​​EXCLUSIV Guvernul Ciolos, analiza dupa Brexit: radiografie dura a UE, nevoia ca Romania sa se apropie de nucleul european, eventuala sustinere a liderilor UE care preseaza pentru un Brexit rapid. Efecte - scaderea fondurilor UE si cresterea importantei Romaniei

de Cristian Pantazi     HotNews.ro
Joi, 14 iulie 2016, 16:54 Actualitate | Esenţial


Dacian Ciolos
Foto: Comisia Europeana
​Guvernul Ciolos arata ca avantajul unei negocieri dure, in care Londra sa plateasca un cost mare, e ca va creste coeziunea UE, cu alte cuvinte vor fi descurajate alte tentative similare. Intr-o analiza despre Brexit, Guvernul arata ca Romania trebuie sa pastreze Parteneriatul strategic cu UK, dar nu exclude sustinerea liderilor UE care preseaza pentru un Brexit rapid in caz ca Londra va bloca prin veto diferite initiative europene. Guvernul face o radiografie dura a UE si a liderilor din Europa si spune ca Romania trebuie sa se pozitioneze rapid pentru ca procesul de transformare a UE sa nu fie confiscat de statele membre euro.

Potrivit unor surse politice, analiza Guvernului face parte dintr-un document prezentat de premierul Ciolos la intilnirea de la Palatul Cotroceni din 4 iulie cu presedintele Iohannis, liderii de partide si conducerea BNR, dar si la intalnirile cu europarlamentari romani.

In acest document, Guvernul avertizeaza ca procesul de transformare a UE dupa Brexit ar putea fi confiscat de statele din zona Euro si spune ca "Romania va trebui sa se pozitioneze rapid in procesul transformational care debuteaza. Statele membre fondatoare, si intr-un sens mai larg cele din zona Euro, vor avea tendinta de a prelua controlul acestui proces".

"Actuala arhitectura institutionala a UE a atins limita capacitatii de a propune solutii coerente crizelor economice si de securitate curente", se arata in analiza Guvernului.

Guvernul face si o analiza dura a actualilor lideri din UE (despre care spune ca a fost perceputa ca un proiect elitist). Unii lideri ai statelor membre (nenominalizati) sint acuzati ca "refuza, mai ales din motive de agenda interna, sa-si asume pana la capat valorile pe care le proclama" si "nu pot exercita un leadership real si onest pe plan intern", potrivit surselor politice citate. In ce-i priveste pe liderii institutiilor UE, Guvernul arata ca se simte "nevoia unui leadership puternic si a unei viziuni clare la nivelul institutiilor europene".

Printre riscurile majore luate in calcul de Guvern dupa iesirea Marii Britanii din UE se numara reducerea fondurilor UE (10-15%), reducerea sumelor de bani trimisi acasa de cetatenii romani din Marea Britanie, scaderi pe termen scurt ale exporturilor, decuplarea Romaniei de nucleur dur al UE.

Guvernul a prezentat si oportunitatile aduse de Brexit: devenita a sasea tara ca marime din UE, Romania "are sansa sa devina un negociator strategic si un actor major", cu conditia ca "sa aiba si sa promoveze o atitudine pro-europeana puternica, critica, dar constructiva".

Guvernul noteaza si necesitatea ca Romania sa pastreze si sa aprofundeze Parteneriatul Strategic cu Marea Britanie, citind contributia UK la asigurarea securitatii nationale si similaritatea pozitiilor britanice si americane in acest dosar.

 • Cele mai relevante informatii din analiza Guvernului privind Brexit:

"Din momentul in care Marea Britanie va formaliza cererea de iesire din UE, va urma o perioada deosebit de complexa, in care negocierile conditiilor de retragere a Marii Britanii vor coincide foarte probabil cu redefinirea institutionala, politica si economica a UE.

Momentul Brexit trebuie folosit de Romania pentru a-si maximiza rolul in cadrul UE. Odata cu iesirea MB din UE, Romania va deveni a sasea tara ca marime din UE. Are sansa sa devina un negociator strategic si un actor major in UE si in piata comuna

Pentru aceasta e nevoie ca Romania sa aiba si sa promoveze o atitudine pro-europeana puternica, critica, dar constructiva, sa fie un actor activ si credibil pentru partenerii europeni, dar si o tara atragatoare pentru mediul de afaceri.

