Mihnea Motoc despre summit-ul NATO de la Varsovia: Am acoperit toate exigentele stabilite in mandatul aprobat de CSAT

de Alina Neagu     HotNews.ro
Duminică, 10 iulie 2016, 17:12 Actualitate | Esenţial

Mihnea Motoc
Foto: MApN
Delegaţia română a "acoperit" la summit-ul NATO de la Varsovia, care s-a încheiat sambata seara, "toate exigenţele stabilite în mandatul aprobat de CSAT", a declarat, duminică, pentru Mediafax, ministrul Apărării Nationale, Mihnea Motoc, subliniind că măsurile concrete post-summit trebuie puse în practică "chiar de mâine".

Mihnea Motoc a subliniat că, "noua postură robustă de descurajare şi apărare a NATO, transpusă prin prezenţa aliată avansată", care este de interes major pentru România, "este asigurată şi materializată pe întreg Flancul Estic al Alianţei, atât în nord-est (arealul baltic), cât şi la noi, în sud-est, în regiunea Mării Negre".

"Prezenţa aliată avansată în zona care este imediat relevantă strategic pentru România se transpune într-un dispozitiv complex şi cuprinzător de măsuri, vizând toate domenile operaţionale: în componenta terestră - va fi dezvoltată o Brigadă Multinaţională, constituită pe pilonul unei Brigăzi româneşti de elită, la care sunt deja angajate contribuţii şi afilieri din partea mai multor aliaţi, respectiv o Iniţiativă de Instruire Intensificată ; componente navale şi aeriene, ce urmează a fi materializate prin decizii ale miniştrilor aliaţi ai Apărării,îin baza recomandărilor concrete formulate de autorităţile militare ale NATO. Dispozitivul conceput urmează să beneficieze de funcţiunile de comandă şi control ale Comandamentului Diviziei Multinaţionale Sud-Est, găzduite de Bucureşti, iniţial capabilă operaţional din 1 iulie, respectiv de planificarea aliată avansată", a mai explicat ministrul Apararii.

Mihnea Motoc a reamintit că la summit-ul de la Varşovia "s-a luat decizia de prindere a tuturor componentelor europene ale sistemului Aegis Ashore într-un sistem integrat al NATO de apărare anti-rachete balistice şi anti-aeriană, a cărui capabilitate operaţională iniţială a fost constată cu acelasi prilej", precizând că principalul progres înregistrat în această privinţă în perioada ante-summit a fost declararea ca operaţională a facilităţii de la Deveselu.

"La Varşovia am putut raporta şi încadrarea deplină în grafic sub aspectul sarcinilor ce reveneau României conform Planului de creştere a capacităţii operaţionale a NATO, stabilit la summit-ul anterior, de la Newport. Am operaţionalizat cele două structuri de comandă şi control NATO de pe teritoriul României, avem o contribuţie crescută, cu personal, participare la exerciţii şi capabilităţi pentru Forţa de Răspuns a NATO", a precizat ministrul Apararii.

Ministrul Motoc a remarcat faptul că importanţa strategică a Mării Negre este "explicit evidenţiată" în documentele finale ale summit-ului, ceea ce semnifică că problematica Mării Negre, care era deja obiect de evaluare politico-diplomatică regulată la NATO, a dobândit şi valenţă operaţională la nivelul Alianţei.

În ceea ce priveşte evoluţiile post-summit, ministrul Motoc a spus că deciziile luate de lideri la Varşovia se cer articulate concret, "începând chiar de mâine".

"Deciziile de la Varşovia ale liderilor se cer acum articulate concret, în practică; este ceea ce vom face începând chiar de mâine - termenele decizionale următoare sunt foarte strânse -în strânsâ legatură şi cooperare cu autorităţile militare ale Alianţei, aşteptate să formuleze recomandări în timp util, pentru ca decizii subsecvente de implementare, pe o serie de aspecte majore privind dispozitivul conturat atât în nordul, cât şi în sudul Flancului Estic, să poată fi adoptate la Ministeriala Apărării NATO din octombrie", a incheiat el.
[P] 1000 inseamna mai mult decat un numar

Angajatii sunt resursa cea mai importanta in orice companie, iar in cazul unui business de servicii, succesul se bazeaza pe resurse umane competente si implicate, care aduc plus valoare in relatia cu clientii. Societe Generale European Business Services, centrul care ofera servicii profesionale cu valoare adaugata in domenii precum finante, achizitii, resurse umane, KYC (Know Your Customers) si servicii de IT pentru grupul Societe Generale, a ajuns la pragul de 1000 de angajati in doar 6 ani de la infiintare.

1343 vizualizari

 • -2 (2 voturi)    
  Mihnea Motoc (Duminică, 10 iulie 2016, 22:59)

  Hegel [utilizator]

  Domnul Motoc o fi făcut armata? Și dacă da, unde anume, la irigații, la „diribau” sau unde?
 • 0 (0 voturi)    
  motoc, mulțumește-i (Luni, 11 iulie 2016, 12:28)

  andreitr [utilizator]

  președintelui Iohannis că a atins toate obiectivele României. Dacă erau alții sigur n-ar fi reușit ce-a făcut Iohannis. Bravo Iohannis!


Abonare la comentarii cu RSS
SONDAJ Este invatamantul profesional o solutie pentru lipsa fortei de munca calificate pe piata din Romania?

SONDAJ Este invatamantul profesional o solutie pentru lipsa fortei de munca calificate pe piata din Romania?

Invatamantul profesional a fost vazut in Romania ca o optiune care nu iti ofera foarte multe perspective de viitor. Astfel, foarte multi parinti si elevi prefera calea liceului si apoi a unei facultati care, de cele mai multe ori, produce someri pe banda rulanta.
(Sondaj sustinut de Asociatia Nationala a Industriei Textilelor din Romania)
1. Sunteti pro sau contra invatamantului profesional din Romania?
(Un singur răspuns posibil)
 • Pro - mi se pare o alternativa buna
 • Contra - nu iti ofera prea multe posibilitati profesionale pe piata muncii
 • Nu ma intereseaza, oricum voi trai pe banii parintilor
2. Considerati ca scoala profesionala ar putea fi o solutie pe termen mediu si lung pentru reducerea somajului?
(Un singur răspuns posibil)
 • Da
 • Nu
 • Nu stiu, nu ma intereseaza
3. Considerati viabila alegerea unei scoli profesionale in detrimentul unui liceu, mai ales in zonele unde economia nu este foarte diversificata?
(Un singur răspuns posibil)
 • Da
 • Nu
 • Nu stiu, nu ma intereseaza
4. Credeti ca este mai utila o scoala profesionala axata pe domenii unde exista o lipsa acuta de personal calificat sau o universitate care produce pe banda rulanta absolventi intr-un domeniu fara cautare pe piata muncii?
(Un singur răspuns posibil)
 • O scoala profesionala - sanse mai mari de angajare
 • Universitatea ramane universitate - diploma e importanta
 • Nu stiu, nu ma intereseaza


Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Sâmbătă