Angajatii din administratia publica locala nu renunta la greva generala de o zi, stabilita pentru marti, dupa ce negocierile de la Ministerul Muncii au esuat, scrie News.ro. Sindicalistii reclama ca acordul pe care urmau sa il incheie vineri cu ministrul Dragos Pislaru a fost redactat intr-o alta forma decat cea convenita pentru a suspenda protestele, niciuna dintre revendicarile angajatilor din administratie, printre care cresteri salariale de cel putin 25% si vouchere de vacanta, nefiind prevazuta.

Presedintele Federatiei Nationale a Sindicatelor din Administratie (FNSA), Valer Suciu, a declarat sambata, pentru News.ro, ca discutiile de la Ministerul Muncii s-au incheiat vineri, in jurul orei 22.00, fara niciun rezultat.

Liderul FNSA a precizat ca, in timpul discutiilor, la care a participa si ministrul Muncii, Dragos Pislaru, s-a stabilit incheierea unui acord care sa cuprinsa solutii pentru unele dintre cererile angajatilor din administratie si suspendarea grevei anuntate de sindicalisti, pana la termenele stabilite pentru rezolvarea solicitarilor.

Dupa stabilirea redactarii acestui acord, ministrul Muncii a plecat de la discutiile cu sindicalistii, evenind dupa cateva ore. Acordul prezentat pentru semnare, la finalul discutiilor, nu a mai avut aceeasi forma cu cea convenita initial cu ministrul Muncii, astfel ca nu a mai fost semnat.

Valer Suciu a precizat ca ministrul Muncii le-a comunicat ca vrea sa caute solutii la cererile sindicalistilor si sa le discute si cu reprezentantii Ministerului Finantelor, pana la sfarsitul lunii iulie, situatie care nu a fost acceptata de sindicalisti.

Liderul sindical a precizat ca actiunile de protest vor continua asa cum au fost anuntate, cu greva de o zi, in 12 iulie, si cu greva pe termen nelimitat, din 19 iulie.

El a precizat ca marti 12 iulie vor opri activitatea cei peste 30.000 de functionari publici din primarii si consiliile judetene din toata tara, membri ai FNSA, carora li s-ar putea alatura si alti angajati care nu sunt afiliati federatiei sindicale.

Ministerul Muncii a anuntat, sambata, ca, dupa discutiilor purtate in 27 iunie si 8 iulie, "nu a rezultat in cele din urma un acord privind suspendarea actiunilor de protest anuntate".

"Asa cum a facut deja public ministrul Muncii Dragos Pislaru, consideram rezolvata revendicarea privind eliminarea in totalitate a prevederilor art. 31 alin. 4 din O.U.G. nr. 20/2016 pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 57/2015 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice in anul 2016, prorogarea unor termene, precum si unele masuri fiscal-bugetare si pentru modificarea si completarea unor acte normative. Aceasta a fost solutionata prin transmiterea in teritoriu cu sprijinul Ministerului Administratiei si Internelor a adresei MMFPSPV nr. 3926/DP/04.07.2016, continand precizarile necesare pentru corecta aplicare a acestor dispozitii legale. FNSA a confirmat in cadrul discutiilor ca accepta faptul ca aceasta revendicare a fost solutionata", a precizat ministerul.

In ce priveste majorarile salariilor de baza pentru functionarii publici si pentru personalul contractual din administratia publica locala, Ministerul Muncii s-a angajat, ca un prim pas, sa colecteze datele privind salariile ce vor fi platite in unitatile administrative teritoriale, acestea urmand a fi inregistrate in registrul public de evidenta, ca urmare a aplicarii prevederilor OUG 20/2016.

"Datele colectate vor fi utilizate in mod transparent la fundamentarea proiectului legii unitare de salarizare a personalului platit din fonduri publice. Discutiile pe marginea principiilor proiectului de lege vor incepe in a doua jumatate a lunii iulie 2016, pornind de la principiile care au stat la baza elaborarii Legii nr. 284/2010 privind salarizarea unitara a personalului platit din fonduri publice", sustine Ministerul Muncii.

Cu privire la acordarea normei de hrana si a voucherelor de vacanta pentru salariatii din administratia publica locala, ministrul Muncii a propus initierea unui Grup de Lucru, impreuna cu Ministerul Finantelor Publice si Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, la care sa fie invitati si reprezentantii federatiei si ai confederatiei, si care in perioada 11 - 31.07.2016 sa analizeze posibilitatea aplicarii masurilor in discutie, a precizat Ministerul Muncii.

In 5 iulie, sindicalistii FNSA au fost in greva timp de o ora, intre 08.00 si 09.00 fiind oprita total activitatea la toate ghiseele din primarii si consilii judetene.

Revedicarile FNSA sunt: acordarea normei de hrana pentru toti salariatii din administratia publica locala - acolo unde resursele bugetare permit acest lucru, acordarea voucherelor de vacanta, majorarea cu 25% a salariilor de baza ale functionarilor publici si ale personalului contractual din administratia publica locala, precum si eliminarea in totalitate a Articolului 3 (1)(4) din OUG nr. 20/2016, care restrange aplicarea ordonantei la personalul din educatie si din sanatate.

Sindicalistii sustin ca, prin adoptarea OUG nr. 20/2016 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice in anul 2016, prorogarea unor termene, precum si unele masuri fiscal-bugetare, personalul care isi desfasoara activitatea in consiliile judetene si primariile de pe intreg teritoriul tarii a fost vadit discriminat in raport cu angajatii din administratia centrala, care au beneficiat de cresteri salariale de pana la 70%.

Acestia reclama ca majoritatea angajatilor din primarii si consilii judetene au venituri salariale brute apropiate ca valoare sau chiar egale cu salariul minim brut pe economie (1.250 lei de la 1 mai 2016).

Sindicalistii FNSA sustin ca de vina pentru aceasta situatie este Guvernul, care mentine salariile din administratia publica locala la cel mai scazut nivel in randul bugetarilor, situatie care nu mai poate fi acceptata.

Ministrul Muncii, Dragos Pislaru, declara, in timpul discutilor de vineri cu sindicalistii de la FNSA, ca ar putea fi incheiat un acord, iar pe parcursul verii sa fie gasite solutii la unele dintre solicitarile acestora.

Dupa greva generala de o ora a sindicalistilor FNSA, ministrul Muncii spunea ca o reforma in salarizare de tipul cresterii salariale nu trebuie facuta cu orice pret, explicand ca o majorare de 25% in conditiile in care salariile din domeniu nu se cunosc nu va face decat "sa perverteasca" lucrurile exact ca in trecut.

Dragos Pislaru preciza ca este de acord cu faptul ca salariile din domeniu sunt mici, dar intrebarea este de unde se iau resursele necesare pentru a repara acest lucru. Ministrul mai spunea ca voucherele de vacanta sau norma de hrana ar putea fi acordate acolo unde autoritatile locale isi permit acest lucru, insa acest lucru ar putea provoca discriminari.