Prim-vicepresedintele PNL Catalin Predoiu ii propune ministrului Justitiei, Raluca Pruna, un plan de urgenta in cazul sistemului penitenciar si arata ca una dintre masuri ar trebui sa fie un dialog cu detinutii, potrivit Agerpres.

Predoiu arata ca o prima masura ministrului Pruna ar trebui sa fie activarea proiectul inceput in prima parte a anului 2012 de catre Ministerul Justitiei si Ministerul Apararii, pentru amenajarea mai multor cazarmi dezafectate, relocalizarea si cazarea a aproximativ 14.500 de detinuti (10.000 in regim semi-deschis, 4.500 in regim deschis), afirmand ca aceasta ar descongestiona inchisorile supraaglomerate, costurile, atat pentru relocare cat si pentru paza fiind minime.

El sustine, intr-o postare pe pagina sa de Facebook, ca programul a ''stagnat'' trei ani in guvernarea PSD. 'Mergeti urgent in penitenciarele atinse de revolta si angajati urgent un dialog direct cu detinutii, nu prin televizor', a scris Predoiu.

De asemenea, fostul ministru al Justitiei spune ca este necesar sa se solicite sefilor de penitenciare un plan de masuri urgente pentru ameliorarea conditiilor in inchisorile cu probleme si sa reia proiectul de penitenciar privat ramas in stadiul de concept avansat inca din 2012.

'Aplicati masuri concrete de aplicare a Strategiei Nationale de Reintegrare a Persoanelor Private de Libertate. In lipsa politicilor de suport fostilor detinuti le e extrem de dificil, daca nu imposibil, sa se reintegreze in societate; Priviti si spre asezamintele penitenciare unde sunt cazati minorii si tinerii; sunt mai putin vocali dar grija pentru ei indica gradul nostru de civilizare ca societate; Sprijiniti si consolidati sistemul de probatiune. E in pragul blocarii; fara o interventie rapida nu vom mai putea vorbi despre masuri alternative la pedeapsa inchisorii', conchide Predoiu