Miscarea civica "Initiativa Romania" ii solicita premierului Dacian Ciolos stabilirea "cat mai rapida", printr-o hotarare de guvern, a datei alegerilor parlamentare, precum si a unui calendar de organizare a alegerilor.

Intr-o scrisoare deschisa transmisa duminica si citata de Agerpres, Initiativa Romania ii mai cere sefului Executivului sa demareze "imediat consultari cu partidele parlamentare, pentru prelungirea termenului de inscriere in Registrul electoral a cetatenilor romani din diaspora si pentru eliminarea legaturii dintre anuntarea datei alegerilor si a termenului limita de inscriere in Registrul electoral".

Totodata, organizatia solicita alocarea unui buget si desfasurarea unei campanii sustinute de informare a cetatenilor romani care doresc sa voteze prin corespondenta pentru ca acestia sa faca in timp util demersurile de inscriere in Registrul electoral.

"Initiativa Romania va continua sa urmareasca corectitudinea procesului de strangere a semnaturilor pe listele de sustinatori si, daca va fi cazul, va apela din nou, asa cum a facut-o inainte de alegerile locale, la sesizarea organelor de urmarire penala pentru posibila falsificare a semnaturilor. Partidele parlamentare au si optiunea de a schimba legea in vederea scaderii pragului minim de semnaturi pentru a nu mai ajunge in situatia de a le falsifica pentru a putea participa la alegeri. Si, in mod cert, partidele au obligatia de a nu mai incalca dreptul constitutional de vot al romanilor din diaspora, asa cum s-a intamplat in 2014", se arata in scrisoare.