Meteorologii au emis joi o atentionare Cod Galben de instabilitate atmosferica accentuata, canicula si disconfort termic valabila pentru jumatatea vestica a tarii, sudul Olteniei, Bucuresti si Ilfov, valabil in perioada 14 iulie, ora 9 - 15 iulie, ora 8.

Atentionare meteoFoto: Meteo Romania

In intervalul mentionat instabilitatea atmosferica va fi temporar accentuata in Maramures, Crisana, Banat, vestul Transilvaniei si al Olteniei, unde si valorile termice vor scadea.

Vor fi averse cu caracter torential, descarcari electrice, intensificari ale vantului cu aspect de vijelie. Local va cadea grindina, iar cantitatile de apa vor depasi 30...35 l/mp si izolat 40...50 l/mp.

In judetele Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu si Ilfov, inclusiv in Municipiul Bucuresti va fi canicula.

Temperaturile maxime vor depasi frecvent 35...36 de grade, iar in Lunca Dunarii vor atinge 38 de grade. Indicele temperatura-umezeala (ITU) va depasi pragul critic de 80 de unitati, astfel ca disconfortul termic va fi accentuat.

In celelalte regiuni vremea se va mentine calduroasa, iar instabilitatea atmosferica se va manifesta pe arii restranse.

UPDATE In cursul dupa-amiezii, meteorologii au mai emis doua atentionari Cod Galben, de instabilitate atmosferica si de canicula.

Astfel incepand de vineri, 15 iulie, ora 08, si pana luni, 17 iulie, ora 10, instabilitatea atmosferica va fi temporar accentuata in jumatatea de vest a tarii.

Vor fi averse torentiale, frecvente descarcari electrice, grindina si intensificari de vant cu aspect de vijelie. Cantitatile de apa vor depasi 25...30 l/mp si izolat 50¬80 l/mp.

De asemenea, joi si vineri, va fi canicula in sudul si estul Munteniei, in partea continentala a Dobrogei si in sudul Moldovei.

Temperaturile maxime vor atinge frecvent 35¬36 de grade si izolat 37 de grade, iar indicele temperatura-umezeala (ITU) va depasi pragul critic de 80 de unitati, astfel ca disconfortul termic va fi accentuat.

In cursul zilei de duminica, in estul si sud-estul teritoriului vremea se va mentine calduroasa, izolat caniculara.