Romania trebuie sa fie pregatita:
- sa evite un efect de contagiune care ar duce la cresterea curentelor populiste, anti-europene si anti-NATO in Romania
- sa fie parte implicata, activa si importanta a procesului de reforma a UE
- sa fructifice oportunitatile, pe plan intern si extern, pe care aceasta criza le ofera

Riscul repetarii acestui scenariu in alte state membre este real.

Cauze

In ultima decada, UE a fost privita din ce in ce mai mult ca un proiect al elitelor politice, departe de cetateni. Crizele recente - economica, Grecia, ucraina, terorism, migratie - au exacerbat tendintele eurosceptice, ducandu-le spre o zona puternic antieuropeana.

Actuala arhitectura institutionala a UE a atins limita capacitatii de a propune solutii coerente crizelor economice si de securitate curente. Liderii nationali din unele state membre refuza, mai ales din motive de agenda interna, sa-si asume pana la capat valorile pe care le proclama. In practica, nu pot exercita un leadership real si onest pe plan intern, care, in acelasi timp, sa duca la compromisuri pozitive europene, la consensuri reale, la care sa participe toate statele membre. Acest aspect este dublat de nevoia unui leadership puternic si a unei viziuni clare la nivelul institutiilor europene. In lipsa unei directii clare si a unei asumari oneste a proiectului european, spatiul public si politic este ocupat de lideri populisti si antieuropeni.

Impact la nivel european

Ca un efect direct, o analiza a FMI arata ca procesul de iesire din UE conduce la reducerea automata estimata de 10% a fondurilor europene pentru dezvotlare regionala si coeziune. Alte estimari (surse europene) merg pana la 15%. In acest context exista doua etape importante:
- in 2017 va exista o revizuire de parcurs a bugetului UE. Nu pot fi excluse modificari care sa duca la o diminuare a bugetelor pentru agricultura, dezvoltare regionala mai ales
- In functie de modelul spre care se indreapta Europa, exista un risc major de schimbari semnificative ale dimensiunii, structurii si continutului bugetului UE

E posibil sa se decida devansarea cu sase luni a ordinii de rotatie a Presedintiei Consiliului UE. Pentru Romania, asumarea eventuala a Presedintiei in primul semestru 2019 (in loc de al doilea semestru, cum este prevazut acum - n.red.) impune intrarea intr-un trio format din Romania, Finlanda si cel mai probabil germania. Aceasta va avea consecinte si pe dimensiunea de continut a viitorului mandat al presedintiei exercitate de Romania, respectiv stabilirea prioritatilor la nivel de trio.

Vor fi recalculate formulele de intrunire a majoritatii calificate in Consiliul European, ponderea Romaniei ar trebui sa creasca de la 3,9% la 4,5%

Vor urma schimbari si in Comisia Europeana. Vor urma negocieri complicate pentru gasirea unei formule de functionare a colegiului comisarilor, care sa raspunda nevoii de reforma a UE.

In PE va fi recalculata majoritatea (simpla, absoluta, calificata).

Retragerea judecatorilor britanici de la Curtea de Justitie a UE si Tribunal

Structurile europene gazduite de Marea Britanie vor trebui relocate:
- Autoritatea Bancara Europeana
- Agentia Europeana a Medicamentului
- O sectie a Curtii unice in materie de brevete

Conform art 50 din Tratatul UE, reatragerea propriu-zisa se va realiza fie in momentul intrarii in vigoare a Acordului de retragere, in care vor fi stipulate clauzele de tranzitie, fie dupa incheierea termenului de doi ani dupa notificarea intentiei de retragere din partea Marii Britanii sau in lipsa unei prelungiri a acestui termen. In acest interval de timp, Marea Britanie isi pastreaza toate drepturile de vot si veto. Cu alte cuvinte, Regatul Unit va putea chiar sa blocheze diverse procese UE intr-o maniera considerabila. De aceea va fi necesara incheierea unui gentlemen's agreement pentru anii urmatori sau sustinerea liderilor UE care preseaza pentru un Brexit rapid.

Intre retragerea propriu-zisa si Acordul privind relatia UK - UE ar putea trece mai multi ani, fapt care ar produce efecte economice negative cauzate de incertitudine.

