Sute de detinuti din aproape 20 de penitenciare din tara au refuzat hrana joi iar alte cateva persoane protesteaza la Penitenciarul Botosani pe acoperisul curtii de plimbare, in timp ce altii se manifesta zgomotos, lovind grilajele camerelor. Incidente au avut loc si in cursul noptii la Margineni, Tulcea si Bacau, fiind inregistrate incendieri, potrivit Agerpres.

Revolte in penitenciarul din Iasi Foto: Ziarul de Iasi

Un comunicat de presa al Administratiei Nationale a Penitenciarelor (ANP) adata ca detinutii de la Penitenciarul Botosani care manifestau in curtea de plimbare au abandonat protestul si au intrat in spatiile de cazare miercuri noapte, la ora 00,45, cinci persoane ramanand pe acoperisul curtii de plimbare.

Tot aici, detinutii unei sectii de cazare se manifesta zgomotos, lovind grilajele camerelor, fiind solicitat sprijinul structurilor locale ale Ministerului Afacerilor Interne. 268 de persoane au refuzat hrana.

Conform ANP, hrana a fost refuzata si de detinuti din alte penitenciare, respectiv 124 la Iasi, doi la Poarta Alba, trei la Oradea, 15 la Miercurea Ciuc, unul la Giurgiu, 56 la Vaslui, sase la Bucuresti - Jilava, 68 la Tulcea, 133 la Bistrita, sase la Deva, 27 la Aiud, 43 la Bacau, 45 la Margineni, unul la Arad.

De asemenea, zece persoane aflate in arest preventiv la Penitenciarul Targu Mures au refuzat hrana.

Pe timpul noptii au avut loc incidente in trei unitati de detentie.

Potrivit ANP, la Margineni au fost incendiate saltelele dintr-o camera, fara sa fie inregistrate victime, iar detinutii unei alte camere de cazare au aruncat cu obiecte de mici dimensiuni in angajatii unitatii.

De asemenea, detinutii de la Penitenciarul Bacau au incendiat materiale textile si au lovit gratiile de la ferestre, fiind alarmat personalul unitatii si solicitat sprijinul structurilor locale ale Ministerului Afacerilor Interne.

Incidente au fost si la Penitenciarul Tulcea, unde detinutii si-au exprimat verbal nemultumirile, insa nu a fost necesara interventia personalului.

ANP noteaza ca ultimii doi detinuti care protestau pe acoperis la Penitenciarul Bistrita au abandonat forma de protest la ora 3,40 si au intrat in camerele de cazare, fara manifestari violente.