​Presedintele Klaus Iohannis a promulgat luni legea care obliga hipermarketurile sa se aprovizioneze cu marfa alimentara de lant de productie si distributie scurt. Luna trecuta, Comisia Europeana a anuntat ca verifica daca aceasta lege incalca legislatia europeana privind libera circulatie a marfurilor pe piata comuna a Uniunii Europene. Guvernul va elabora normele de aplicare pentru lege in urmatoarele doua luni.

Cumparaturi in hipermarketFoto: Agerpres

"In prezent, urmarim acest proiect legislativ indeaproape, pentru a evalua compatibilitatea sa cu legislatia Uniunii Europene, in special cu principiul liberei circulatii a bunurilor", declara atunci, pentru HotNews, un purtator de cuvant pentru Piata Interna al Comisiei Europene.

Proiectul de lege privind comercializarea produselor alimentare, potrivit caruia magazinele mari vor fi obligate sa se aprovizioneze cu produse alimentare pe lantul scurt, iar supermarketurile vor functiona in continuare si in week-end, a fost aprobat pe 8 iunie de Camera Deputatilor.

Deputatii au luat decizia cu 293 de voturi pentru.

Asociatia Marilor Retele Comerciale din Romania a spus anterior ca apreciaza propunerea legislativa ar avea ca obiectiv "subminarea comertului modern" si sustine ca "lantul scurt de aprovizionare nu garanteaza sprijin pentru producatorii romani si restrange libertatea consumatorilor romani de a alege".

Potrivit proiectului de lege, "lantul scurt de aprovizionare este un lant de aprovizionare care implica un numar limitat de operatori economici in activitati de cooperare si de dezvoltare economica la nivel local si regional si relatii stranse intre producatori, procesatori si comercianti".

Proiectul de lege prevede: "comerciantii - persoane juridice autorizate au obligatia ca pentru categoriile carne, oua, fructe, legume, miere de albine, produse lactate si de panificatie sa achizitioneze aceste produse in proportie de cel putin 51% din volum de marfa pe raft, corespunzator fiecarei categorii de produse, provenite din lantul scurt de aprovizionare.

Nerespectarea prevederilor se santioneaza cu amenda dela 100.000 la 150.000 lei.

Prevederile privind aprovizionarea cu produse romanesti intra i vigoare la 6 luni de la data publicarii in Monitorul Oficial.

Exceptie fac comerciantii cu o cifra de afacere de pana la 2 milioane de euro, echivalenta in lei.

Metodologia de desfasurare a actiunilor privind lantul scurt de aprovizionare se aproba prin hotarare de Guvern".

Vezi aici textul legii in forma trimisa spre promulgare (si atasat