Totodata, statele membre UE vor trebui sa decida ce tip de viitor economic doresc in relatia Marea Britanie - piata comuna. De asemenea trebuie stabilit daca linia de negociere UE va fi una dura, avantajele fiind ca, astfel, costurile retragerii pentru Marea Britanie vor fi mari, lucru care va intari coeziunea UE.

Romania va trebui sa mentina un echilibru intre pastrarea si, eventual, aprofundarea Parteneriatului Strategic cu Marea Britanie si demersurile de pozitionare strategica in cadrul UE.

Impact la nivel national

Statisticile oficiale din UK arata ca la inceputul anului 2016, 175.000 de romani desfasurau o activitate lucrativa in Marea Britanie, o rata a ocuparii de 75,8%. Din analiza datelor nationale reiese ca numarul cetatenilor romani in UK, in perioada ianuarie - martie 2016, este de 235.000.

Pe termen scurt, efectele principale vor fi resimtite in mod semnificativ prin reducerea veniturilor din transferuri realizate de catre romanii stabiliti in Marea Britanie. Sectoarele afectate cel mai mult vor fi constructiile, restaurantele, hotelurile si cel financiar.

Situatia retragerii Marii Britanii din UE ar putea crea oportunitati prin relocarea unor investitii in Europa de Est. Romania ar putea beneficia de investitii straine suplimentare pe fondul imbunatatirii perceptiei asupra disciplinei fiscale.

In sistemul bancar romanesc nu sunt prezente investitii de credit cu capital provenit din Marea Britanie.

Efectele directe, imediate ale Brexit asupra economiei romanesti sunt limitate. Efectele indirecte pe termen mediu si lung pot fi semnificative daca Romania nu ia o serie de masuri preventive. E posibil sa apara si efecte negative; sectorial nu pot fi excluse niste scaderi ale exporturilor romanesti.

Pe termen mediu, in functie de orientarea pe care o va lua zona euro si politica BCE, vedem un impact temperat in ce priveste evolutia principalilor indicatori economici. Exista deja semnale de la participantii din piata in vederea reducerii in perioada urmatoare a volumului emisiunilor de titluri de stat pe termen lung, coroborate cu o participare mai slaba la licitatiile de titluri de stat.

UK este si trebuie sa ramana un partener major in domeniul securitatii, indiferent de apartenenta la UE. Viziunea comuna, apropierea de pozitiile SUA, indeosebi cu privire la strategia privind aspectele de securitate din regiunea noastra, constitutie un element fundamental care trebuie directionat catre intrarea intr-o noua etapa a relatiilor bilaterale Romania - Marea Britanie, care sa raspunda noului context post-Brexit, compensand pierderea unei voci puternice la nivelul Uniunii pe teme majore (relatiile UE-Rusia, politica de vecinatate a UE).

Aprofundarea Parteneriatului Strategic solicita si masuri de prevenire a scaderii schimburilor comerciale (evitarea inversarii evolutiilor ascendente din ultimii ani, respectiv a diluarii cooperarii economice), ca si masuri pentru salvgardarea drepturilor castigate de lucratorii romani in UE.

Posibile linii de actiune si oportunitati pentru Romania

Romania va trebui sa se pozitioneze rapid in procesul transformational care debuteaza. Statele membre fondatoare, si intr-un sens mai larg cele din zona Euro, vor avea tendinta de a prelua controlul acestui proces. E de asteptat ca directia propusa de ele sa fie cea a unei consolidari institutionale si juridice in jurul statelor percepute ca pregatite sa isi asume continuarea unor procese de integrare - cheie (Euro, Schengen, piata comuna) in dauna celor care par sa ezite. Viitoarea Europa se va cladi foarte probabil in jurul celor care vor sa contribuie la relansare, care ofera credibilitate si stabilitate, care vin cu propuneri constructive.

