Procurorii DIICOT explica in referatul cu propunere de arestare preventiva a celor 38 de romi din Berevoesti, pentru lipsire de libertate, ca victimele erau supuse zilnic la munca, erau imprumutate cu bani si apoi obligate sa munceasca in contul datoriei, doua dintre ele decedand, relateaza News.ro.

Tanar sechestrat si legat cu lanturiFoto: DIICOT

Potrivit anchetatorilor, in 2011, o persoana vatamata cu identitate necunoscuta, zisa "Nutu", a fost recrutata prin constrangere de Petre Grancea, in scopul exploatarii acesteia prin supunerea la executarea de munci si indeplinirea de servicii in mod fortat.

"Din anul 2011 si pana la sfarsitul anului 2015 (cand persoana vatamata a decedat) numitii Grancea Petre, Grancea Maria, Furdui Ilie Valentin, Grancea Vasilica, Grancea Laurentiu, Grancea Alin si Onica Cerasela au constrans victima sa efectueze zilnic, in mod fortat, diverse munci si activitati in gospodaria acestora (sa mature in curte, sa spele rufele familiei, sa aiba grija de animalele domestice din gospodarie, sa care gunoiul) si a fost obligata la practicarea cersetoriei in beneficiul familiei Grancea", se arata in referatul procurorilor.

In 2004, Gheorghe Popescu zis "Gigi" sau "Neamtu" (in prezent decedat), a fost recrutat prin constrangere de catre Nicolae Feraru, in scopul practicarii cersetoriei, mai spun anchetatorii.

Astfel, in perioada 2004 - 2015, Nicolae Feraru, Mihaela Feraru, Crinu Alin Brumaru si Maria Cerasela Brumaru "au constrans victima sa efectueze zilnic, in mod fortat, diverse munci si activitati in gospodaria acestora (sa mature in curte, sa spele rufele familiei, sa taie ilegal arbori si sa transporte masa lemnoasa in gospodarie, sa aiba grija de animalele familiei Paun), sa conduca si autovehiculele familei Feraru si a fost obligata la practicarea cersetoriei", potrivit procurorilor.

La inceputul lunii septembrie 2015, un alt barbat, zis "Lingurita", a fost recrutat prin inducere in eroare si constrangere, de catre Gheorghe si Aurel Onica, in scopul exploatarii prin supunerea la executarea de munci si indeplinirea de servicii in mod fortat, prin obligarea la practicarea cersetoriei.

Astfel, desi initial victimei i s-a propus de catre Gheorghe si Aurel Onica Gheorghe sa lucreze ca sofer pe un camion al acestuia, cu care se transporta material lemnos, in schimbul sumei de 100 lei, cazare si mancare zilnica, pentru fiecare cursa ce urma a fi efectuata, in realitate, "in perioada cuprinsa intre inceputul lunii septembrie 2015 - 16 octombrie 2015 victima a fost constransa de Onica Aurel, Grancea Viorel, Grancea Silvia si Grancea Ionut Catalin sa efectueze zilnic, in mod fortat, diverse munci si activitati in gospodaria acestora (sa aiba grija de animale, sa faca curatenie, sa mature, sa incarce, descarce si sa sparga leme) si nu a fost folosita niciodata ca sofer, cum i se promisese initial", se arata in documentul procurorilor.

Modalitatile de constrangere exercitate de catre Onica si Grancea constau in amenintari repetate si lovituri aplicate victimei cu palmele, pumnii, picioarele si diverse obiecte contondente (furci si topoare), persoana vatamata fiind adusa in stare de aservire si lipsire de libertate in conditiile in care aceasta era supravegheata permanent de persoanele din clan, nu primea de mancare decat o paine pe zi si nu a fost platita pentru munca prestata.

O alta metoda de intimidare prin care victima era fortata sa presteze muncile respective consta in amenintari repetate si lovituri aplicate victimei, precum si usoare intepaturi de cutit in picior.

In 2011, o alta persoana vatamata a fost recrutata de catre Laurentiu Grancea, in scopul practicarii cersetoriei.

"Astfel, desi initial vitimei i s-a propus de catre Grancea Laurentiu sa lucreze ca sofer pe o autoutilitara cu care se transporta material lemnos, in schimbul sumei de 200 lei, cazare si mancare zilnica, pentru fiecare cursa ce urma a fi efectuata, in realitate, in perioada 2011 - 2012 victima a fost constransa de Grancea Laurentiu sa efectueze zilnic, in mod fortat, diverse munci si activitati in gospodaria acestuia (sa aiba grija de animale, sa faca curatenie, sa mature, sa incarce, descarce si sa sparga leme) si a fost folosit si ca sofer", mai arata procurorii.

Incepand cu anul 2013 Laurentiu Grancea i-a transmis victimei ca din acel moment va munci pentru Ilie Valentin Furdui si Vasilica Grancea. "Astfel, in perioada 2013 - 2015, victima a fost constransa de Furdui Ilie Valentin si Grancea Vasilica sa efectueze zilnic, in mod fortat, diverse munci si activitati in gospodaria acestuia (sa faca curatenie, sa mature, sa incarce, descarce si sa sparga leme, sa spele vasele, sa spele rufele) si a fost folosit si ca sofer. In acelasi timp, victimei i s-a interzis sa paraseasca gospodaria familiei lui Grancea Laurentiu, era incuiata pe timpul noptii si nu a fost remunerata pentru munca prestata", mentioneaza anchetatorii.

