Consecintele iesirii Marii Britanii din Uniunea Europeana, formarea grupului de lucru care sa analizeze impactul acestora si aderarea la Schengen au fost subiectele abordate de premierul Dacian Ciolos cu cei 10 europarlamentari romani care au raspuns invitatiei Guvernului de a discuta despre Brexit, relateaza Mediafax.

Dacian CiolosFoto: Facebook - Dacian Ciolos

Premierul a afirmat ca prioritatea Romaniei, in contextul negocierilor care vor urma, este asigurarea nediscriminatorie a drepturilor si cetatenilor romani, dar si relansarea proiectului european, iar in acest sens Guvernul se bazeaza si pe sprijinul europarlamentarilor romani, informeaza Guvernul, printr-un comunicat de presa.

"Prin activitatea dumneavoastra in Parlamentul European si legatura directa cu cetatenii, sunteti in pozitia de a influenta in sens pozitiv toate aceste schimbari esentiale pentru viitorul Uniunii Europene. Este important, de asemenea, ca Romania sa joace un rol activ in relansarea proiectului european si sa arate ca este in continuare atasata valorilor si principiilor fundamentale ale Uniunii Europene, pledand pentru o Uniune mai puternica, inclusiva si integrata. In acest context este cu atat mai important sa pregatim si sa valorificam preluarea si exercitarea Presedentiei Consiliului Unuinii Europene in anul 2019", a declarat Dacian Ciolos, potrivit sursei citate.

Premierul a mentionat ca decizia Marii Britanii de a iesi din UE poate crea si oportunitati economice pentru toate statele membre, inclusiv pentru Romania.

Potrivit Guvernului, printre subiectele discutate au figurat si functionarea spatiului Schengen/ securitatea frontierelor externe, politica de migratie si azil, vizele pentru Canada, Republica Moldova si relatia cu UE, Planul Juncker si revizuirea Cadrului Financiar Multianual post 2020.

La intalnirea de vineri, initiata de Executiv, au participat doar zece europarlamentari, din totalul de 32, printre care Cristian Preda, Iuliu Winkler, Victor Bostinaru, Theodor Stolojan, Daniel Buda si Maria Grapini.

"Am vorbit despre Brexit si consecinte si ce se poate prevedea - inclusiv presedintia pe care Romania o s-o aiba in 2019, care s-ar putea sa se decaleze in avans cu o jumatate de an. Am vorbit despre prioritatile pe agenda comuna a Parlamentului European si ceea ce e relevant pentru acasa. Am discutat si despre Schengen", a declarat pentru Mediafax europarlamentarul Iuliu Winkler.

Desi Guvernul a precizat ca s-a discutat si despre vizele pentru Canada, Maria Grapini a sustinut ca seful Executivului le-a transmis europarlamentarilor ca agenda reuniunii vizeaza exclusiv tematica europeana.

"Cu regret dl. prim-ministru a zis ca nu trateaza decat problemele europene - nu si pe cele romanesti. (...) La Brexit premierul a spus ca, pe termen scurt, el nu vede un efect asupra Romaniei dar ca trebuie sa ne pregatim pe termen lung. Eu i-am spus ca am primit deja un feedback de la importatori pe anumite ramuri - cum ar fi mobila - care au import pe Marea Britanie si deja sunt afectati datorita cursului - un efect al referendumului. I-am sugerat ca departamentul de comert exterior sa faca, pe fiecare ramura industriala, pe relatia cu Marea Britanie o situatie clara. Ne-a spus ca va forma un grup de lucru - nu din oameni politici, ci din oameni tehnocrati, care sa analizeze pe termen lung efectul Brexit, sa fim pregatiti cu diverse variante, chiar daca unii spun ca nu se va valida referendumul, ca Marea Britanie nu iese din Uniunea Europeana, noi totusi sa fim pregatiti. Asta a punctat dl. premier", a declarat Maria Grapini.

Potrivit lui Grapini, un alt subiect discutat a fost aderarea la zona euro, premierul transmitandu-le europarlamentarilor prezenti ca aceasta problema va fi gestionata de viitorul guvern, in conditiile in care, dincolo de analizele economice, este vorba si despre o decizie politica.

Intalnirea de vineri ce face parte dintr-un proces permanent de consultare cu europarlamentarii romani, initiat de premier.