Agentii economici care intra in sistemul de raportare contabila de la 30 iunie isi pot modifica situatiile financiare pana la 16 august, amenzile in cazul celor ce nu se inscriu in acest termen ajungand la 4.500 lei, informeaza Mediafax.

Sistemul de raportare contabila la 30 iunie a.c. a operatorilor economici se aplica companiilor care in exercitiul financiar precedent au inregistrat o cifra de afaceri mai mare de 220.000 lei.

Potrivit Ministerului de Finante, sistemul de raportare contabila la 30 iunie a operatorilor economici se aplica si societatilor carora le sunt aplicabile reglementarile contabile conforme cu standardele internationale de raportare financiara, atat societatilor comerciale ale caror valori mobiliare sunt admise la tranzactionare pe o piata reglementata si care, de asemenea, in exercitiul financiar precedent au inregistrat o cifra de afaceri mai mare de 220.000 lei.

Prevederile OMFP nr. 916/2016 se aplica inclusiv operatorilor economici al caror exercitiu financiar este diferit de anul calendaristic.

Nu intocmesc raportari contabile la 30 iunie operatorii economici care nu au desfasurat activitate de la data infiintarii pana la aceasta data, care s-au aflat in inactivitate temporara pe tot parcursul semestrului I al anului 2016, care s-au infiintat in cursul anului 2016, precum si companiile care se afla in curs de lichidare.

Raportarile contabile la 30 iunie se depun pana cel tarziu 16 august 2016, inclusiv, la unitatile teritoriale ale MFP, in format hartie si in format electronic sau numai in format electronic pe portalul www.e-guvernare.ro, avand atasata o semnatura electronica extinsa.

Companiile pot depune raportarile contabile la registratura unitatilor teritoriale ale MFP sau la oficiile postale, prin scrisori cu valoare declarata, pe suport magnetic, impreuna cu raportarile contabile listate cu ajutorul programului se asistenta elaborat de MFP, semnate, potrivit legii.

Cei care nu depun raportarile contabile la 30 iunie pana la data de 16 august 2016, inclusiv, vor fi sanctionati contraventional, cu amenzi ce pot ajunge pana la 4.500 lei.

Prezentarea eronata a situatiilor financiare (care contin date eronate sau necorelate, inclusiv cu privire la identificarea persoanei raportoare) se sanctioneaza cu amenzi de la 200 lei la 1.000 lei.