Guvernul propune spre discutie urmatoarele linii de actiune pe plan european si national:

- Apropierea de nucleul dur al UE pe termen mediu si lung, prin conectarea solida a Romaniei la cadrul decizional si la procesul de negociere a retragerii si a noilor relatii UE-UK
- Prin cooperarea si parteneriatul cu grupul Visegrad+, sustinerea integrarii preocuparilor problematicii est-europene in nucleul dur al UE
- accelerarea eforturilor pentru reducerea decalajelor intre Romania si statele fondatoare (prin pregatirea aderarii la Euro, Schengen si phasing out MCV)
- definirea si promovarea unui proiect de reforma europeana reala pe termen mediu
- evitarea unor pierderi masive in ce priveste pachetele financiare alocate Romaniei in viitorul buget european
- intarirea statului de drept
- debirocratizare
- profesionalizarea si depolitizarea administratiei
- combaterea saraciei
- reformarea sistemului de sanatate
- asumarea unei strategii de crestere economica sustenabila
- crearea unui consens institutional asupra temelor majore de dezvoltare"


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

33649 vizualizari

 • +8 (22 voturi)    
  aceasta analiza (Joi, 14 iulie 2016, 17:09)

  alex562 [utilizator]

  poate fi corecta, la obiect, pro UE
  treaba cu duritatea e cam abrupta, poate si grabita
  • +2 (6 voturi)    
   CORECT! (Joi, 14 iulie 2016, 23:20)

   esrevinU [utilizator] i-a raspuns lui alex562

   UK-u' nu este de neglijat. Poate fi in afara UE, dar asta nu inseamna ca nu mai vrem sa vindem acolo.
   • +4 (4 voturi)    
    Nu (Vineri, 15 iulie 2016, 3:10)

    alexpro [utilizator] i-a raspuns lui esrevinU

    asta a zis Ciolos
 • -29 (49 voturi)    
  dezamăgire (Joi, 14 iulie 2016, 17:09)

  Mazeta [utilizator]

  Am înțeles că va fi dezastru pentru Marea Britanie dacă iese din UE, dar încă o duc destul de bine. Când începe?
  • +9 (23 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Joi, 14 iulie 2016, 18:00)

   [anonim] i-a raspuns lui Mazeta

  • +12 (22 voturi)    
   Nu cred (Joi, 14 iulie 2016, 18:34)

   Zimbru [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

   In primul rand ca Marea Britanie inca nu a iesit din Uniunea Europeana, deci efectele negative cele mai puternice nu se simt inca. Chiar si asa, numai de la anuntul dorintei de a iesi din Uniunea, lira sterlina a scazut cu 10% si atins nivelele anilor 80, iar bursele au scazut dramatic. Imagineaza-ti doar care va fi impactul cand vor iesi cu adevarat. Asa ca las-o mai moale cu propaganda anti-UE.
  • +12 (14 voturi)    
   de bine (Joi, 14 iulie 2016, 20:38)

   raducostin [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

   Așa este. Că de bine au votat ieșirea din UE. Le e bine cu lira căzută, o să le fie bine după ce nici Farage și nici Johnson nu-și mai asumă promisiunile alea cu care au convins populația și o să le fie de-a dreptul excelent în momentul în care Scoția și Irlanda de Nord o să ceară independența.
  • +11 (15 voturi)    
   Penibil (Joi, 14 iulie 2016, 21:41)

   Sani [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

   Ce inseamna 'destul de bine'...inca?
   Vorbim de a 5-a - a 6-a putere a lumii.

   Arunci cu vorbe sa te afli in treaba .

   Matale stii una si buna: Directiva PSD.
   Tot ce nu vine de a patronii tai trebuie criticat.

   Nu spui nimic, nu te bazezi pe nimic...un biet looser platiti de interlopi.

   O sa te imbolnavesti de fiere...ca la cerebel esti deja.
   • +1 (5 voturi)    
    moscow sau psd tot una, (Joi, 14 iulie 2016, 23:09)

    yellowdog [utilizator] i-a raspuns lui Sani

    coruptia este viata lor
  • +6 (10 voturi)    
   .... maine .... (Joi, 14 iulie 2016, 21:46)

   cbogdan [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

   Maine la 3.10. Fii pe faza !
  • +5 (9 voturi)    
   pai da... (Joi, 14 iulie 2016, 22:32)

   Ismail Paine de circ [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

   Pai spune-ne cum o duc cu FALIMENTul rusnacii...
 • -8 (16 voturi)    
  Pai (Joi, 14 iulie 2016, 18:09)

  jeanvaljeanro [utilizator]

