Pacientul de la Sectia de Anastezie Terapie Intensiva a Spitalului Clinic de Urgenta Chirurgie Plastica, Reparatorie si Arsuri din Capitala care avea o rana invadata de viermi a decedat, a declarat, joi, purtatorul de cuvant al spitalului, Adrian Stanculea, citat de News.ro. "Pacientul a decedat, dar nu din cauza larvelor. Acele larve nu il omoara", a sustinut Stanculea.

"Pacientul a decedat, dar nu din cauza larvelor. Acele larve nu il omoara. Nu inseamna ca le lasam sa stea pe pacient. Imaginea e reala. Nu am ce sa comentez. A existat situatia asta, a unui pacient care avea in zona arsa cei patru-cinci viermi. Sunt zone de necroza unde nu poti baga degetele si sa speli ca pe maini, ca poti ramane cu urechea in mana. Zonele acelea se spala cu delicatete. E de ajuns sa fie o musca, nu va inchipuiti ca e ca la gunoi", a declarat Adrian Stanculea, joi dimineata, la Antena 3.

Tolo.ro a difuzat, joi, o inregistrare video de la Spitalul Clinic de Urgenta Chirurgie Plastica, Reparatorie si Arsuri din Capitala cu un pacient internat la Terapie Intensiva care are viermi intr-o plaga de pe ceafa, imaginile fiind filmate de un medic care spune ca in spital mai este un caz similar, in conditiile in care sectia este invadata de muste.

GSP spune ca autorul filmarii este un medic, iar imaginile au fost realizate in urma cu doua zile, in sectia Anestezie-Terapie Intensiva a Spitalului Clinic de Urgenta Chirurgie Plastica, Reparatorie si Arsuri din Capitala. In imagini apare un pacient care in spatele urechii are o rana invadata de viermi albi.

"Mai e un caz identic, insa n-am reusit sa-l filmam decat pe acesta", spune medicul.

"Sunt oameni internati la Arsi in urma cu 10-11 zile. Au fost adusi direct la noi. Cum sectia e plina de muste, ceea ce se vede pe filmare sunt, cu mare probabilitate, larve de muste", adauga dictorul, care insista ca filmul sa fie facut public in pofida duritatii sale.

"Ce sens are sa ascundem realitatea? Ce e mai grav: sa aratam sau sa induram asa ceva, pacientii si noi, cei care stim (...) Acestea sunt conditiile in care sunt tratati pacientii in acest spital! Si trebuie schimbate!", adauga medicul.

Contactat de GSP, seful sectiei ATI de la Spitalul de Arsi, Adrian Stanculea, a raspus initial ca i se pare putin probabil acest caz, apoi recunoaste faptul ca pacientii sunt tratati in conditii de igiena precara.

"Am mai avut cazuri, dar la internare si era vorba de pacienti aflati intr-o stare de mizerie fiziologica. Dar apoi sunt curatati, spalati in unica si celebra baie de la ATI si dezinfectati", spune Stanculea.

In momentul in care i se atrage atentia ca in acest caz este vorba despre pacient care a acumulat deja zece zile de la internare, Stanculea a raspuns: "Este, evident, vorba de larve de musca, deci a existat o contaminare. Ceea ce e foarte probabil, deoarece sectia ATI nu are conditii de izolare, nu avem usi glisante, nu avem aer conditionat, deci putem avea muste¬ dar aici putem vorbi si despre o deficienta in tratamentul medical, deoarece acesti pacienti trebuie curatati si pansati zilnic".

In prezent, o comisie de disciplina face verificari la Spitalul de Arsi din Capitala, dupa ce o femeie a murit la o saptamana dupa ce i-a fost facuta o transfuzie de sange gresita.

Femeia, in varsta de peste 60 de ani, a ajuns la Spitalul de Chirurgie Plastica, Reparatorie si Arsuri din Bucuresti in noaptea de 13 spre 14 iunie, atunci i-a fost facuta o transfuzie cu grupa de sange B, desi aceasta avea grupa A , si a murit la o saptamana dupa internare.

Purtatorul de cuvant al Spitalul de Chirurgie Plastica, Reparatorie si Arsuri din Bucuresti, dr. Adrian Stanculea, a declarat, miercuri, ca in noaptea in care femeia a ajuns la spital, in stare grava, au fost "niste vicii de procedura". El a precizat ca, atunci cand a ajuns la spital, femeia era ¬in soc hemoragic, cu muscaturi de caine, oase rupte si o mana atarnand, iar in camera de garda i s-a spus ca are grupa de sange A, dar la perfuzie i-a fost pus sange din grupa B".

Intrebat daca medicul care a facut transfuzia a fost suspendat, Adrian Stanculea a spus ca acesta profeseaza in continuare, o eventuala masura urmand sa fie luata dupa verificari, prin decizii ale conducerii spitalului si Colegiului Medicilor.