Ora 13:00 Administratia Nationala a Penitenciarelor anunta miercuri, intr-un comunicat, ca in ultimele doua zile, detinuti din 8 penitenciare - Iasi, Poarta Alba, Botosani, Oradea, Miercurea Ciuc, Giurgiu, Vaslui si Braila - dintre cele 45 din tara au protestat impotriva conditiile din detentie, se arata intr-un comunicat al ANP, citat de Agerpres. Principalele nemultumiri ale acestora sunt supraaglomerarea, aspecte legate de participarea la activitati lucrative si educative, programul tv, serviciile medicale, micsorarea cuantumului pedepsei cu inchisoarea si termenele stabilite de comisia pentru liberare conditionata.

Protest al detinutilor din BotosaniFoto: Stiri.botosani.ro

Ora 23:25 Mai multi detinuti aflati in Penitenciarul Aiud au refuzat masa data de institutie.

Mai multi detinuti aflati in Penitenciarul Aiud au refuzat masa data de institutie, in semn de solidaritate cu protestele desfasurate in alte inchisori din tara, a anuntat conducerea institutiei, potrivit Agerpres.

Comandantul penitenciarului, comisar sef Valentin Nazare, a declarat ca in jur de 40 - 45 de persoane private de libertate au refuzat hrana. El a sustinut ca detinutii au mancat alimente provenite din pachetele trimise anterior de familii sau de la magazinul din incinta inchisorii.

Ora 23.15 O parte dintre detinutii penitenciarului Bistrita continua protestul pe acoperisul blocului alimentar

Cativa dintre detinutii care au inceput miercuri un protest in interiorul Penitenciarului Bistrita se afla inca pe acoperisul blocului alimentar, potrivit informatiilor furnizate Agerpres de catre purtatorul de cuvant al Inspectoratului de Jandarmi Judetean Bistrita-Nasaud, Ionel Coman.

La fata locului se afla 24 de jandarmi bistriteni, dar si 12 din cadrul Brigazii mobile Mures, care au fost chemati in sprijinul colegilor din Bistrita-Nasaud.

Ora 17:08 Revolta si in Penitenciarul Bistrita. Detinutii au urcat pe acoperis si arunca cu sticle in gardieni

Detinutii din Penitenciarul Bistrita au declansat, miercuri dupa-amiaza, un conflict spontan, alaturandu-se protestelor care au inceput in inchisorile din tara, mai multi detinuti urcand pe acoperisul institutiei si aruncand in gardienii care incearca sa se apropie cu sticle, potrivit agentiei Mediafax.

Mai multi detinuti au reusit sa iasa din celule si s-au refugiat pe acoperisul cladirii, unde protesteaza fata de conditiile din penitenciare.

Ei sunt ajutati de colegii aflati in celule, primind de la acestia sticle si alte obiecte cu care arunca in fortele de ordine.

Gardienii sunt in alerta, la munca fiind chemati si cei aflati in timpul liber.

De asemenea, mai multe echipaje ale Politiei au ajuns la fata locului pentru a asigura ordinea.

Pana la ora transmiterii acestei stiri, conducerea Penitenciarului Bistrita nu a putut fi contactata.

Ora 14:15 20 de detinuti de la Penitenciarul Rahova din Bucuresti s-au alaturat miercuri protestului din inchisori si refuza hrana.

Situatia din penitenciare miercuri la pranz, potrivit ANP:

Penitenciarul Iasi - nu exista manifestari violente, 480 de detinuti au refuzat hrana.

Penitenciarul Poarta Alba - nu exista manifestari violente, 50 de detinuti au refuzat hrana.

Penitenciarul Botosani - detinutii isi exprima nemultumirile prin lovirea gratiilor, opt detinuti au escaladat pavilionul unei sectii de detinere, 43 de detinuti au refuzat hrana, personalul unitatii a fost alarmat, a fost solicitat sprijinul Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta Botosani.

Penitenciarul Oradea - nu exista manifestari violente, cinci detinuti au refuzat hrana.

Penitenciarul Miercurea Ciuc - nu sunt manifestari violente, 81 de detinuti au refuzat hrana.

Penitenciarul Giurgiu - nu sunt manifestari violente, un detinut a refuzat hrana.

Penitenciarul Vaslui - detinutii protesteaza verbal, 43 au refuzat hrana, personalul unitatii a fost alarmat.

Penitenciarul Braila - nu sunt manifestari violente, noua detinuti au refuzat hrana.

"Avand in vedere implicatiile medicale, accentuate si de perioada caniculara, Administratia Nationala a Penitenciarelor isi exprima public ingrijorarea fata de protestele exprimate sub forma refuzului de hrana. Subliniem ca, la nivelul tuturor unitatilor, angajatii au purtat discutii individuale si colective cu persoanele implicate in aceasta forma de protest si au incercat identificarea unor solutii care sa raspunda problemelor semnalate", arata ANP.

Administratia Nationala a Penitenciarelor spune ca respecta dreptul la libertatea de exprimare a detinutilor, atata vreme cat nu sunt puse in pericol viata, sanatatea ori integritatea acestora. In acest sens, personalul monitorizeaza indeaproape situatia, fiind in dialog permanent cu detinutii nemultumiti.

"In situatia in care detinutii vor incalca prevederile legale privind executarea pedepselor si a masurilor privative de libertate, precum si pe cele ale regulamentului de ordine interioara, administratia locului de detinere va actiona gradual pentru restabilirea ordinii. De asemenea, este mentinuta, in permanenta, legatura cu structurile locale ale Ministerului Afacerilor Interne", mai precizeaza ANP.

Ministrul Justitiei, Raluca Pruna, a declarat in mai multe randuri ca inchisorile romanesti sunt suprapopulate si a anuntat ca urmeaza sa fie construite doua penitenciare noi, cu cate 1.000 de locuri fiecare.

Raluca Pruna considera insa ca problema suprapopularii nu poate fi rezolvata pe termen lung doar prin construirea de noi penitenciare, afirmand ca este necesara si consolidarea sistemului de probatiune.