  De la pupilul favorit al Bruxelles-ului nu ne puteam astepta la altceva. Doar bugetarii de lux de la Bruxelles au investit si vor recuperarea investitiei :))
  • -3 (9 voturi)    
   Corect (Joi, 14 iulie 2016, 19:47)

   Ochii_pe_voi [utilizator] i-a raspuns lui jeanvaljeanro

   Noi de aici vrem u singur lucru: sa furam cit mai mult. O tara de hoti nu pate dori altceva
 • -8 (18 voturi)    
  ciolos e naiv (Joi, 14 iulie 2016, 19:18)

  xanti [utilizator]

  Ne-am trezit noi sa criticam UK,cand dadeau buzna in parlament nu mai critica nimeni.
  In UE conduce Merkel si Hollande asa ca noi suntem la si altii ,vor sterge cu noi pe jos pentru ca suntm doar o piata de schimb pentru produsele de mana a treia a UE.
  • +3 (11 voturi)    
   INEXACT (Joi, 14 iulie 2016, 19:48)

   Ochii_pe_voi [utilizator] i-a raspuns lui xanti

   Noi nu suntem la "altii" - suntem la hoti si corupti. O tara de care tuturor le e sila. si din care 25% din populatie a migrat scuipind cu dispret in urma.
  • +7 (9 voturi)    
   ciolos e naiv (Joi, 14 iulie 2016, 22:00)

   bud [utilizator] i-a raspuns lui xanti

   Pai tocmai asta propune Ciolos.Romania trebuie sa aiba o pozitie mai hotarata in raport cu membrii fondatori,in speta Merkel si Hollande.Daca stam pe margine si nu ne bagam ca vezi doamne sterg astia pe jos cu noim,ce-am rezolvat ?
 • -6 (12 voturi)    
  In primul rand, (Joi, 14 iulie 2016, 20:56)

  MConstantin [utilizator]

  orice tara are dreptul sa iasa din UE.

  De ce trebuie pedepsita?
  De cind trebuie sa pedesim pe cineva ca isi exercita un drept.
  Cum adica trebuie sa ii impunem "un cost mare" ca iese din UE ? Trebuie sa respectam dorinta unui popor.
  Asta e atitudinea printre liderii UE?
  Sa pedepsim pe toti care isi exercita un drept daca ne defavorizeaza? Pai urmatorul pas e sa interzicem acele drepturi.

  Romania e in rahat, fara capital, fara branduri prorpii, fara armata, cu o clasa politica ce isi vinde si mama pentru bani, condamnata la a fi o platforma de forta de munca ieftina.
  Ciolos emite banalitati cu programul lui. Vom dansa cum ne spun Germania si SUA, vom face un balet intre cele 2 mari puteri, iar el va fi in Romania vehilul lor, trebuie sa ne convinga pe noi, cu vorba sau cu forta, ca e buna muzica UE sau SUA. Uite ca GB a refuzat santajul UE, uite ca si China nu da 2 bani pe tribunalul de la Haga,
  Nici SUA nu semneaza tratate la care alte tari sant obligate de SUA sa adere.
  Asa e in Real-Politik.
 • -4 (8 voturi)    
  De ce atata graba ?! (Joi, 14 iulie 2016, 22:17)

  Miky113 [utilizator]

  UK nu a inteles ce inseamna sa fi potaie in fata macelariei !
  Primesti doar zgarciurile, si asta doar cand se face curat in macelarie !

  Ei sunt o uniune sub coroana, si mai au si marele ceas.
  La ei veritabilul conteaza: cum sa stea un seor la masa cu adrian severin ?!
 • +7 (11 voturi)    
  Interesant (Joi, 14 iulie 2016, 22:50)

  SoHu [utilizator]

  Cred ca suntem una dintre primele tari europeene care si-au gasit o strategie Ex-Brexit. Felicitari guvernului pentru reactivitate si pragmatism.
 • -3 (7 voturi)    
  Domnul Ciolos (Joi, 14 iulie 2016, 23:38)

  fluturel [utilizator]

