Mai multi detinuti aflati in Penitenciarul Aiud au refuzat masa data de institutie, in semn de solidaritate cu protestele desfasurate in alte inchisori din tara, a anuntat conducerea institutiei, potrivit Agerpres.

Comandantul penitenciarului, comisar sef Valentin Nazare, a declarat ca in jur de 40 - 45 de persoane private de libertate au refuzat hrana. El a sustinut ca detinutii au mancat alimente provenite din pachetele trimise anterior de familii sau de la magazinul din incinta inchisorii.

Inchisoarea din Aiud, unde sunt aproximativ 1.000 de detinuti, este una dintre cele mai vechi si mai mari din tara, fiind infiintata in secolul al XVIII-lea.

Administratia Nationala a Penitenciarelor a precizat, miercuri, ca pe parcursul ultimelor doua zile si-au exprimat nemultumirile detinuti din mai multe inchisori. Principalele aspecte semnalate vizeaza conditiile de detentie - supraaglomerarea, participarea la activitati lucrative si educative, programul tv, serviciile medicale, micsorarea cuantumului pedepsei cu inchisoarea si termenele stabilite de comisia pentru liberare conditionata.

O parte dintre detinutii penitenciarului Bistrita continua protestul pe acoperisul blocului alimentar

Cativa dintre detinutii care au inceput miercuri un protest in interiorul Penitenciarului Bistrita se afla inca pe acoperisul blocului alimentar, potrivit informatiilor furnizate Agerpres de catre purtatorul de cuvant al Inspectoratului de Jandarmi Judetean Bistrita-Nasaud, Ionel Coman.

a fata locului se afla 24 de jandarmi bistriteni, dar si 12 din cadrul Brigazii mobile Mures, care au fost chemati in sprijinul colegilor din Bistrita-Nasaud.

Mai multi detinuti din cadrul Penitenciarului Bistrita au protestat, miercuri, in semn de solidaritate cu revendicarile persoanelor aflate in celelalte penitenciare din tara, unii refuzand painea, altii in schimb urcandu-se pe acoperisuri sau incendiind materiale textile in celule.

Chiar daca incidentele au inceput in jurul orei 14,00, prima reactie publica a penitenciarului bistritean a venit aproape trei ore mai tarziu, prin purtatorul de cuvant.

"In cursul dupa-amiezii de astazi, in jurul orei 14,00, 15 detinuti din cadrul unei sectii de cazare au refuzat painea, fara sa invoce motive specifice. Ulterior, 13 detinuti au escaladat acoperisul unei sectii de detinere si a blocului alimentar, manifestandu-se verbal zgomotos si protestand in semn de solidaritate cu detinutii din celelalte penitenciare. In acelasi timp, persoanele de pe o alta sectie de detinere au incendiat materiale textile producand pagube materiale. Pentru interventie a fost alarmat intreg personalul unitatii. Totodata, a fost solicitat sprijinul Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Bistrita, Inspectoratului Judetean de Jandarmi, a celui de Politie, precum si al SMURD", a declarat purtatorul de cuvant Laura Opris.

Aceasta a precizat ca detinutii au fost evacuati in siguranta din celulele in care au fost incendiate materiale textile si ca nicio persoana nu a avut nevoie de ingrijiri medicale suplimentare.

Reprezentanta Penitenciarului Bistrita spune ca, in prezent, gradul de ocupare al unitatii nu este depasit.

"Penitenciarul nostru nu se confrunta cu un grad de ocupare pentru capacitatea normala de detinere, nici plangerile detinutilor nu au fost in acest sens pana acum. Incidentul produs se manifesta pe fondul fraternizarii sau al solidaritatii cu manifestarile detinutilor din celelalte penitenciare", a spus Laura Opris.