Unei alte victime, desi i s-a propus de catre Vasile Mugurel Feraru sa lucreze pentru o zi la spart de lemne contra sumei de 50 de lei, un pachet de tigari si mancare, in realitate, in perioada martie - mai 2012 victima a fost constransa de Feraru sa efectueze zilnic, in mod fortat, diverse munci si activitati in gospodaria acestuia (sa aibe grija de animale, sa faca curatenie, sa mature).

Modalitatile de constrangere efectuate de catre Feraru constau in fapte de agresiune fizica, dar si in constrangere prin datorie, in sensul ca faptuitorul i-a imprumutat victimei suma de 500 de lei pe care aceasta sa o remita mamei sale pentru ca parintele sa isi lase copilul minor in continuare in gospodaria faptuitorului, sa munceasca. In acelasi caz, victima a fost acuzata ca unul din caii lui Feraru Nicolae s-a accidentat ca urmare a manipularii necorespunzatoare de catre acesta.

In anul 2009, Costel Feraru a promis altei victime sa lucreze pentru el in activitatea de comercializare a masei lemnoase contra sumei de 2.100 de lei pe luna, cazare si mancare zilnica. In realitate, incepand cu anul 2009 si pana in luna mai 2010 victima a fost constransa de membri ai familiei Feraru sa efectueze zilnic, in mod fortat, diverse munci si activitati in gospodaria acestora (sa aiba grija de animale, sa faca curatenie, sa mature, sa spele rufele, sa stranga fecalele din spatele casei, unde membrii familiei isi faceau nevoile) si obligat la practicarea cersetoriei, mai sustin procuorii.

O alta persoana vatamata a lucrat pentru Costel Feraru timp de trei ani in perioada 2006 - 2009. Odata cu decesul mamei sale, in 6 ianuarie 2009, victima s-a imprumutat la Costel Feraru cu suma de 2.000 de lei, bani necesari pentru inmormantare. In schimbul banilor, cei doi s-au inteles ca victima sa efectueze 20 de curse de transport material lemnos.

Din acel moment, Feraru i-a interzis victimei sa se mai duca acasa pana ce datoria nu va fi achitata in totalitate. Cu toate acestea, dupa ce au fost efectuate 17 din cele 20 de curse, ce au durat trei-patru luni, persoana vatamata a reusit sa plece acasa, de unde i-a comunicat lui Feraru ca nu poate reveni foarte curand la acesta pentru ca are de rezolvat unele probleme personale.

"La doua zile de cand victima a ajuns acasa, Feraru, Grancea si Catalin Furdui au patruns fara drept in curtea casei victimei de unde, prin forta, au luat-o pe aceasta si au bagat-o in masina cu care venisera si au transportat-o inapoi in gospodaria lui Feraru Costel, unde victima a fost batuta cu pumnii si cu biciul. Dupa ce starea de sanatate a victimei s-a ameliorat, Feraru Costel i-a impus victimei sa munceasca si pentru o presupusa dobanda la suma imprumutata initial", mai arata procurorii.

O alta victima a romilor din Berevoesti a fost legata cu lantul, nu era lasata sa se spele, era pusa sa doarma in ieslea cailor, nu avea voie sa paraseasca gospodaria sau sa comunice cu alte persoane.

Douazeci de suspecti - 13 barbati si sapte femei -, din comuna argeseana Berevoiesti, au fost arestati preventiv, joi dupa-amiaza, in dosarul de trafic de persoane, fiind acuzati ca tineau ca sclavi oameni, intre care si copii, pe care ii puneau la munca fortata si ii bateau si sechestrau. Celelalte 18 persoane retinute in acest caz urmeaza sa fie duse in instanta.

Procurorii DIICOT Pitesti, impreuna cu politisti de la Brigada de Combatere a Criminalitatii Organizate (BCCO) Pitesti si Craiova, au facut, miercuri, 40 de perchezitii in comuna Berevoesti, satul Gamacesti, din judetul Arges, pentru destructurarea mai multor grupuri infractionale organizate specializate in infractiuni de trafic de persoane si trafic de minori.

Persoanele vizate de descinderi sunt suspectate ca, incepand cu anul 2008 si pana in prezent, au constituit mai multe grupuri infractionale organizate structurate pe baza relatiilor de familie, care au recrutat aproximativ 40 de persoane minore si majore prin constrangere, inducere in eroare, rapire sau profitand de starea de vulnerabilitate in care se aflau acestea, le-au exploatat supunandu-le la executarea de munci si indeplinirea de servicii in mod fortat. Printre victime se numara copii, dar si persoane cu dizabilitati fizice sau psihice ori cu situatii materiale precare care au fost fortate sa munceasca sau sa practice cersetoria, "prin procedee care au adus victimele in stare de aservire si de lipsire de libertate", arata DIICOT.

Victimele erau tinute intr-o continua stare de teroare. Exploatatorii le bateau, le amenintau, le tineau fara hrana si le supuneau unor tratamente umilitoare.

Cinci persoane, intre care doi copii, exploatate de catre membrii gruparilor din Berevoesti, judetul Arges, au fost gasite de politisti legate cu lanturi. De asemenea, in urma perchezitiilor, anchetatorii au ridicat aproape 230.000 de lei, jumatate de kilogram de aur, masini si drujbe.