  Romania este o tara confiscata de hoti,mincinosi,excroci.....de politica romaneasca care a distrus si furat aceasta tara.Cei care reprezinta Romania se poarta peste tot ca niste slugi,nu au pic de demnitate si patriotism.Toti vorbesc mult si prost.Minciuna este la ea acasa.Am intrat in UE si multi s-au zbatut sa ajunga parlamentari europeni,sa castige multi bani....in rest putin le-a pasat de ceva.
  Cand ma uit la presedintele tarii cum se prezinta imi vine sa plang.Este jalnic.Ce poate acest om sa faca pentru Romania?Persoana sa nu prezinta niciun fel de incredere.Vai de aceasta tara.Domnul Ciolos viseaza.Sa viseze.Doar cu atat ramane.
 • +2 (6 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Vineri, 15 iulie 2016, 1:39)

  [anonim]

 • +1 (7 voturi)    
  Te-ai grabit domnule Ciolos (Vineri, 15 iulie 2016, 1:57)

  Vlad-I [utilizator]

  "va creste coeziunea UE" cu atentatele musulmane si cu casta din puterea UE multiculturalista , o sa iasa scantei pana la urma intre votanti si iresponsabilii burocrati.
 • -2 (6 voturi)    
  Poate analiza este buna,masurile realiste, (Vineri, 15 iulie 2016, 8:31)

  xrogo [utilizator]

  dar,exista totusi un dar,cu Johann presedinte in postura de "ghiocel" la masa marilor din UE mi-e teama ca nu numai ca nu vom obtine mai mult,ci si ce avem o sa ni se taie !!!
 • +1 (1 vot)    
  mi se pare ca se pozitioneaza nu prea bine... (Vineri, 15 iulie 2016, 11:40)

  ..13 [utilizator]

  Daca esti mic este bine sa te asezi langa unul mai mare cu care esti compatibil. Cu cine suntem mai compatibili, dintre tarile mari din UE, Germania, Franta, Italia, Spania???

  Cred ca suntem compatibili cu sudistii - Franta, Italia, Spania. Cést la vie!

  Un domeniu in care RO a fost compatibila cu UK a fost justitita - deci, dpmdv, ar trebui intarit parteneriatul strategic cu UK pentru consolidarea statului de drept. MCV cred ca este in continuare util si poate o extindere a lui in UE se va intampla in urmatoarea perioada.

  In al doilea rand RO are nevoie ca partenerii NATO importanti sa fie mai aproape de RO.

  RO este extrem de expusa unor atacuri neconventionale din Rusia - si nu numai. Aici, langa USA, UK a avut si ar trebui sa aiba in continuare un rol din ce in ce mai important in cadrul unei strategii coerente NATO.

  In ceea ce priveste relatia RO-UE in cadrul negocierilor UE _ UK personal cred ca aici RO ar trebui sa dovedeasca in continuarea sprijin special pentru pastrarea unei relatii armonioase, FARA GRABA, intre UK si UE.

  Nu prea avem ce cauta in grupurile mici.
  Ramanem mici alaturi de ei sau poate si mai mici.

  Ar trebui sa stam langa cei mari si sa ne sustinem interesele, in acord cu cei mai mari.

  Daca esti mic vei ramane tot mic langa altii mici.

  Daca insa esti mic, dar te tratezi, alaturi de cei mai mari, poti sa cresti precum Praslea cel Voinic intr-un an cat altii in 7 ani si asa ajungi in EMU si mai puternic in UE, cu relatii fresh and strong cu UK si NATO.
 • 0 (0 voturi)    
  bre daca dai cu biciul in animalul de langa... (Vineri, 15 iulie 2016, 11:53)

  ..13 [utilizator]

  Nu inseamna ca magarul tau o ia in directia buna...

  PLS. reset your mind!!!!

  Trebuie sa te tragi la umbra, sa judeci la rece ca sa vezi directia cea buna, sa vorbesti frumos cu magarul tau, sa ii pregatesti putin sau mai mult zaharel in functie de gradul de incapatanare al animalului - americanii spun carots! - si numai asa o poate lua magarult tau in directia buna...

  Dezacord total cu exprimarea:

  "costurile retragerii pentru Marea Britanie vor fi mari, lucru care va intari coeziunea UE"

  pentru ca este ca in proverbul romanesc in care astepti sa crapa si capra vecinului...

  Hai sa incercam sa ne depasim un pic status-ul curent!

  PS - frate cine a scris documentul ala???
  Atata poate MAE si cu SIE si/sau alte inteligente ???


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by