Membrii Federatiei Nationale a Sindicatelor din Administratie (FNSA) intra in greva, marti, timp de o ora de la inceputul programului de lucru, potrivit unui comunicat al FNSA, citat de Agerpres. Membrii FNSA sunt in greva, marti, timp de o ora de la inceputul programului, ca urmare a declansarii de catre FNSA a conflictului colectiv de munca si a faptului ca in cadrul intalnirii de saptamana trecuta cu ministrul Muncii, Dragos Pislaru, nu s-a ajuns la un consens in cadrul procedurii de conciliere. Circa 30.000 de functionari publici si personal contractual la nivel national, din primarii, consilii judetene si institutii subordonate participa la protest.

Sindicalistii FNSA sustin ca salariatii din administratia publica locala din Romania sunt cea mai slab platita si discriminata categorie de salariati din sistemul bugetar, majoritatea avand venituri salariale brute apropiate ca valoare sau egale cu salariul minim burt pe economie (1.250 de lei pe luna).

"Prin adoptarea OUG nr. 20/2016 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice in anul 2016, prorogarea unor termene, precum si unele masuri fiscal-bugetare, personalul care isi desfasoara activitatea in consiliile judetene si primariile de pe intreg teritoriul tarii a fost vadit discriminat in raport cu angajatii din administratia centrala (care au beneficiat de cresteri salariale de pana la 70%)", se arata in comunicat.

Sindicalistii FNSA doresc majorarea salariilor de baza ale functionarilor publici si ale personalului din administratia publica locala cu 25% si acordarea normei de hrana pentru toti salariatii, acolo unde resursele bugetare permit acest lucru, eliminandu-se astfel discriminarile dintre cei care primesc si cei care nu primesc acest drept.

Totodata, sindicalistii vor ca salariatii din administratia publica locala sa beneficieze de vouchere de vacanta, iar Articolul 3^1 (4) din OUG nr. 20/2016 sa fie eliminat in totalitate. Acesta prevede ca "la stabilirea salariului de baza/indemnizatiei de incadrare la nivel maxim aferent functiei, grad/treapta, gradatie, vechime in functie/specialitate din cadrul institutiei sau autoritatii publice respective, se iau in calcul majorarile salariilor de baza ale personalului care beneficiaza de prevederile Legii nr. 490/2004 privind stimularea financiara a personalului care gestioneaza fonduri comunitare, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si drepturile banesti incluse in salariul de baza potrivit prevederilor art 14 din Legea nr. 285/2010 privind salarizarea in anul 2011 a personalului platit din fonduri publice, numai pentru personalul care intra sub incidenta celor doua acte normative."

Peste 1.000 de angajati din Primaria Cluj-Napoca au intrat, marti, intr-o greva generala de o ora, la inceputul programului de lucru, ei incetand activitatea, iar accesul publicului in institutie a fost interzis, potrivit Mediafax.

"La greva generala de o ora, declansata, marti, de FNSA, la inceputul programului de lucru, participa peste 1.000 de angajati din Primaria Cluj-Napoca si circa 30.000 de functionari publici si personal contractual la nivel national, din primarii, consilii judetene si institutii subordonate. In acest interval, participantii la greva au incetat activitatea iar publicul nu are acces in institutiile publice. Avem o lista de revendicari si asteptam sa fim chemati la negocieri de Guvern, iar in cazul in care aceste revendicari nu sunt satisfacute, vom declansa in 12 iulie o greva generala de o zi, iar in 19 iulie o greva pe termen nelimitat", a declarat Valer Suciu, presedintele Federatiei Nationale a Sindicatelor din Administratie.

"Printre revendicarile FNSA se numara acordarea normei de hrana pentru toti salariatii din administratia publica locala - acolo unde resursele bugetare permit acest lucru, acordarea voucherelor de vacanta pentru salariatii din administratia publica locala, majorarea salariilor de baza ale functionarilor publici si ale personalului contractual din administratia publica locala cu 25 %¬, a mai spus liderul FNSA.

Urmatoarele proteste sunt programate pentru 12 iulie, cand va avea loc o greva pe toata durata programului de lucru si pe 19 iulie, cand sindicalistii FNSA vor intra in greva pe termen nelimitat, se mai arata in comunicat.