Politico.eu vorbeste intr-un articol recent despre comisarii europeni cu cea mai mare influenta in CE, ca urmare a Brexit-ului. Politico prezinta echipa lui Junker ca fiind una formata mai degraba din politicieni abili decat din tehnocrati. In schema de putere prezentata in CE, comisarul roman Corin Cretu apare ca unul fara prea multa putere decizionala si influenta.

Matricea puterii in CEFoto: Politico

Jurnalistii de la Politico isi argumenteaza afirmatiile in urma a peste 20 de interviuri realizate cu comisari europeni, europarlamentari si lobbysti influenti de la Bruxelles.

Rezulatele arata ca aproximativ doisprezece comisari si chiar unii dintre vicepresedintii sunt mai putin influenti decat seful cabinetului lui Juncker, Martin Selmayr.

Presedintele Juncker este cel mai puternic comisar, intr-o masura si pentru ca se poate baza pe Selmayr. Dar pentru ca i-a delegat o parte dintre atributiile esentiale lui Frans Timmermans (al carui titlu este de prim-vicepresedinte), a atras critici privind manipularea crizei migratiei si Brexit-ul.

Functia de vice-presedinte nu garanteaza neaparat putere mai mare. Cand oamenii vor sa discute despre energie si politica climatica se adreseaza comisarului Miguel Arias Canete mai degraba decat vice-presedintelui Maros Sfecovic (energie). La scara mai mica, acelasi lucru se poate spune si despre Gunther Oettinger, care ocupa o pozitie superioara lui Andrus Ansip (digital), la fel ca Pierre Moscovici fata de valdis Dombrovskis (economie).

Timmermans are putere reala de vicepresedinte, deoarece, conform unei surse a Comisiei, "este singurul comisar care se poate baza pe Secretariatul General", in baza relatiei apropiate cu ALexander Italianer (inalt functionar al Comisiei) si Ben Smulders (seful de cabinet al lui Timmermans), toti trei cetateni olandezi.

In mod oficial, comisarii si echipele lor ar trebui sa reprezinte interesul european, fara sa conteze nationalitatea lor.

Talentul nu este uneori suficient pentru a reusi. Comisarul din Ungaria, Tibor Navracsics se confrunta cu un dublu dezavantaj: are un portofoliu cu puteri foarte limitate - Educatie, Cultura, Multilingvism si Tineret, dar vine si dintr-o tara al carei lider, Viktor Orban, nu este deloc popular la Bruxelles.

Unii comisari, cum ar fi Carlos Moedas (cercetare) si Corina Cretu (politica regionala) sunt dezavantajati de faptul ca UE stabileste bugetele pe sapte ani, oferindu-le putin control real asupra domeniilor lor de politica.

Cu bugetul afectat de retragerea Marii Britanii din Uniunea Europeana, dar si cu credibilitatea interna afectata de critici, Corina Cretu se situeaza doar deasupra lui Jonathan Hill, comisarul britanic ce urmeaza sa fie inlocuit.

Citeste si:

Sorin Moisa, singurul roman pe lista Politico.eu a celor mai influenti europarlamentari