Cea de a doua runda de consultari intre presedintele Klaus Iohannis, premierul Dacian Ciolos, guvernatorul Bancii Nationale, Mugur Isarescu, si liderii formatiunilor parlamentare pe tema situatiei create in urma referendumului din Regatul Unit al Marii Britanii a inceput luni la Palatul Cotroceni, scrie Agerpres. La finalul intalnirii, seful statului va sustine o declaratie de presa.

Consultari pe tema Brexit la Cotroceni (24 iunie 2016)Foto: Presidency.ro

"Asa cum am promis ultima data cand ne-am intalnit in acest format, v-am invitat sa continuam discutia pe tema Brexit, sa cautam si sa gasim solutii pentru a pozitiona Romania cat se poate de bine", a spus Iohannis, in debutul consultarilor.

La consultari, din partea partidelor politice participa copresedintii PNL Alina Gorghiu si Vasile Blaga, presedintele PSD, Liviu Dragnea, liderul UNPR, Valeriu Steriu, copresedintele ALDE Daniel Constantin, presedintele UDMR, Kelemen Hunor, si liderul grupului parlamentar al minoritatilor nationale, Varujan Pambuccian.

De asemenea, sunt prezenti consilierii prezidentiali Leonard Orban si Cosmin Marinescu si seful Cancelariei primului ministru Ioan Dragos Tudorache.

Presedintele Senatului, Calin Popescu-Tariceanu, copresedinte ALDE, nu participa la consultarile de la Cotroceni pe tema Brexit, ca urmare a unor angajamente luate anterior, dupa cum a anuntat purtatorul de cuvant al acestuia, Andrei Alexandru.

Pe 30 iunie, Administratia Prezidentiala a anuntat ca presedintele Klaus Iohannis ii invita pe premier, pe guvernatorul BNR si pe liderii partidelor la o noua runda de consultari, prilej cu care doreste sa ii informeze despre concluziile Consiliului European, desfasurat la Bruxelles pe 28 - 29 iunie.

'In cadrul consultarilor, presedintele Klaus Iohannis va propune infiintarea unui grup de lucru, care sa evalueze impactul deciziei Marii Britanii asupra tarii noastre, sa identifice masurile care se impun in acest context, cat si oportunitatile care pot aparea pentru Romania in situatia creata', informa Administratia Prezidentiala.

Pe 24 iunie a avut loc la Cotroceni o prima runda de consultari intre seful statului, premierul Ciolos, guvernatorul BNR si liderii partidelor parlamentare, dupa rezultatele referendumului desfasurat in Marea Britanie, cand cei mai multi britanici au optat pentru Brexit, adica iesirea tarii lor din Uniunea Europeana.