Ministerul Sanatatii a anuntat marti ca virusul Zika a fost detectat pentru prima oara in Romania la o persoana care a calatorit in Martinica. Potrivit informatiilor transmise de Organizatia Mondiala a Sanatatii, virsusul reperat pentru prima oara in Uganda, in 1947, la maimute, se transmite prin muscatura tantarului tigru. Persoanele contaminate prezinta in general febra moderata, o eruptie cutanata, dureri de cap, dureri musculare si conjunctivita, simptome care dispar dupa 2-7 zile. Virusul este periculos pentru femeile insarcinate, existand un consens stiintific ca poate produce produce microcefalie, o malformatie grava si ireversibila caracterizata printr-un craniu anormal de mic la nou-nascuti. In plus, OMS a anuntat ca exista un puternic consens stiintific asupra posibilitatii ca Zika sa provoace Guillain-Barre, un sindrom neuologic care determina paralizie temporara la adulti

Virusul ZikaFoto: europa.eu

Despre virusul Zika

Virusul Zika, transmis prin muscatura tantarului tigru (Aedes aegypti), a fost identificat pentru prima oara in Uganda, in 1947, la maimute, de o retea de medici care monitorizau febra galbena. La oameni a fost descoperit in 1952 in Uganda si in Tanzania.

Focare ale virusului Zika au fost inregistrate in Africa, America, Asia si Pacific. Epidemii de infectii provocate de virusul Zika au fost semnalate prima oara in Pacific, in 2007 si in 2013 (insulele Yap si Polinezia Franceza), apoi in 2015 in cele doua Americi (Brazilia si Columbia) si in Africa (Republica Capului Verde). In plus, peste 13 tari din America de Sud si America de Nord au anuntat infectii sporadice cu virusul Zika, semn al unei expansiuni geografice rapide a acestuia. In iulie 2015 Brazilia au fost raportate asocieri intre infectia cu virusul Zika si sindromul Guillain - Barre. In octombrie 2015, Brazilia a raportat o asociere intre infectia cu virusul Zika si microcefalie .

Raspandirea pe glob

Brazilia este tara cea mai afectata de Zika, un virus responsabil, potrivit OMS, de aparitia microcefaliei. Circa 1.300 de copii s-au nascut cu aceasta malformatie de anul trecut in Brazilia. Saizeci de tari din intreaga lume sunt afectate de virus si aproximativ 1,5 milioane de persoane sunt infectate in Brazilia, potrivit AFP.

In 2015, 3.174 cazuri de microcefalie au fost descoperite in Brazilia si sunt legate de virusul Zika contactat de mama, potrivit ministerului sanatiatii din aceasta tara. Inainte, exista o medie de 160 de cazuri pe an.

Mai multe tari din American Latina si Caraibe au mers pana acolo incat au recomandat femeilor sa nu ramana insarcinate.

O crestere puternica a acestor cazuri de microcefalie in American Latina si in Brazilia, in special - unde vor avea loc Jocurile Olimpice in aceasta vara - a determinat SUA si alte tari sa lanseze avertismente pentru femeile insarcinate care vor sa calatoreasca in regiune.

Ministerul Afacerilor Externe din Romania a publicat la inceputul acestui an lista tarilor in care exista riscul de infectie cu virusul Zika (ZIKV) si sfatuieste cetatenii romani care doresc sa calatoreasca in aceste zone sa foloseasca masuri de protectie impotriva intepaturii tantarilor.

Care sunt tarile de risc: Barbados, Bolivia, Brazilia, Cap Verde, Columbia, Republica Dominicana, Ecuador, El Salvador, Fiji, Guyana Franceza, Guadelupe, Guatemala, Guyana, Haiti, Honduras, Maldive, Martinica, Mexic, Noua Caledonie, Panama, Paraguay, Puerto Rico, Saint Martin, Samoa, Insulele Solomon, Surinam, Thailanda, Venezuela.

Simptome ale infectiei

Nu se stie exact care este perioada de incubatie (de la expunere la manifestarea simptomelor), apreciindu-se ca ea este de cateva zile. Simptomele seamana cu cele al altor arboviroze, cum ar fi Dengue, si implica febra, eruptii cutanate, conjunctivita, dureri musculare si articulare, o stare de slabiciune si cefalee. Simptomele sunt in general benigne si dispar in doua-sapte zile, potrivit OMS.

Preventie

Tantarii si cuiburile larvare constituie un important risc de infectie cu virusul Zika, potrivit OMS. Prevenirea si combaterea bolii constau in scaderea numarului de tantari la sursa (eliminarea sau modificarea cuiburilor larvare) si reducerea contactelor intre aceste insecte si om. In acest scop se pot aplica produse care sa alunge tantarii, este recomandabil ca hainele sa aiba de preferinta culori deschise si sa acopere o portiune cat mai mare a corpului, sa se puna plase impotriva insectelor, sa se inchida usile si ferestrele si sa se doarma sub plasa anti-tantari. Se mai recomanda golirea, curatarea si acoperirea tuturor recipientelor in care se poate strange apa, cum ar fi galeti, vaze de flori si pneuri, pentru a elimina locurile in care se pot reproduce tantarii. In plina epidemie, autoritatile sanitare pot trece la pulverizari cu insecticide.

