50 de turisti au ramas blocati in diferite puncte ale Masivului Retezat din cauza alunecarilor de teren care au condus la ruperea unor poduri si la alunecari de teren pe Drumul Judetean 685, care face legatura intre localitatea Rau de Mori si zona montana, anunta Mediafax.

Potivit Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Hunedoara, la Refugiul Salvamont Bucura sunt 10 turisti, alti 25 de turisti sunt blocati intre Zanoaga si Gura Zlata si inca 15 la Poiana Pelegii. Acestia au ajuns in munte cu opt masini si o motocicleta, pe o vreme frumoasa, insa o ploaie torentiala i-a blocat pe munte, in sprijinul lor fiind trimise echipe de salvare.

"Din cauza alunecarilor de teren inregistrate intre localitatea Clopotiva si poiana Pelegii, echipajele de interventie s-au mobilizat de urgenta pentru recuperarea celor 50 de turisti ramasi blocati", a declarat, pentru Mediafax, Bogdan Danaiata, purtatorul de cuvant al ISU Hunedoara.

Cei 50 de turisti vor fi coborati din munte de echipele formate din pompieri, jandarmi si salvamontisti, acestia avand de parcurs circa 30 de kilometri pana la Rau de Mori unde sunt asteptati de doua microbuze.

"Intrucat refacerea drumului judetean 685 si redeschiderea traficului auto va necesita actiuni sustinute de reconstructie, eforturile echipajelor de interventie vor fi concentrate asupra evacuarii persoanelor si amplasarii autoturismelor surprinse de alunecarile de teren, intr-o zona de siguranta", a mai declarat Danaiata.

Pe DJ 685 lucreaza doua buldoexcavatoare. In aceeasi zona se afla si o ambulanta SMURD, o autospeciala de interventie si o autospeciala offroad.

Inspectorul sef al I.S.U. Hunedoara, Viorel Demean, cel care coordoneaza actiunea, a solicitat sprijinul reprezentantilor clubului de OFFROAD din municipiul Orastie. Cele opt masini si motocicleta turistilor vor ramane in munte pana cand drumul de acces va fi redeschis traficului auto.