Venirea a circa 1,9 milioane de migranti in Uniunea Europeana a permis ca populatia continentului sa creasca in continuare in 2015, pentru a ajunge la 510 milioane de locuitori desi, pentru prima oara, s-au inregistrat mai multe decese decat nasteri, a anuntat vineri Eurostat, citat de AFP.

"In cursul anului 2015, 5,1 milioane de nasteri au avut loc in UE, in timp ce 5,2 milioane de persoane au murit. Ceea ce inseamna ca UE a cunoscut pentru prima oara o variatie naturala negativa a populatiei sale", a explicat Eurostat.

"Variatia demografica pozitiva corespunde in principal aportului soldului migratoriu", care s-a ridicat anul trecut la 1,897 milioane, potrivit Eurostat.

Acesta cifra reprezinta diferenta intre persoanele de nationalitate non-europeana instalate in Europa si cele care au plecat.

Anul 2015 a fost marcat de o criza migratorie fara precedent de la finalul celui de-al Doilea Razboi Mondial in Europa.

UE avea la 1 ianuarie 2016 o populatie estimata la "510,1 milioane rezidenti, fata de 508,3 milioane la 1 ianuarie 2015", precizeaza Eurostat.

In conformitate cu tendintele observate de mai multi ani, cele mai ridicate rate de natalitate s-au inregistrat in tari precum Irlanda, Franta, Marea Britanie si Suedia. Tari sudice precum Italia, Portugalia si Grecia au mai putine nasteri decat decese.

Populatia s-a redus cel mai mult in tarile din estul Europei (Bulgaria, Croatia, Ungaria, Romania, Lituania si Letonia), din cauza ecartului dintre nasteri si decese.