Zeci de perchezitii sunt efectuate, miercuri dimineata, in municipiul Bucuresti si in alte sapte judete intr-un dosar de evaziune fiscala si spalare de bani in care prejudiciul depaseste suma de 17 milioane de euro, transmite Agerpres.

Potrivit unor comunicate de presa al Inspectoratului Judetean de Politie Prahova si ale Parchetului de pe langa Curtea de Apel Ploiesti, perchezitiile vizeaza domicilii si societati comerciale din judetele Prahova, Giurgiu, Constanta, Vaslui, Iasi, Ialomita, Vrancea si din municipiul Bucuresti.

"In fapt, urmare a sesizarilor Oficiului National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor, s-a stabilit ca in perioada 2012 - 2015 suspectii, prin intermediul a 74 societati comerciale, au creat un circuit comercial fictiv avand drept scop sustragerea de la plata impozitelor si taxelor datorate bugetului de stat, in vederea obtinerii de beneficii financiare substantiale", arata sursele citate.

Astfel, in baza facturilor emise de societatile "fantoma" administrate de suspecti, s-a creat un prejudiciu bugetului de stat in valoare de aproximativ 5 300 000 euro, constand in impozit pe profit neconstituit si taxa pe valoare adaugata dedusa in mod nelegal.

De asemenea, sumele de bani care au facut obiectul acestui circuit financiar fictiv si care constituie produsul infractiunii de spalare a banilor sunt in valoare de 12 300 000 euro. In vederea recuperarii prejudiciului s-au dispus masuri asiguratorii pana la concurenta prejudiciului creat.

In urma perchezitiilor vor fi puse in executare 21 de mandate de aducere, persoanele depistate urmand a fi conduse la audieri.