Tratament

Potrivit OMS,infectia cu virusul Zika nu necesita tratament specific, insa persoanele afectate trebuie sa se odihneasca, sa bea suficient si sa ia medicamente obisnuite impotriva durerilor si febrei. In cazul agravarii simptomelor, ele trebuie sa se adreseze medicului. In prezent nu exista un vaccin pentru acest virus.

Vaccin

Cercetatorii lucreaza in prezent la un vaccin care ar urma sa protejeze populatia de acest virus.

Doua vaccinuri au protejat "complet" soareci infectati cu virusul Zika, potrivit unui studiu publicat in revista Nature, iar cercetatorii cred ca este vorba de un progres spre crearea unui vaccin pentru oameni, scrie AFP.

O singura injectie din unul sau celalat dintre vaccine "ofera o protectie completa impotriva virusului Zika" la soareci, a declarat profesorul Dan Barouch, de la Harvard, care a condus studiul.

Acesta a afirmat ca rezultatele studiului "starnesc optimism" pentru un vaccin uman.

Transmiterea prin contact sexual

Transmiterea prin contact sexual a virusului Zika a fost documentata in cateva tari. Potrivit OMS, pentru a reduce riscul de transmitere sexuala si potentialele complicatii ale sarcinii legate de infectia cu virusul Zika, partenerii sexuali ai femeilor gravide, care traiesc sau se intorc din zonele afectate de acest virus, ar trebui sa practice sexul protejat sau sa se abtina de la activitate sexuala pe parcursul sarcinii.

Persoanele care locuiesc in zonele afectate de virusul Zika sau calatoresc in aceste zone ar trebui sa practice sexul protejat sau sa nu intretina relatii sexuale timp de cel putin 8 saptamani dupa intoarcerea din calatorie, chiar daca nu exista simptome ca ar fi infectati cu Zika.

In cazul in care barbatii prezinta simptome ale virusului Zika, acestia ar trebui sa se protejeze in timpul actului sexual sau sa ia in considerare abstinenta timp de cel putin 6 luni.

Cuplurile care doresc sa planifice o sarcina trebuie sa astepte cel putin 8 saptamani inainte de incercarea de a concepe, daca nu au niciun simptom de infectie cu virusul Zika, sau 6 luni, daca unul sau ambii parteneri prezinta semnele acestei infectii.

Informatii pentru cei care revin din regiuni cu transmitere activa a virusului Zika - informatii furnizate de Ministerul Sanatatii

Femeile insarcinate care au calatorit sau locuit in regiuni cu transmitere activa a virusului Zika ar trebui sa mentioneze aceasta situatie medicului care monitorizeaza sarcina.

Pentru protectia fatului, barbatii care au calatorit in zone cu transmitere de virus Zika ar trebui sa aiba contact sexual protejat cu partenera sa insarcinata sau sa fie abstinenti pana la finele sarcinii.Calatorii care revin din zone cu transmitere de virus Zika ar trebui sa aiba doar contacte sexuale protejate in primele 8 saptamani dupa revenire in tara pentru a reduce riscul de a transmite acest virus. Daca apar simptome compatibile cu infectia cu virusul Zika ar trebui sa respecte abstinenta/contacte sexuale protejate pentru cel putin 6 luni.

Persoanele cu imunodepresii sau boli cronice severe care au calatorit in zone cu transmitere active a virusului si au simptomatologie compatibila cu boala in primele 14 zile de la revenire ar trebui sa se prezinte la medical curant.

Femeile gravide sau care programeaza o sarcina nu ar trebui sa calatoreasca in zonele cu transmitere activa a virusului Zika, iar daca locuiesc intr-o regiune cu transmitere a virusului ar trebui sa respecte riguros masurile de impiedicare a contaminarii prin intepatura de tantar.

Persoanele cu imunodepresii sau boli cronice severe ar trebui sa solicite o consultatie de medicina calatorului inainte de a se deplasa intr-o astfel de regiune cu transmitere a virusului.

Persoanele care calatoresc sau locuiesc in zone cu transmitere activa a virusului Zika trebuie sa stie ca virusul Zika se poate transmite prin intepatura de tantar, dar si prin contact sexual.

a) Tantarii Aedes care transmit virusul Zika au activitate maxima in timpul zilei. Masurile care previn transmiterea prin intermediul intepaturii de tantar sunt:

- Utilizarea substantelor anti tantari (conform indicatii de pe eticheta lor).

- Purtarea de imbracaminte cu maneci lungi si de pantaloni lungi, in special in orele de maxima activitate a tantarilor Aedes.

- Plase contra tantarilor sau aer conditionat in camera unde dorm.

b) Utilizarea prezervativelor reduce riscul de transmitere a virusului Zika prin contact sexual.

Harta zone risc Zika - sursa: Ministerul Sanatatii