceasta lovitura de stat in Turcia. De ce? Raspunsul este simplu. Pentru ca presedintele Erdogan incearca sa acapareze toata puterea simultan cu islamizarea tarii. (...) Erdogan a reusit sa isi ridice propria minoritate kurda, s-o faca sa puna mana pe arme din nou. Asta inseamna ca acest proces de reislamizare a Turciei, pe care l-a declansat, il sustine. A pierdut din vedere ca are si minoritatea kurda care si cere niste drepturi. (...) Erdogan a reusit sa isi ostilizeze toti vecinii, care sunt ei. Ii este ostila Armenia, cu care are frontiera, ii este ostila Siria, el fiind unul dintre cei care lupta impotriva lui Bashar Al-Assad, ii este ostil Israelul cu care a reusit sa intre in conflict. A trebuit sa faca o demonstratie de forta, discutabila din punct de vedere al realitatii Ankarei, si sa doboare un avion al Federatiei Ruse. Uitati-va acum! Daca nu ni-l dati pe imamul acela din Statele Unite, oricine nu ni-l da, intram in razboi cu el", a afirmat Basescu.

Referindu-se la relatiile dintre Romania si Turcia, fostul sef al statului sustine ca acestea sunt bune, dar a adaugat ca relatiile cu Statele Unite ale Americii sunt mai importante decat cele cu autoritatile de la Ankara.

"Noi avem o relatie buna, traditionala, cu Turcia, dar n-as vrea sa fim pusi in situatia sa alegem intre Turcia si relatia cu America, pentru ca Romania va trebui sa aleaga relatia cu America pentru propria securitate", a precizat Basescu.